11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Olov Carlsson
Nyhetskrönika
Olov Carlsson, Divisionschef SVT Nyheter

Publicerad 9 december 2014 06:00 - Uppdaterad 9 december 2014 10:44

SVT tänker behålla positionen

Oj, vilken vecka.

Redan på tisdagen var det uppenbart att veckan skulle bli historisk. På tåget, på hemväg från Karlstad där jag pratat på universitetet, följde jag Sverigedemokraternas budgetbesked via svtnyheter.se som förtjänstfullt direktrapporterade parallellt med direktsändningen i TV.

Och så, strax efter 17:00 var regeringskrisen ett faktum.

Naturligtvis dominerades alla våra sändningar, text-tv och nyhetswebben av inslag, texter, kommentarer och analyser under tisdagen. Sent på kvällen bröt vi också ordinarie tablå och direktsände och rapporterade från regeringens presskonferens – ett extrasändningsläge som sedan avslutades först på torsdag eftermiddag.

Förmågan testas

Visst finns det skönhetsfläckar – de tekniska problem vi har med såväl bredläget som vårt direktrapporteringsverktyg skadar vårt uttryck online och vi hade kunnat göra mer i broadcast på krisen redan på tisdag kväll.

Men, det är vid lägen som det här som en nyhetsorganisations förmåga testas och den här gången är jag sammantaget otroligt stolt över vår leverans.

När jag skriver det här krönikan på söndag kvällen har vi publicerat knappt hundra artiklar och drygt fyrtio inslag på sajten samt sänt timme efter timme av parlamentarisk debatt, sammanfattningar, analys och sammandrag. Politiska utspel och debatter har avlöst varandra i alla våra kanaler.

Analys och uppdatering

Nu går Sverige mot extra val – för första gången sedan 1958. Och det politiska systemet utsätts för ännu en prövning.

Mitt i den politiska dramatiken finns SVT Nyheter. Undersökningar visar att det är till oss publiken går när de vill ha analys, sammanhang och uppdatering. Antingen i broadcast eller online. Under förra veckan laddade tusentals ner nyhetsappen och vår digitala räckvidd ökade lite till.

Därför söker sig också politiker och makthavare till oss när det blir allvar.

Planering i full gång

Planeringen för SVT:s valbevakning 2015 är i full gång. Redan på valnatten anade vi att vi skulle kunna hamna i en nyvals-situation och beslutade att spara all valscenografi.

Eva Landahl och Åsa Edlund Jönsson, programchef respektive projektledare har redan kommit en bra bit på väg även om mycket återstår.

SVT Nyheter har för avsikt att behålla positionen som den viktigaste informationskällan för svenska folket vad avser politisk information och journalistik inför allmänna val.

Flyttar fram lansering

En konsekvens av extravalet är att vi beslutat skjuta upp starten av våra 21 nya regionala nyhetsprogram och sajter. Att i det här läget byta sändningstider och stressa organisation med såväl tung valbevakning som en av de största förändringarna på länge känns inte speciellt klokt.

Därför flyttar vi fram lanseringen en dryg månad och satsar istället på att använda vår regionala nyhetsverksamhet, med närmare sjuttio nya medarbetare, på att aktivt bidra till bevakningen av valrörelsen och valet 2015.

Bevakar hela Sverige

Exakt hur det arbetet ska läggas upp får vi återkomma till, men vi och Sveriges Radio är de enda publicistiska bolag som har bemanning och bevakning av hela Sverige, det ska vi utnyttja för det som ska bli vår bästa valbevakning någonsin.

Vi ska fortsätta spela en omistlig roll i demokratin.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör