20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Edlund Jönsson
Stafetten
Åsa Edlund Jönsson, Projektledare SVTs valsatsningar

Publicerad 26 november 2014 07:00 - Uppdaterad 26 november 2014 18:17

Det vi gör berör - och skapar känslor

Lars Aden Lisinsky skickade vidare stafetten till Åsa Edlund Jönsson, projektledare för valbevakningen, med frågan: "Hur är det att gå från att jobba med sport till politik, från att bevaka ett OS till att bevaka ett val?"

Så här svarar Åsa:

Känslor, genomslag, vinnare och förlorare, samarbeten och målet att vara bäst. Att jobba med sport och politik, OS och val, har många beröringspunkter.

Att båda områden rör upp känslor är odiskutabelt. Både sport och politik handlar också om vinnare och förlorare, om än med olika dimensioner. För ett förlorat OS-guld i handboll kan snart förbytas till glädje över en silvermedalj medan konsekvenserna blir långt större och påverkar svenska folket på ett helt annat sätt när kampen står om regeringsmakten.

Enormt genomslag

SVT:s genomslag i Sverige under ett OS eller ett valår är enormt. Det vi gör berör. Tittare och digitala konsumenter engageras, gläds och irriteras dagligen på det SVT levererar. Och många hör av sig med synpunkter. Och många förväntar sig svar.

Övrig media bevakar också varje steg som SVT tar och krönikörer tycker till. Så att jobba med OS eller val är påpassat. Men med dagens konkurrenssituation i media ska vi vara stolta för att det som SVT producerar känns i magen och berör och att genomslaget är fortsatt stort.

Intern och extern förväntan

Kring både OS och val finns en intern och extern förväntan på att SVT ska vara bäst. För att lyckas med det krävs att hela företaget känner ansvar för slutprodukterna, TV och digitalt, och att man jobbar tvärredaktionellt för att fånga dom bästa idéerna redan från start.

OS i London hade aldrig lyckats så bra om vi inte hade haft ett helt integrerat redaktions- och produktionssamarbete. 2012 löste en modern och då, ganska obeprövad fiberteknik, dom journalistiska och publika målen.

Och samma erfarenhet har jag från valet där delar av nyheternas redaktion jobbade i direkt samarbete med både utvecklare från SVTi och SVT Pejl och där resultatet blev moderna, interaktiva onlinetjänster som hjälpte SVT att sätta trafikrekord online.

Tänka både stort och smått

Som projektledare för OS och val gäller det att kunna tänka stort men samtidigt smått på samma gång. Det är i dom stora tankarna målbilderna finns, det är dom som skapar utveckling och det är där man hittar projektets linje via alla plattformar; TV, webb och sociala medier.

Men det är detaljerna som avgör om medarbetarna ska lyckas, om slutprodukterna upplevs som innovativa och om det finns en premiumstämpel på leveransen.

Prestera som bäst

Därför är kanske projektledarens viktigaste jobb, oavsett om det handlar om OS eller val, att få alla medarbetare att prestera som bäst när det gäller som mest inom deras egen yrkesroll.

Lyckas man med det finns det inget starkare lag, oavsett om det handlar om sport eller politik.


Min stafettpinne skickar jag vidare till Charlotte Celsing på HR: "Hur jobbar ni på HR för att uppmuntra medarbetare att röra sig inom SVT och testa nya jobb?"

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör