15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 21 november 2014 07:00

Årets julvärd - ett succéval

Gissa vad Zlatan, Camilla Kvartoft, Fredrik Skavlan och Gina Dirawi har gemensamt?

Svar: Alla förekom i förhandssnacket i sociala medier om vem som borde bli SVT:s julvärd 2014.

Timmarna före offentliggörandet igår förmiddag var spekulationerna i full gång på Twitter, Facebook och i bloggar.

Mathistorikern Edward Blom, SVT-aktuell just nu i andra säsongen av fenomenala Historieätarna, fanns med på mångas önske- och gissningslistor. Leif GW Persson, Måns Zelmerlöf, Fredrik Lindström och Carola var andra namn som svischade förbi i twitterflödena, - liksom Arne Weises son Andreas!

En av få som tippade rätt

Signaturen Ylle från Stockholm, med 183 följare, varen av de ytterst få som faktiskt tippade rätt och gissade på Henrik Dorsin en timme innan SVT:s programdirektör Martin Österdahl klev upp på podiet i tv-husets entré och presenterade årets julvärd.

Henrik Dorsin blir den fjortonde julvärden sedan starten (Bengt Feldreich 1959) och även om nästan ingen gissade rätt så visade han sig vara ett mycket populärt val.

Utmärkt val

Redan en dryg timme efter det att Henriks namn blev känt slog nära 70 procent av de 30.000 som då svarat på frågan ”Vad tycker du om årets julvärd” på aftonbladet.se fast att Henrik Dorsin var ett utmärkt val.

Och hela 72 procent av de som röstade på expressen.se svarade ja på frågan om Henrik Dorsin var ett bra julvärdsval av SVT. Ett succéval med andra ord.

Spräcka nyheten

För inte så värst många år sedan ägnade kvällstidningarnas nöjesredaktioner mycket tid och kraft varje höst åt att försöka spräcka nyheten om vem som skulle få det åtråvärda hedersuppdraget.

Samtidigt som vi på SVT Kommunikation lade ned åtskilligt med energi på att se till att den utvaldas namn inte läckte ut före den årliga presskonferensen.

Till de jobbminnen jag för alltid kommer att bära med mig hör hemliga julvärdsmöten hemma vid köksborden hos både Lisbeth Åkerman och Kalle Moraeus, och hur jag och SVT:s tidigare kommunikationsdirektör Helga Baagøe coachade Ernst Kirchsteiger bakom fördragna gardiner på ett hotellrum i Stockholm.

Anne Lundberg under en filt

För att inte tala om 2007 då vi smusslade in Anne Lundberg på hotell Mornington på Östermalm, via garageinfarten. Anne låg för säkerhets skull gömd under en filt i bagageutrymmet på en bil, allt för att inte bli upptäckt.

Larmet gick när vi fick tips om att en reporter från Aftonbladet satt och hängde i hotellets reception med en stor blombukett, redo att gratulera julvärden. På inga villkors vis fick Anne, som var nere vid Stureplan och åt middag med en väninna, springa rakt i famnen på reportern. Sagt och gjort: I all hast fick väninnans man rycka ut, fiska upp Anne med sin combi och ta in henne bakvägen på hotellet.

Nervkittlande

Den typen av nervkittlande nyhetsjakt på julvärden har vi varit förskonade från de senaste åren. Men därmed inte sagt att intresset svalnat.

Inte nog med att presentationen av Henrik Dorsin sändes direkt på svt.se. Både Aftonbladet och Expressen sände webb-tv i går förmiddag från tv-huset och när detta skrivs torsdag kväll får man hela 153 artikelträffar på sökorden Henrik Dorsin och julvärd i Retriever-arkivet.

SVT:s julvärd är och förblir en av årets stora nöjesnyheter.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör