5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lars Aden Lisinski
Stafetten
Lars Aden Lisinski, Reporter, SVT Nyheter Online

Publicerad 11 november 2014 23:55 - Uppdaterad 12 november 2014 10:08

Bra kommunikation ger bra resultat 

"Hur är SVT som första arbetsplats för en nyutexaminerad journalist?"

Den frågan ställde Mathias Gerdfeldter till Lars Aden Lisinski - och så här svarar han:

Ibland när jag funderar på livet och tittar tillbaka på det som varit undrar jag ibland varför det tog så lång tid innan jag började studera till journalist.

Att jag ville jobba som det var ju något jag insåg relativt tidigt i livet. Trots den insikten dröjde det tills jag var 30 år innan jag faktiskt började plugga till journalist.

Stort lyckokast

Direkt efter min examen tre år senare hamnade jag på SVT och det får jag se som ett stort lyckokast. Det har varit som att gå i skolan på nytt och i min roll som journalist har jag utvecklats mer än vad jag hade vågat hoppas.

Från dag ett har jag känt mig välkommen och bortsett från trasiga kaffemaskiner som testat mitt tålamod vid ett flertal tillfällen så har jag trivts utmärkt.

Min första tid på SVT tillbringade jag uteslutande på text-tv, men efter ett halvår rörde jag mig även vidare till nyhetswebben.

Brist på kommunikation

Något som slog mig när jag började på webben var att plötsligt fler människor hälsade på mig när de passerade mig i korridoren. Det visar på ett problem som jag anser finns på SVT, en brist på kommunikation mellan olika redaktioner och ibland även inom redaktioner.

Förmågan att kommunicera på en stor arbetsplats är grundläggande för att nå bra resultat. SVT är på många sätt en fantastisk arbetsplats men den skulle kunna bli än bättre om man pratade förbi de osynliga redaktionsväggar som ibland kan tyckas finnas där.

Så mycket kompetens

En stor arbetsplats kräver mycket samarbete mellan alla redaktioner för att all den kompetens som finns inom företaget ska kunnas ta till vara. För det finns så mycket kompetens att tillgå och ibland kan jag känna att den inte alltid utnyttjas till fullo. Vilket även resulterar i en sämre slutprodukt. Något som känns både tråkigt och onödigt.

Om en vecka lasas jag ut från SVT. Jag kan känna en osäkerhet inför det som komma skall och att minnas början när slutet är så nära är bitterljuvt. Samtidigt får jag se det som att jag nu får möjligheten att samla på mig andra erfarenheter som i det långa loppet kommer att göra mig till en bättre journalist.

Första stapplande steg

När jag ser tillbaka på min tid på SVT är det alla begåvade kollegor som står ut. Det har verkligen varit en ynnest att få jobba tillsammans med er och ni har lärt mig mer än vad ni kan tro.

Det har varit ett privilegium att få ta mina första stapplande steg som journalist i er närvaro.

Varje dag som jag passerat SVT:s entrédörrar har jag känt en stolthet över att vara en del av det här företaget.

Jag tror och hoppas att jag en dag återvänder till SVT och jag är övertygad om att jag då kommer att känna samma stolthet.

Stafettpinnen vill jag skicka vidare till Åsa Edlund Jönsson, projektledare för valbevakningen detta supervalår, med frågan: "Hur är det att gå från att jobba med sport till politik, från att bevaka ett OS till att bevaka ett val?"

För det finns så mycket kompetens att tillgå och ibland kan jag känna att den inte alltid utnyttjas till fullo.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör