5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 24 oktober 2014 12:58

Så tyckte politikerna om media

Mardrömmen för Kristdemokraternas Göran Hägglund – att göra bort sig i en partiledarutfrågning i SVT.

- Fallhöjden är enorm om man trampar igenom i en intervju med Anna Hedenmo och Mats Knutson, säger han.

På torsdagskvällen hölls den traditionella eftervalsdebatten på Publicistklubben i Stockholm. På scen förutom Göran Hägglund: Jonas Sjöstedt (Vänsterpartiet), Mattias Karlsson (Sverigedemokraterna) och Annie Lööf (Centerpartiet).

Men också tre journalister som alla jobbade för högtryck under valrörelsen: Ewa Stenberg, DN, Fredrik Sjöshult, Expressen och SVT:s Anna Hedenmo.

Vända på perspektiven

En av poängerna med de här eftervalsdebatterna är att vända på perspektiven och låta politikerna tala ut och lufta åsikter om sina granskare.

Vilka blev vinnare och förlorare i valbevakningen? Vilken betydelse hade sociala medier? Vad tyckte partiledarna om att även Aftonbladet och Expressen i år för första gången ordnade egna, webbsända tv-debatter?

#dinröst-satsningen

Mest nöjd med mediebevakningen i stort var Annie Lööf, som särskilt framhöll SVT:s #dinröst-satsning och även nämnde ”de tuffa detaljutfrågningarna i SVT”.  Kvällar då det verkligen gällde att vara påläst och skärpt, särskilt som hon ”i snitt sov bara tre till fem timmar om nätterna” de sista intensiva veckorna före valdagen.

Mest missnöjd är fel ord. Men det saknades inte kritiska röster bland politikerna på plats. Göran Hägglund hade inga invändningar mot själva utfrågningarna i tv. Men ifrågasatte däremot upplägget med olika expertpaneler efteråt:

- Ni litar inte någon gång på att publiken själv kan förstå, ni har alltid paneler som ska recensera och förklara för ”korkskallarna” vad som sagts, menade han.

Fokusbubbla

Jonas Sjöstedt vittnade med ett leende om att han gick in i ”en fokusbubbla” när han skulle bli intervjuad av Anna Hedenmo – men pekade samtidigt på de negativa effekterna av den pågående förändringen i det svenska medielandskapet:

- Journalistiken utarmas och förytligas i takt med papperstidningarnas kris. Ledarsidorna tappar i betydelse och i stället plockar journalister nyheter från Twitter. Den snabbare nyhetscykeln gör att färre medier har tid att gräva, konstaterade Jonas Sjöstedt.

"stockholmfiering"

Även Annie Lööf berörde vad hon kallade ”snuttifieringen” i journalistiken och fick instämmande nickar av sina partiledarkollegor när hon talade om medias tilltagande ”stockholmfiering”:

- Debatterna som kvällstidningarna arrangerade var proffsiga och en kontrast mot SVT:s debatter. Men samtidigt innebar de att vi knappt fick tid att åka ut i landet under valrörelsen, allt hände ju i Stockholm, sa hon.

150 politikerutfrågningar

Något som blev än mer tydligt när Fredrik Sjöshult berättade att Expressen inför valet genomförde mer än 150 webbsända politikerutfrågningar från valstudion vid Sergels torg…

Mot slutet av debatten på Publicistklubben igår kväll ombads de fyra politikerna att sätta sifferbetyg på de närvarande journalisterna. De vägrade, inte oväntat.

Däremot var enigheten total om vilken fråga de fick oftast av media – och som de var trötta på: ”Tänker du samarbeta med Stefan Löfvén?”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör