11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Robin Linderborg
Stafetten
Robin Linderborg, Datajournalist, SVT Pejl

Publicerad 15 oktober 2014 07:00

Datajournalistik luckrar upp gränser

"Vad betyder datajournalistiken för SVT?" Den Stafett-frågan ställde Lowe Östberg till Robin Linderborg, datajournalist på SVT Pejl - och så här svarar han:

Jag ska börja med en bekännelse: Jag vet inte vad datajournalistik är. Men det gör inget. Det vet nog ingen annan heller. Datajournalistiken saknar fortfarande tydliga gränser. Det är någonting som skapas just nu, på redaktioner runtom i världen.

Vad betyder datajournalistiken för SVT? Allt, inget, det beror på vad vi gör med den. Vad vi gör med de nya tekniska verktyg som finns därute, vad vi gör med den exponentiellt växande informationsmängden som väntar på att granskas.

Vad är data? Tja, det kan vara sysselsättningssiffror från Arbetsförmedlingen. Det kan vara den nya statsbudgeten. Men det kan också vara något vi själva skapar.

SVT:s valkompass

"Supervalåret" är förbi. Enligt Novus eftervalsundersökning har 22 procent av alla vuxna svenskar gjort SVT:s valkompass, vilket placerar den över samtliga konkurrenter. Våra egna siffror visar att kompassen har startats och avslutats 1,7 miljoner gånger bara för riksdagsvalet.

Valkompassen är ett tydligt exempel på att vi fortfarande håller på att definiera vad datajournalistik är för något. Och det visar vilka inneboende möjligheter som finns i den här verksamheten.

Över 2 000 riksdagskandidater svarade på kompassfrågorna. Om vi inte hade haft en datajournalistisk kompetens på SVT hade vi inte kunnat göra våra egna analyser – och i förlängningen nyheter – på den data vi samlade in. Om nu projektet ens hade blivit av.

Tvärdisciplinärt

I en färsk intervju säger The Guardians nya redaktionella digitala chef, Aron Pilhofer, att hans nya team behöver vara tvärdisciplinärt (se länk nedan).

Att bedriva datajournalistik är att luckra upp gränser. När man för samman människor med kunskaper inom programmering, statistik, datanalys och visualiseringstekniker inom ett journalistiskt paraply, skapar man unika möjligheter att granska och rapportera om omvärlden.

Det blir inte bra av automatik, men det har potential att vara revolutionerande.

Jordbävningsbevakning

Mitt favoritexempel vad gäller nyskapande journalistik som inte hade varit möjlig utan denna uppluckring är Los Angeles Times jordbävningsbevakning.

Genom att skriva ett enkelt program som bevakar den seismologiska aktiviteten i Kalifornien får redaktörerna en färdigskriven artikel inom loppet av ett par minuter efter nya skalv. Texten är skriven av en robot och kan antingen publiceras direkt eller modifieras av en reporter.

Mitt korta svar på frågan om vad datajournalistiken betyder för SVT blir således: fantastiska möjligheter och en ljus framtid.

Jag passar Stafetten vidare till Mathias Gerdfelter, webbreporter på SVT Online, med frågan: "Vad ser du som ny på SVT för utmaningar för SVT Nyheters onlinesatsningar framöver?"


Fakta: Stafetten startade i Vipåtv för knappt nio år sedan. En utvald medarbetare skrev en text och skickade en fråga vidare till en annan medarbetare. Sedan dess har Stafetten löpt fritt mellan ca 175 personer på SVT.

Enligt Novus eftervals-undersökning har 22 procent av alla vuxna svenskar gjort SVT:s valkompass, vilket placerar den över samtliga konkurrenter.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör