11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lena Wemar
Sista ordet
Lena Wemar, Redaktör/funktionsförvaltare Intranätet

Publicerad 7 oktober 2014 07:00 - Uppdaterad 7 oktober 2014 08:54

Vi har startat resan mot molnet

Nya verktyg - nya arbetssätt! Vi har hört det förut och kanske är det inte alltid efterfrågat av medarbetarna. Men just det här handlar om vår egen dokumenthantering och många medarbetare frågar redan efter verktygen.

I år har SVT startat resan mot molnet genom att gå över till molntjänst för chatt, mejl och kalender i Office365. Nu kommer dokumenthantering i Office Online steg för steg och därefter webbplatser i Sharepoint.

På många andra arbetsplatser runt omkring i världen pratar man redan om "Den nya arbetsplatsen" eller "Den digitala arbetsplatsen". Några av er har säkert hört talas om "Jobba hemma-dagen". Det är de nya arbetsverktygen i molntjänst som möjliggör det där - att arbeta var som helst och att samtidigt dela dokument.

Stora utmaningar

Jag är en av de som arbetar i projektet Office365 på SVT och vi vet att vi står inför stora utmaningar, trots att många välkomnar verktygen. Därför har vi fullt fokus på tekniken, utbildningen, informationen och förankringen.

Det är nog inte många på SVT som funderar så mycket på det där ännu, eftersom de flesta är uppfyllda av produktion av innehåll och program för SVT:s olika plattformar. Men alla på SVT arbetar redan i molnet när vi tex mejlar och bokar möten.

När vi tar nästa steg nu i höst ersätter vi dokumenthantering på H: på våra interna servrar, med att var och en flyttar sina dokument och filer till OneDrive i molnet.

Det är något som kommer att kräva både ansvar och kunskap, men då får vi också tillgång till effektivare sätt att samverka och dela dokument, något som flera företag i omvärlden redan gör.

Jobba i projekt

Många av oss har redan sett hur våra egna ungar tycker det är självklart att fixa skolarbetet genom att jobba i projekt via tex Dropbox och Google Drive. De kan läsa och skriva samtidigt i samma text som kompisarna oavsett var de sitter och jobbar.

Många av oss har externa kontakter på t ex företag och produktionsbolag, som förväntar sig att vi kan hantera texter och manus tillsammans, fast vi sitter på olika platser i Sverige och världen. Och många av oss behöver kunna jobba medan vi är på resa eller på en annan redaktion, medan resten av arbetskamraterna sitter i tex Stockholm.

Så kommer vi på SVT också att kunna jobba, när vi börjar använda dokumentdelning via OneDrive i eller via webbplatser i SharePoint. Att kunna se texter och bilder omedelbart, att kunna ändra tillsammans eller dela med sig av kunskap - det kommer att bli helt ovärderligt för oss!

Ojämn kunskap

På SVT är vi ju alla i olika åldrar, med stor spännvidd i arbetsuppgifter och yrkesroller och därför är kunskapen om dokumenthantering i moderna IT-system ganska ojämn.

Men redan idag frågar flera anställda oss i projektet om de kan få tillgång till webbplatser i SharePoint, medan andra inte känner till begreppen ännu. Vi i projektgruppen lär oss verktygen medan vi jobbar i dem - tekniken är ju relativt ny.

Arkitekturen i Office 365

Den där "Jobba hemma-dagen" som jag nämnde tidigare var Microsofts sätt att visa hur de nya redskapen möjliggör nya arbetssätt, något som kanske kommer att påverka både ledarskap och medarbetarskap.

Det kommer Office365 -projektet på SVT inte att arbeta med just nu, men vi står ändå inför stora utmaningar på SVT, tex utmaningen i att hela arkitekturen för Office365 ännu inte är klar, men att resan mot molnet måste börja i någonstans, utmaningen i att alla behöver gå på obligatorisk utbildning och utmaningen i ansvaret för dokumentsäkerhetsklassning.

Så mitt förslag är: läs på intranätet - där finns Lathundar, filmer och information om utbildning som alla behöver.

Läs för att hänga med när det är din tur att flytta in i molnet!

Många av oss har externa kontakter på t ex företag och produktionsbolag, som förväntar sig att vi kan hantera texter och manus tillsammans, fast vi sitter på olika platser i Sverige och världen.

255.7e579538141efd9723d287d_6c656e612e77656d6172407376742e7365

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör