19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 26 september 2014 00:52

Vit vecka på sociala medier

- Lever du..?

I en dryg vecka testar jag att hålla mig helt borta från sociala medier.

Efter bara tre dagar skickar en av mina bästa vänner ett oroligt direktmeddelande till mig på Facebook och undrar vad som hänt.

Mitt minne är lite kort ibland. Men Mark Zuckerberg & co i Kalifornien har stenkoll på mina aktiviteter på nätet. Kalla fakta: för en knapp månad sedan firade jag sjuårsjubileum på Facebook. ”Joined Facebook 1 september 2007” enligt historiken på min sida.

Började med fotoalbum

Den första skälvande tiden på Facebook ägnade jag mig mest åt att skapa fotoalbum. Inte bara ett utan många.

Där finns album med bilder från bland annat London, Los Angeles, Kina, Ukraina och Grekland och familjens lantställe, där finns djuralbum med foton på roslagsfår, bondkatter och vår gamla Golden retriever Emmy, och där finns ett album döpt till ”Tågtripp till Tyskland oktober 2007”.

I det senare dokumenterade jag med en nyfrälst Facebook-användares entusiasm och en dåres envishet en resa jag gjorde för att hälsa på min äldsta dotter som då pluggade i München. Dag för dag. Timme för timme.

Småsunkigt hotell

Bland de 60 bilderna i albumet finns en soluppgång från Nässjö central, interiörer från ett småsunkigt hotell intill Hamburg Hauptbahnhof och foton av min första måltid på slutdestinationen, dagens sushi och en Weissbier på King Rice Sushi & Wok på Tumblinger Strasse i den bayerska metropolen.

- Följer vi din ledighet i realtid nu, undrade en häpen före detta Aftonbladet-kollega några dagar in på tysklandsresan, medan en av mina söner kom med uppmuntrande ”keep it up”-kommentarer – och då kunde jag ju bara inte lägga av, eller hur?

Det har exploderat

Och det är inget att hymla om: sedan den där hösten för sju år sedan har mitt ”facebookande” bara accelererat. Tilltagit. Ökat. Bokstavligen exploderat.

När jag nu räknar efter och försöker summera landar jag på 60 album med flera tusen bilder (synliga för drygt 900 vänner…) – och hur många statusuppdateringar jag gjort sedan hösten 2007 vågar och vill jag inte ens tänka på eller veta.

Lägg därtill ett blygsamt twittrande (knappt 900 tweets) men ett desto flitigare instagrammande (när detta skrivs 2164 inlägg) och ni har en rätt hygglig bild av mitt liv i sociala medier. Det går inte en dag utan att jag är där och gillar, kommenterar elle ruppdaterar.

Tragiskt och patetiskt? Kanske det. Hur som helst är det helt klart beroendeframkallande. Men efter att på senare år ha klarat av att både sluta röka och snusa så vore det väl också fan om jag inte skulle kunna bryta även den här vanan.

Sociala medierpaus

Sagt och gjort: jag bestämmer mig för att ta en sociala medier-paus och pröva på att vara helt Facebook- och Instagram-fri. Inte för evigt, men i lite mer än en vecka. Det visar sig, föga förvånande, vara rätt svårt.

Första dagen går dock alldeles utmärkt. Jag får plötsligt en massa ledig tid, plockar fram en av sommarens halvlästa böcker igen och hinner även med att plöja igenom senaste numren av Filter och Fokus, två ständigt dåliga lässamveten.

Lördagskryss i DN

Dag två utan sociala medier går också hyggligt. Löser ett helt lördagskryss i DN och får mer tid över till Wordfeud – en annan tidstjuv. Kommer dock på mig med att chatta mer än vanligt med mina motspelare, möjligen ett omedvetet sätt att kringgå mitt självpåtagna förbud mot Facebook och Instagram.

Dag tre börjar omvärlden undra var jag håller hus. Åtminstone att döma av direktmeddelandet jag får, med frågan om jag är vid liv. Förklarar för min bekant att jag testar en ”vit vecka” på sociala medier – och får ett gulligt ”jag saknar dig” till svar.

"Saknar mig"

Dagen därpå kommer ännu en efterlysning, nu på Instagram. En pensionerad SVT-kollega undrar var jag är och skriver även hon att hon saknar mig. Än en gång får jag förklara varför jag gått under jorden tillfälligt i sociala medier, vilket möts av ett ”skönt att höra”. Men också med det krassa konstaterandet att det krävs ett stort mått av behärskning om jag ska lyckas, ”som på en drogklinik”.

Och visst är det så. De sista dagarna är Facebook- och Instagram-abstinensen en ren plåga. Om sanningen ska fram fuskar jag lite och lägger upp ett album som bara mina närmaste i familjen kan se. Klarar inte av att hålla mina fingrar helt borta från sociala medier-syltburken.

Statusuppdatering

Nu har det gått några veckor – och jag är tillbaka i gamla invanda användarmönster. Knappt har jag satt punkt på den här Vipåtv-texten förrän jag även gör en statusuppdatering om det på Facebook, och vips plingar det till i meddelandefönstret i datorn.

En uppiggande smiley mitt i natten från en före detta TV4-kollega, numera bosatt i… Brasilien! Kom sen inte och säg att det inte är fantastiskt med sociala medier.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör