11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Hamilton
Ledarkrönikan
Eva Hamilton, VD

Publicerad 19 september 2014 07:00

SVT, SD och framtiden

Eva Hamilton skriver i sin ledarkrönika att många av de drygt 700 000 som röstade på Sverigedemokraterna saknar förtroende inte bara för de etablerade partierna, utan också för de etablerade medierna. ”Om de inte längre har förtroende ens för sitt eget TV-bolag, vem ska de då lita på? Vems information ska de ta till sig?”

Att spegla verkligheten för dem som röstat på SD blir en av SVT:s viktigaste frågor de kommande åren.

Jag har upplevt åtminstone fem riksdagsval och tre EU-val från kulisserna utanför studio 1. 

Hållt tummarna för att grafiken ska fungera, att länken till valvakorna inte ska falla, beundrat bildproducentens snabba övergångar, ätit lösgodis i väntan på att storstäderna ska bli räknade, följt partiledares uppgång och fall – och varit nervöst medveten om att detta är en av SVTs viktigaste sändningar alla kategorier.

Denna gång var känslorna mer blandade än någonsin. Jubel över en superproffsig sändning som startade redan tidigt på morgonen –och oro över vad som håller på att hända i Sverige.

SVT-perspektiv

Att det politiska läget är bekymmersamt och instabilt är föremål för många analyser. Hur Sverigedemokraterna blev Sveriges tredje största parti kommer också att debatteras och forskas om. 

Men utifrån ett SVT-perspektiv så har vi något annat att bekymra oss om. Många av de drygt 700 000 svenskarna som röstade på Sverigedemokraterna saknar förtroende inte bara för de etablerade partierna, utan också för de etablerade medierna. 

Får många mail

Jag möter dem dagligen via min mail. En del är rena tokstollar. En del uttrycker åsikter som gör att jag vill gråta. Men påfallande ofta kommer mailen från vanliga människor som tycker att SVT är helt fokuserat på Stockholm. 

Eller att SVT enbart speglar etablissemanget.  Påfallande många är övertygade om att vi driver en egen agenda, som inte har att göra med deras verklighet. Att vi medvetet förtiger det som inte stämmer med denna agenda.

Ofta röstade de på socialdemokraterna eller moderaterna i förra valet, men vill nu göra en markering mot makten. Delvis mot oss. Och de vänder sig mot att kallas rasister.

Om de inte längre har förtroende ens för sitt eget TV-bolag, vem ska de då lita på? Vems information ska de ta till sig?

Spegla verkligheten

Detta är en av SVTs viktigaste frågor under de kommande åren. Det svåra är inte att rapportera om de företrädare för SD som har sina rötter i nazism eller som uttrycker sig - öppet eller bakom pseudonym - på ett sätt som strider mot allt vad SVT står för. Det svåra är att spegla verkligheten för dem som har röstat på detta parti.

På vilket sätt är vi närvarande i livet utanför storstäderna? Hur undviker vi det stereotypa? Och hur kan SVT aktivt bidra till integration genom att i högre grad anställa och anlita människor med olika erfarenhet och olika bakgrund? Hur breddar vi vår definition av vilka frågeställningar som är relevanta?

Fler regionala sändningar

Jag är innerligt glad för att vi nu ska få fler redaktioner och regionala sändningar som gör att vår nyhetsbevakning blir mer finmaskig. Det är ett viktigt steg.

Jag är också glad för att allmän-TV-divisionen går i bräschen för ett kvalificerat arbete med mångfald ( som vanligt var barnredaktionen och Bolibompa först).

Uttalad hållning

Men jag vet att det inte räcker. Vi behöver en uttalad hållning, som vi kan luta oss emot både när SVT beskylls för att lägga oss platt inför Jimmie Åkesson och när vi inkluderas i den alarmerande misstänksamhet och avståndstagande från medier, som delar av Sveriges befolkning nu ger uttryck för.

Robert Olsson, programdirektör för nyheterna, har av mig fått uppdraget att analysera och initiera ett samtal inom SVT om dessa svåra frågor.


P.S.

Hur känns det idag? Undrade några omtänksamma medarbetare efter offentliggörandet av att Hanna Stjärne blir SVTs nya VD.

Jag hade ärligt talat fasat lite inför den här dagen, som jag visste skulle komma strax efter valet. Då skulle allting bli så definitivt. Så verkligt. Och tänk om jag inte skulle gilla den som ska ta över efter mig?

Men så ringde SVTs ordförande Annki Celsing och berättade. Hanna Stjärne. Och det kändes… jättebra! Lugnt i magen, tryggt. Rätt.

Inte bara för att Hanna har en idealisk bakgrund för denna typ av jobb. Hon är uppväxt med public service och kommer inte att slinta där. Hon är en erfaren chef. Hon har integritet. Hon är modig och har gott omdöme.

Och hon har lett en tidning i ett stenhårt ekonomiskt klimat, en tidning som är beroende av kommersiella intäkter varje dag – det ger henne trovärdighet gentemot kritiker som gärna beskriver jobbet på SVT som ” det är bara att hinka in fyra miljarder varje år”.

Och så är det en viktig sak till: Hanna är en bra person, en schysst människa.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

43 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör