13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Camila-Catalina Fernandez
Stafetten
Camila-Catalina Fernandez, Publiksamordnare

Publicerad 3 september 2014 10:18 - Uppdaterad 3 september 2014 14:13

SVT måste arbeta inifrån och ut

"Varför är det viktigt med mångfald på arbetsplatsen?" Den stafettfrågan skickade Hazem Shahin på Kobra vidare till Camila-Catalina Fernandez, publiksamordnare på Babel och Valet 2014.

Hon svarar:

Vi på SVT har ett ansvar som många här är stolta över att bära. Ett ansvar som ger oss en skyldighet att producera och skildra oberoende program som ska vara tillgängliga för alla sorters människor i Sverige, oavsett klass eller bakgrund.

Det här privilegiet, men också den förpliktelse vi har, börjar med att vi arbetar inifrån ut.

Det har varit mycket prat om mångfald på SVT dom senaste åren. I redaktionerna har man pratat om hur man bäst ska nå ut till målgrupperna vi vet inte tittar på SVT.

Hur når vi dom lågutbildade, dom arbetslösa, dom unga och invandrarna? Förslag, diskussioner och möten med mångfalden i fokus har ockuperat oss i huset. Många idéer har varit riktigt kloka men jag har ett annat förslag.

Extra viktigt hos oss

I det råa politiska klimat som just nu råder i Sverige är det viktigare än någonsin att motarbeta homogena arbetskulturer som kan ge upphov till omedveten diskriminering. Det här är extra viktigt på vår arbetsplats, som är en given maktfaktor i vårt samhälle.

För en SVT-medarbetare måste det finnas en grundtanke om att vi aktivt arbetar för en arbetsplats som ger plats till en rik mångfald av människor, oavsett etnicitet, sexualitet eller funktionalitet.

Vi måste tillsammans bli bättre på att föra in människor i vårt företag som kan ge SVT en bredare publik; en blandad publik med olika bakgrund, erfarenhet och åsikter.

Mångfald i huset

Mitt förslag är alltså att få in en mer nyanserad mångfald i huset, istället för att bara försöka producera sådant vi tror dom, som inte finns i redaktionerna, vill ha.

Mångfald är något som skulle behöva tillskrivas många fler sammanhang i vårt samhälle än på bara arbetsplatser, jag är väl medveten om det. Men det är bra att börja någonstans.

Och för mig börjar den riktiga mångfalden där skapandet tar vid. Det är ingen idé att få in nya människor i restriktiva roller i huset där kreativiteten och utformningen av det som visas på TV är närmast obefintlig.

Där det syns

Tanken är att få in mångfalden där det räknas. Där det syns. Där det märks att vi är ett företag som inte bara pratar om mångfald utan också är mångfald.

Mitt förslag till det kreativa och innovativa skelett som håller upp SVT är således: bjud in mångfalden, både framför och bakom kameran, så slipper ni jaga efter den.


Stafettpinnen skickar jag vidare till Mikael Johansson, praktikant på Babel med frågan: "Hur är det att vara praktikant på Babel - och hur känns det att komma ut i arbetslivet?"

Vi måste tillsammans bli bättre på att föra in människor i vårt företag som kan ge SVT en bredare publik; en blandad publik med olika bakgrund, erfarenhet och åsikter.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör