15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Per Yng, sportchef
Nyhetskrönika
Per Yng, Sportchef

Publicerad 29 augusti 2014 07:00 - Uppdaterad 29 augusti 2014 16:33

Snacka om rivstart!

SVT Sport sände i förra veckan ett tiotal matcher i nystartade Champions Hockey League i hockey, EM i simning och simhopp, Världcupen i cykel från Vårgårda, Triathlon-VM , Rally-VM, DN-galan, Svenska Cupen i fotboll och STCC-racingen.

Lägg därtill nyhetsarbetet så förstår ni att våra plattformar knappt räckte till.

Champions Hockey League är ett nytt tävlingsformat som SVT köpt rättigheterna till. Eftersom formatet är nytt har det varit en utmaning att få allt på plats. Det är naturligtvis inte optimalt när tävlingsstrukturen är klar i slutet på maj, vi ska sända i mitten på augusti och det ligger en sommar med ett Fotbolls-VM emellan.

Visst fanns några småskavanker så här i premiären - men på det hela taget gick det bra och nu rullar CHL vidare mot den final som spelas i februari.

Höjdpunkt i sommar

Det var en fantastisk sommar på nästan alla sätt och vis (det kom ju några rejäla oväder också). Naturligtvis var VM i fotboll i Brasilien höjdpunkten i sportutbudet.

När ett VM spelas i världens mest fotbollstokiga land blir det speciellt. Det faktum att det också finns speciella band mellan Sverige och Brasilien (lagen möttes i VM-finalen 1958 i Sverige) gjorde att vi satsade lite extra.

Vi gjorde det med extra experter som kunde ge mer än fotbollsmässiga perspektiv på detta enorma land med dess fel och förtjänster och vi jobbade reportagemässigt utifrån också annat än fotboll.

Jag har mött mycken uppskattning för detta, likväl som jag är medveten om den kritik vi fick för valet av Erik Hamrén som gästexpert under första delen av VM.

Större publik denna gång

Publiken som följde detta VM var bra mycket större än förra gången det begav sig i Sydafrika 2010. Också denna gång kom SVT ut som sammanlagd publikvinnare. Men också TV4 hade en större publik än senast.

Nu dröjer det för vår del till 2016 innan vi sänder ett internationellt fotbollsmästerskap igen. Då är det EM för herrar i Frankrike och Sverige börjar sitt kvalspel alldeles snart. Också detta mästerskap delar vi med TV4.

Björn Borg

För en gammal tennisälskare som mig, var det förstås också en höjdare att åter får se få finalerna i Wimledon tillbaka i SVT.

Det är något alldeles speciellt med auran kring den mondäna London-förorten där svensk idrott via Björn Borg och Stefan Edberg haft några av sina absoluta höjdpunkter. Känns fint att vi i ytterligare två år kan bjuda på den idrottsliga pralinen.

Finnkampen

Men nu backspegel bort och en kik in i framtiden. Ridsport-VM i Normandie rullar för fullt i SVT. Mer CHL-hockey i nästa vecka och till helgen en annan klassiker. Finnkampen i friidrott.

Ett tips apropå det: Sök upp Stopptid på SVT.se /Sport eller Öppet Arkiv och leta efter Finnkampen. Jens Lind och Dennis Videmyr har i kortformatet 4 minuter fångat vad den tävlingen handlar om.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör