5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
VD Eva Hamilton
Ledarkrönikan
Eva Hamilton, VD

Publicerad 22 augusti 2014 07:00 - Uppdaterad 22 augusti 2014 13:20

"Inte kört för en teknikoberoende tv-avgift"

Den 13 juni vaknade jag på Star Hotel i Avesta och visste att detta var en lite speciell dag. Idag skulle vi få det slutliga beskedet från Högsta Förvaltnings-domstolen om Radiotjänst hade tolkat lagen om tv-avgiften rätt, så att den skulle omfatta också datorer och uppkopplade telefoner.

Lagen stiftades redan 1989 av förutseende politiker, som förstod vilken utveckling som väntade och som ville garantera att tv-licensen skulle vara teknikneutral:

”En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål.”

Carl-Gustav Johansson, Radiotjänsts VD, hade lovat att ringa och berätta så fort domstolen lade ut sitt beslut på hemsidan. Jag var inte direkt nervös: redan i juni förra året hade jag väntat på ett samtal från Calle på liknande sätt. Den gången stod jag på ett fartygsdäck utanför Svalbard med en satellittelefon i hand – och kammarrätten hade just meddelat sin tolkning av domen.

Långa och omständliga studier

Precis som länsrätten tidigare, bekräftade kammarrätten då efter långa och omständliga studier av förarbeten och lagtexterna, att lagen gav rätt att kräva att också datorägarna skulle betala – även om de mot förmodan inte har en tv-apparat.

Då är det knappast möjligt, resonerade jag för mig själv i Avesta denna junimorgon, att kvalificerade jurister med tillgång till samma dokumentation och lagtext kommer till en helt annan slutsats än kollegerna på kammarrätten redan hade gjort…

Men det gjorde de.

67 miljoner är utbetalade

Extrainkallad personal i Kiruna har jobbar på högtryck hela sommaren. Nu har ca 50 000 hushåll fått tillbaka sina pengar.

67 miljoner kronor är redan utbetalade. Ytterligare 10 000 står på kö för bearbetning. Totalt har Radiotjänst fått in cirka 150 000 nya avgifter från den dag i februari 2013 då också datorer blev avgiftspliktiga. Sannolikt härrör en majoritet av dessa till datorinnehav.

Även om alla de skulle kräva sina pengar tillbaka, worstcase, så är vi ”bara” tillbaka på ruta noll. Det vill säga: det är ingen kris. Ingen ko på isen. Inte läge för panikåtgärder.

Stor del av notan

Men på sikt måste något göras. Även om försäljningen av allt större tv-apparater går svindlande bra, även om nästan alla svenska hushåll idag har minst en tv-apparat, så riskerar vi att de äldsta så småningom kommer att ta en orättvist stor andel av notan för public service. Medan de yngre med högre inkomster, som har massor av olika manicker av olika skärmstorlek för att titta på tv och lyssna på radio, inte behöva bidra med ett öre.

Radio- och tv-avgiften har inte höjts sedan 2009. Nästa år kommer radio- och tv-avgiften troligen att behöva höjas med runt tio kr/månad. Då blir det säkerligen en förnyad debatt om den framtida finansieringen.

52 procent av svenska folket tycker att de får valuta för sina pengar. Det är ganska mycket för denna typ av tjänster. Men en majoritet ifrågasätter licensen som sådan.

Finns andra alternativ

Det finns ett antal alternativ. Det lättaste – en ganska snabb historia – är att förstärka lagstiftningen på de två punkter Högsta Förvaltningsrätten pekade ut som tveksamma. Då är datorer återigen avgiftspliktiga och vi behåller radio- och tv-avgiften.

Eller så kan Sverige ta efter Tyskland som införde en ny modell förra året; en hushållsavgift på knappt 2000 kr som är kopplad till boendet. Alla måste betala, oavsett vilka apparater man har eller hur mycket man ser på tv. Också företagen.

Klagomålen har handlat om att en del har både hus i stan och sommarboende. Men samtidigt har avgiften blivit lägre än tidigare, eftersom alla är med och betalar.

Betalningspliktig play-tjänst

I England pågår diskussionen inför det nya sändningstillstånd som BBC ska få 2016. BBC vill att också Play-tjänsterna ska bli betalningspliktiga. Redan idag måste engelsmännen betala om de ser direktsänd kanal via datorn. Den som skolkar åtalas och kan teoretiskt skickas till fängelse.

I Danmark har man en apparat-oberoende hushållsavgift på drygt 3000 kr/år. Men till skillnad från Tyskland, så går en del av avgiften direkt till kommersiella medier som Tv2, tryckta tidningar och Internet. Resten går till Danmarks Radio.

Öronmärkt skatt i Finland

I Finland infördes en särskild skatt öronmärkt för YLE i januari förra året. Den skulle räknas upp varje år enligt ett index. Redan i februari blev avgiften föremål för den ekonomiska översyn som alla statliga utgifter genomgick.

Och ett år efter införandet så tvingades YLE avstå från den överenskomna index-uppräkningen. Tv-avgiften hade blivit skattepolitik.

Anders Borg

I Sverige visade det sig hösten 2013 att Anders Borg, som ung en frän kritiker av tv-licensen, stegade fram som licensens främste försvarare. För en svensk finansminister, som har att förhålla sig till budgettak och stipulerade reformutrymmen, vore det bekymmersamt att plötsligt plocka in sju miljarder kronor som en del av statsbudgeten. Vilka områden ska då prutas på?

En avgift som tas in av Skatteverket, hur öronmärkt den än är, räknas nämligen som skatt i internationell statistik. Medan radio- och tv-avgiften inte räknas hit.

Tjänar public service bäst

Det bekymret kommer att kvarstå för den som blir finansminister efter valet. Därför tror jag fortfarande att det inte är kört för en teknikoberoende radio- och tv-avgift.

För jag är så in i märgen övertygad om att den konstruktionen är vad som tjänar public service bäst, både vad gäller oberoende från politisk styrning och långsiktighet. För att inte tala om alla människor som dagligen skriver till mig med en alldeles självklar äganderätt:

”Jag har betalat tv-licens i tjugo år. Och nu kräver jag att ni gör fler program som jag gillar!”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör