5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hazem Shahin
Stafetten
Hazem Shahin, Reporter, Kobra

Publicerad 20 augusti 2014 07:00 - Uppdaterad 20 augusti 2014 13:44

Jag saknar problem i Sverige!

Carla Mantilla skickade vidare stafetten till Hazem Shahin, reporter på Kobra, med frågan: ”Vilka hinder finns när man arbetar med media i Mellanöstern?”

Hazem, som kommer från Libanon och arbetat som producent för BBC, svarar:

En gång sa någon “vi har inte demokrati, vi har byråkrati”.  Jag minns inte vem det var, men jag tror att personen kommer från Mellanöstern.

Jag fick frågan om hur det är att arbeta här i Sverige jämfört med Mellanöstern. Om jag på det enklaste sätt ska beskriva skillnaden så är det att i Sverige så betyder ett ja, ja och ett nej, nej.

I Mellanöstern kan ett nej betyda ja och ett nej kan absolut betyda ja eller kanske.

Fortsätta jobba

Så du kan aldrig sluta jobba när du fått ett svar: om du fick ett ja måste du vara säker på att det fortsätter att vara ja till du är klar. Om du fick ett nej på en förfrågan måste du ändra det till ett ja. Det fungerar. Med smicker och övertalning såklart.

Många frågar mig vad jag saknar när jag arbetar i Sverige, och jag svarar ofta: problem!

Jag kommer inte att ge en fullständig bild av varför jag svarar så här, istället följer ett par exempel på vad som kan hända när man jobbar inom media I Mellanöstern:

När jag jobbade på BBC så följde vi det första parlamentsvalet i Tunisien efter revolutionen 2011. Jag ville intervjua ledaren för Al Nahda-partiet.

Efter två dagar av förfrågningar tackade han nej till detta. De gav inga fler intervjuer innan valet som skulle äga rum två dagar senare.

Ville inte ge upp

Men jag ville inte ge upp. Jag gjorde research och såg att hans dotter bodde i London, och jag tänkte att hon var säkert intresserad av BBC.

Jag kontaktade henne på Twitter, Facebook, mail och per telefon.

Till slut svarade hon med ett ”nej”, hon med.

Men jag gillade inte det svaret, så jag fortsatte att kommunicera med henne.

Tre på morgonen

Dagen innan valet, när jag skickade mitt sista meddelande - då jag bönade och bad klockan tre på morgonen - så svarade hon två timmar senare: okej, du får din intervju.

Så ett par timmar senare var vi de sista och de enda som hennes pappa Rashid al-Ghannushi gav en intervju till. Al Nahda vann majoritet i valet och han är fortfarande en av de viktigaste politiska profilerna i Tunisien.

"Brittiska spioner"

Att arbeta i Egypten är utan tvekan en av de mest intressanta, och utmanande upplevelserna. Många gånger, när vi filmade på Tahrirtorget, så kom vi i kontakt med många, många intressanta människor som insisterade på att prata med oss, för att ge sin del av historien.

Om vi inte gick med på detta skulle de stoppa oss från att arbeta.

Flera gånger började de skrika ”brittiska spioner” och en gång omringades vi av femhundra personer, som tog min kamera.

Jag vet inte riktigt vad de tänkte göra där och då, men vi pratade med varandra och jag insisterade på att vi inte var spioner, utan bara gjorde vårt jobb. I slutändan blev vi vänner och redde ut det hela.

Bättre liv och förutsättningar

Det finns mycket att säga, men en sak är viktigare än allt annat: glädjen och privilegiet att få jobba i en omgivning där människor gör allt för att skapa ett bättre liv, bättre förutsättningar och att driva fram samhällsförändringar för sig själva och sina barn.

En av mina bästa minnen är den första årsdagen av revolutionen i Egypten. BBC hade en studio i närheten av Tahrirtorget och vi såg ut över hela torget, som var fullt av människor.

Mitt i natten försökte människor nere på torget att sätta upp en staty med alla namn på dem som dött under revolutionen. Det var knäpptyst.

Alla väntade, fyllda med känslor och förväntningar. När det var klart började alla hurra och omfamna varandra.

Ögonblickets storhet

Jag såg på detta från balkongen och jag var så tagen av denna stund att tårarna rann nerför kinderna, av glädje och av ögonblickets storhet.

Att bevittna miljoner människors glädje och triumf, det finns inget som skänker mer ödmjukhet och lycka.


Stafetten skickar jag vidare till Camila Catalina Fernandez, publiksamordnare på Babel och Valet 2014, med frågan: "Varför är det viktigt med mångfald på arbetsplatsen?"

Om du fick ett nej på en förfrågan måste du ändra det till ett ja. Det fungerar. Med smicker och övertalning såklart.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör