11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Robert Olsson
Nyhetskrönika
Robert Olsson, Programdirektör Nyheter och Current Affairs

Publicerad 4 augusti 2014 07:00 - Uppdaterad 11 augusti 2014 11:17

Valfilmerna uppmanar folk att rösta

Ni känner till det: Det är vår skyldighet att stå upp för ”det demokratiska statsskickets grundidéer” som det står i radio- och tv-lagen.

Hela vårt valupplägg har detta som utgångspunkt. Det gäller också de tre specialproducerade valfilmer som vi hoppas ska bidra till att ytterligare engagera folk så att de utnyttjar sin rösträtt.

I valet 2010 hade vi ett valupplägg som bjöd in till en demokratifest. Vi ville manifestera den rätt vi har att förhålla oss tydligt partiska till det demokratiska statsskicket.  Vi lyckades då med vår målsättning att vara det medieföretag som medborgarna efter valet uppgav att de inhämtade mest och bäst valinformation ifrån. Samma ambition har vi också i år.

I år är det #dinröst som är det övergripande anslaget. Det journalistiska perspektivet som ligger i detta begrepp är Eva Landahl arkitekten bakom. Tillsammans med Åsa Edlund Jönsson kreerade hon också själva uttrycket.

Äger sin egen röst

De tre valfilmer vi inom kort lanserar på alla våra plattformar faller mycket väl in i vårt valanslag #dinröst. Budskapet är att varje valmyndig person äger sin egen röst – och på olika sätt uppmanar vi folk att använda den och vi påstår också att det är viktigt. ”Vår” valprofessor Henrik Oscarsson skriver i sin blogg:

”Sverige är inte immunt mot antidemokratiska strömningar, våldsbejakande ideologier, korruption eller internationell brottslighet.”

(http://www.henrikoscarsson.com/p/demokratifonden.htmllänk till annan webbplats)

Inte skriva folk på näsan

Valfilmerna är producerade i samarbete med Forsman & Bodenfors. Samma byrå som en gång kreerade SVT:s kampanj Fri Television.

Vår ambition är självfallet inte att skriva folk på näsan genom att tala om vad de ska rösta på. Det är inte vår uppgift.

Vi skall ge ”… den allsidiga information som medborgarna behöver för att vara orienterade och ta ställning i samhälls- kulturfrågor” samt göra detta i ”… beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet skall gälla i TV.” (Sändningstillståndets §8 och §13)

Vårt verktyg för att göra jobbet och uppfylla kraven är som alltid den kvalitativa journalistiken.

Spända nerver

Men från nu och fram till valet är det mycket spända nerver i parti- och organisationssverige. Så jag utesluter inte att någon får för sig att vi i dessa filmer tar aktiv ställning för en politisk fråga. Till exempel att vi är mot vinster i välfärden. Eller att vi slår ett slag för ökad valfrihet i välfärden.

Naturligtvis gör vi inget av detta.

Vi slår ett slag för det demokratiska statsskicket och uppmanar folk att använda rösträtten.

I sitt eget intresse. För samhällets bästa.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör