5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ingrid Thörnqvist
Sista ordet
Ingrid Thörnqvist, Utrikeschef SVT Nyheter

Publicerad 3 juli 2014 12:06 - Uppdaterad 18 juli 2014 00:10

Stort intresse för omvärlden

Det är inte sjävklart att internationella frågor tar plats i Almedalen. Men mitt i vimlet av inrikespolitik runt den lilla dammen fanns stort intresse för omvärlden. Och intresset för SVT:s korrespondenter och deras rapportering.

Många tog chansen att få en selfie med Samir Abu Eid på SVT:s scen. I publiken fanns hängivna beundrare som hörde honom berätta om hur han som människa blir påverkad av den svåra situationen för många av krigets offer som han möter under sina resor i Syrien och Irak.

Alla är i Almedalen för att påverka, sprida sina budskap, göra sina röster hörda. Alla vill synas och höras.

På Donnersgatan träffar man folk som tycker att vi alla ska bli biodlare, andra vill höja köttskatten - nu! Seniorer i tiden som kräver bättre koll på läkemedel blir avbrutna av sjungande ungdomar som kräver sol-, sol-, solidaritet för gömda flyktingar.

Självklar plats

SVT har en självklar plats i det stora samtal som pågår under denna unika vecka på den öppna och inbjudande SVT-scenen.

Trots valåret finns även några av våra korrespondenter på plats för att berätta om sina jobb och bevakningsområden. Vår Kairokorrespondent Stina Blomgren ger en bild av Egypten som såg helt annorlunda ut för ett år sen med polisstat och militärstyre tillbaka vid makten.

Vår blivande Washingtonkorre Erika Bjerström deltar med sin breda kunskap om globala frågor i paneler och samtal.

Moskvakorren Elin Jönsson finns med sitt brännheta bevakningsområde i fokus i diskussioner kring Ryssland och Ukraina. Risker och säkerhetsfrågorna är sorgligt aktuella efter vår kollega Nils Horners död.

Samir Abu Eid

Det är många som kommer fram till utrikeskorrespondent Samir Abu Eid i Almedalen och vill prata. (foto: Anders Strömqvist)

Hur stort ansvar har medierna?

Hur stort ansvar har medierna för bilden av omvärlden? Frågan diskuterades flitigt i många paneldebatter. I en mediebransch i kris skär man på dyr utrikesbevakning. Public service-bolagen får därför en ännu viktigare roll att belysa världen.

Utrikesredaktionens ambition är stolt och hög - att ge en sann bild av världen. Traditionellt domineras utrikesbevakning av krig och konflikter. Men det är inte den sanna bilden - världen består inte av kaos och offer utan blir allt bättre.

Visst finns det fortfarande fattiga och många problem men det finns också utveckling och framsteg . Allt fler får utbildning och sjukvård, bättre ekonomiska möjligheter och mer demokrati. Vi vill lyfta fram de konstruktiva lösningarna.

Ständigt pågående skeenden

Vi ska finnas på plats vid nyhetshändelser men det är en viktig uppgift att även belysa de långsamma ständigt pågående skeendena som inte har en tydlig början och slut.

Det kräver en genomtänkt strategi och plats för fördjupning och analys, både i tv och på webben.

Public service-medierna har ett stort ansvar för bilden av omvärlden. Det är en demokratisk uppgift att upprätthålla hoppet och tron på att människor kan påverka sin situation.

Vi ska finnas på plats vid nyhetshändelser men det är en viktig uppgift att även belysa de långsamma ständigt pågående skeendena som inte har en tydlig början och slut.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör