15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 13 juni 2014 07:00 - Uppdaterad 13 juni 2014 08:25

Facebook-gallup om tv-favoriter

And the winner is…True detective.

Men danska Arvingarna, regisserad av bland andra Pernilla August och visad på SVT i vår, är tvåa på listan över de bästa tv-programmen första halvåret 2014– och Jills veranda kniper bronsplatsen.

Åtminstone om mina vänner och bekanta får bestämma.

Under ett anfall av akut skrivkramp, med inte den blekaste aning om vad den här krönikan ska handla om, kommer jag på att jag ju faktiskt kan använda sociala medier för att få lite hjälp och inspiration.

Sagt och gjort: jag postar ett inlägg på min Facebook-sida. En uppmaning där jag frågar vad mina vänner haft för tv-favoriter så här långt i år. Enda egentliga kravet: att listorna ska vara rangordnade, som topp 3-listor. Någon ordning får det ändå vara.

Svaren låter inte vänta på sig. Efter några minuter rasslar det till på min Facebook-vägg, och topplistorna börjar droppa in.

Alldeles solklart

Och redan efter en kort stund är det alldeles solklart att HBO Nordics True detective, med Matthew McConaughey och Woody Harrelson i huvudrollerna (om två kriminalpolisers 17 år långa jakt på en seriemördare) kommer att placera sig i topp i omröstningen.

Över huvud taget verkar just dramaserier vara något som alla gillar. Jag märker det på snacket på jobbet, och det blir än tydligare när jag fortsätter räkna röster i min egen lilla Facebook-gallup.

Många har med Arvingarna bland sina tre tv-favoriter och även andra säsongen av Netflix-dramat House of cards, med glimrande skådespeleri av Kevin Spacey och Robin Wright, får en hel del röster.

Jills veranda

Men allt är inte drama. Ett annat program sticker ut, får röster av nästan alla – och kniper utan vidare tredjeplatsen. Det är inte oväntat Jills veranda. En av mina Facebook-vänner har för säkerhets skull helgarderat och placerat Jill både på första, andra och tredje plats…

”Bubblare” i omröstningen är glädjande nog flera SVT Flow-titlar:  Svett och etikett, På jakt med Lotta och Leif, Full patte och Miranda.

Följa snacket

Ett annat sätt att få koll på vad som engagerar är att följa snacket i sociala medier. Under rubriken Twittertoppen på förstasidan på intranätet hittar ni sedan slutet av förra året varje vecka en topplista på de 15 program och tjänster – både på SVT och i andra kanaler – som genererat flest tweets.

Netflix finns alltid med högt upp på Twittertoppen, oavsett vilken vecka man studerar närmare. Men det är samtidigt kul att kunna konstatera att det faktiskt är SVT:s utbud och tjänster som helt dominerar listan.

#dinröst engagerar

Stadigt parkerade på Twittertoppen vecka för vecka är SVT Play, SVT Sport och den senaste månaden även SVT Flow.

Under vintern och våren 2014 har dessutom Debatt, Agenda, Uppdrag granskning och Aktuellt alltid placerat sig högt på Twittertoppen, liksom satsningen på #dinröst.

SVT:s samhällsprogram får publiken att gå igång och vilja kommentera på Twitter. Precis så som det ska vara!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör