11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 16 maj 2014 07:00 - Uppdaterad 16 maj 2014 07:45

Ur led är nyhets-konsumerandet

Klockan är strax efter fem en alldeles vanlig torsdagsmorgon och jag har redan bläddrat igenom Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Dagens Industri. Men inte på papper – utan i läsplattan. Pappersupplagorna av de tre dagstidningarna har då ännu inte dunsat ner genom brevlådan i hallen…

Morgontidningar är inte längre som morgontidningar brukade vara, vare sig vad gäller innehåll eller det sätt de ges ut. Och inte heller kvällstidningar, den del av tidningsvärlden jag känner bäst efter 20 år på Aftonbladet (på ”den gamla goda tiden” ska kanske tilläggas).

Ur led är nyhetskonsumerandet skulle man kunna säga. För dagens utgåva av affärstidningen Dagens industri kunde jag faktiskt läsa redan klockan 22 – i går kväll. Då fanns nästa dags upplaga tillgänglig för oss som läser DI digitalt i paddan.

Morgontidning på kvällen

Samma gäller Svenska Dagbladet. Knappast en ”morgontidning” per definition längre. I min värld snarare en kvällsdito. För precis som DI kan man, sedan en tid tillbaka, som SvD-prenumerant läsa hela tidningen som pdf i sin iPad innan man går och lägger sig kvällen före. Snurrigt?

Och Dagens Nyheter…hela dagens utgåva, precis varenda sektion i tidningen, finns idag tillgänglig mitt i natten via en ny, flashig app. Om jag är vaken och vill kan jag läsa DN flera timmar innan tidningsbudet dyker upp. Redan två-halv tre på natten.

Kvällstidningarna

Kvällstidningarna till sist. För bara några få år sedan fick jag snällt (eller mer korrekt i mitt fall: otåligt…) vänta till Ica-butiken tvärs över gatan öppnade klockan åtta för att komma över Aftonbladet och Expressen på papper.

Men numera, i den nya, upp-och-ner-vända medivärlden, finns båda tidningarna för det mesta tillgängliga i paddan redan strax efter halv sex på morgonen. Jag behöver inte ens lämna sängvärmen för att läsa ex-kollegorna Jan-Olov Anderssons tv-recensioner eller Peter Wennmans rapporter från Premier League i Sportbladet.

För en inbiten ”tidningsknarkare” som undertecknad är det faktiskt rena drömmen att konsumera nyheter via läsplatta eller smartphone.

Utrikeskorre i London

Det händer inte sällan att jag tänker tillbaka på några år kring millennieskiftet då jag var utrikeskorre i London – och inledde varje morgon med en promenad bort till Heath News vid South End Green i Hampstead för att köpa dagens tidningar.

The Times, The Independent, The Guardian, Daily Telegraph, Daily Mail, Daily Express, The Mirror, The Star, The Sun, The Sunday Times, The Observer och News Of The World…vi talar åtskilliga kilo dagstidningar på papper som jag släpade hem, sju dagar i veckan.

Pappersberg

Jag var sannerligen ingen favorit hos renhållningsgubbarna från Camden Council som var fjortonde dag körde runt i grannskapet för att samla in returpapper. Utanför vårt hus på Constantine Road var trottoaren alltid helt belamrad av kassar och säckar med mina kasserade dagstidningar. Ett pappersberg tillräckligt stort för att sånär fylla ett helt lastbilsflak.

Tio år fram i tiden – och jag hade jag inte ens behövt knalla iväg till min lokala newsagent. Sedan flera år tillbaka prenumererar jag på The Guardian och har sex dagar i veckan tillgång till den prisbelönta dagstidningens iPad-upplaga. Den laddas dessutom ned automatiskt mitt i natten när jag sover, för konsumtion lagom till morgonfikat.

Medievanorna

Det räcker med att ta en tur med tunnelbanan eller fyrans buss här i Stockholm för att konstatera att något håller på att hända med svenskarnas medievanor. Visst är det fortfarande en del som sitter och prasslar med dagens Metro i morgonrusningen. Men, vågar jag nog påstå, de är betydligt färre än för bara några år sedan.

Däremot knappas det desto mer på olika smarta mobiler – och till min glädje har jag flera gånger (kan inte låta bli att smygglutta…) sett folk på bussen som håller sig uppdaterade med SVT Nyheters fantastiska app.

Den har hittills laddats ner mer än 300.000 gånger. Sånt gläder en nyhetsmurvel.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör