5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Pelle Nilsson
Stafetten
Pelle Nilsson, Progamledare Lilla Aktuellt

Publicerad 14 maj 2014 07:00 - Uppdaterad 19 maj 2014 13:03

Skejtarens ord betydde allt

Judit Ek lämnade över stafettpinnen till Pelle Nilsson, programledare på Aktuellt och Lilla Aktuellt med frågan: "Vad tänker du om framtidens nyhetsjournalistik?"

Boken hette På väg mot Medievärlden 2020 och var den värsta på litteraturlistan. För vi, som satt i JMK:s hörsalar för tio år sen nu, hade ju tydliga och kompromisslösa mål i livet. Någon skulle bli litteraturkritiker på DN, en annan Sveriges radios korre i Amman och en tredje sportchef på lokaltidningen i hemkommunen. Punkt.

Att då bläddra i den där boken och behöva konfronteras med en framtid som påminde om den lite sorgliga enmansorkestern på gågatan var obehagligt. Alla ska göra allt! Skriva, fota, filma, webba - samtidigt. Panik.

Iggy som satt längst bak i salen räckte upp handen. Lite förvånande, han gjorde sällan väsen av sig. Han var 15 år äldre än de flesta av oss och hade levt som skejtproffs i Kalifornien på 80-talet, bott hos Tony Hawks mamma och målat nakna tjejer med fingerfärg på dekadenta efterfester. Han höll sig mest på sin kant. Men nu sa han utan omsvep: - Jag tycker inte det verkar va så svårt.

Sen tittade han ner och läste lugnt vidare. Vi andra satt som förstenade.

Mest värdefulla orden

Det komiska nu i efterhand är att Iggys ord kanske var de mest värdefulla som sas under utbildningens 3 år.

Professorer och doktorander var upptagna med att ingjuta missmod och måla upp hur besvärlig arbetsmarknad som väntade oss. Det är den visserligen. Men det vi alla tvingats förstå är att det bara finns ett läge i det här yrket: sätt upp mål såklart, men inse för guds skull att vårt yrke är under ständig förändring och var beredd att öppensinnad åka med utan att spjärna emot allt för hårt.

Det handlar inte om att låta bli att protestera mot korkade effektiviseringsförslag. Men när vi ska tänka oss framtiden så är det första vi kan konstatera att teknik och ekonomi och annat som är svårt att påverka från golvet, kommer fortsätta röra på sig. Nyhetsjournalistikens villkor kommer lotsas i nya riktningar och tvinga oss som jobbar inom den att ständigt förnya oss och möta användarna där de vill ha oss.

Kidsen gillar nyheter

Och dessa ”användare” finns ju där. De blir fler. Efter lång tid på Lilla Aktuellt har jag en glädjande news-flash: kidsen gillar nyheter (för de är som människor i största allmänhet).

De gillar att känna sig uppdaterade. De gillar att få reflektera kring sin värld och lära av andra som gör det.

Lilla Aktuellt är ofta det mest sedda av alla i målgruppen äldre barn och vi vänjer nya generationer att hänga med i sin framtid.

Idag tar de tar de del av oss med krökta nackar över en padda. Teknikutvecklingen lär avgöra hur det ser ut imorgon.

Oavsett så handlar det om att vi på SVT, som organisation och som enskilda medarbetare, ser på de nya utmaningarna med samma inställning som Iggy: Det verkar inte vara så svårt.

Även om jag är den förste att skriva upp på hur svår den tanken kan vara.

Ströks i boken

Boken Mot medievärlden 2020 finns fortfarande att köpa har jag sett, men det där med multijournalister i framtiden lär har strukits redan i tidiga upplagor. För det var ju verklighet i samma stund bokens trycksvärta torkat.

Och Iggy då. Vart tog han vägen? Ingen aning faktiskt. Han försvann efter andra terminen och sågs aldrig igen. För honom fanns förmodligen oändligt många fler spännande fält i livet, för okomplicerade för att inte kasta sig handlöst in i.


Jag skickar stafettpinnen vidare till SVT:s scenograf Niklas Wollheim med frågan: "Hur viktig är egentligen studions utseende för ett tv-program och hur kan den utvecklas?"

Lilla Aktuellt är ofta det mest sedda av alla i målgruppen äldre barn och vi vänjer nya generationer att hänga med i sin framtid.

Idag tar de tar de del av oss med krökta nackar över en padda. Teknikutvecklingen lär avgöra hur det ser ut imorgon.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör