5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Hamilton
Ledarkrönikan
Eva Hamilton, VD

Publicerad 9 maj 2014 07:00 - Uppdaterad 13 maj 2014 15:53

Är jag inte klok?

Är jag inte klok? Tänkte jag tyst för mig själv, när jag gick runt bland alla programskaparna i Malmö veckan innan jag skulle berätta att det är dags att sluta på SVT. 

Där var projektledaren för ”Anne på väg” som glimrande av entusiasm berättade om hur Anne Lundberg i ett nytt sommarprogram ska cruisa runt i en bil i Sverige, plocka upp ”liftare” som intervjuas i framsätet och hamna på härliga platser.

Där var redaktionen för Sverige! Som sken av stolthet efter en framgångsrik säsong av Sveriges största kulturprogram.

Och där var Sydnytt som förberedde sig på att bli ett delvis nytt regionalt nyhetsprogram, med Blekinge och Helsingborg avknoppat. Och så var där Robin, som fick mig att inför kameran förnedra honom (vilket sen lyckligen klipptes bort).

Värmlandsnytt

Är jag inte klok? Tänkte jag också när jag mötte den kloka och ganska luttrade skaran av Värmlandsnytt-redaktionen i köket i Karlstad. De äldre medarbetarna har varit med om otaliga förändringar. Och nu är det dags för en till. Det fanns en ledsnad i luften. Men också ett värmländskt djävlar anamma: vi ska klara också denna nedskärning utan att ge upp ambitionerna att göra ett av de mest uppskattade nyhetsprogrammen i Sverige!

Afghanistan

Eller när jag möter utrikeschefen Ingrid Thörnqvist när vi tillsammans, lite dämpade, lämnar minnesstunden som Sveriges Radio ordnat för sin mördade korrespondent Nils Horner.

Ingrid beskriver hur Claes JB Löfgren och Marco Nilson just rest till Afghanistan för att rapportera om de svenska truppernas hemfärd och om utgången av valet. ”Vi ska vara på plats”, säger Ingrid nästan trotsigt. Men jag vet att hon har ägnat timmar åt säkerhetsresearch innan beslutet att skicka våra medarbetare till Mazar-e-Sharif togs.

Gokväll har gjort det igen

Nästa vecka ska jag till Umeå. Gokväll-redaktionen har gjort det igen. Kört en lång intensiv säsong, med ständiga successiva förbättringar, där nivån på gäster är påfallande hög och där trivsamheten aldrig blir för bekväm, utan den kombineras påhittigt med det oväntat kontemporära.

Anpassar kontrollrum

I Umeå börjar också Tekniska enheten snart anpassa det första av kontrollrummen till den nya regionala utsändningsmodellen.  Under hösten ska ytterligare fem orter förvandlas till ” hubbar” som gemensamt sänder ut de 21 parallella nyhetsprogrammen. Det blir nya namn på merparten av de regionala nyhetsprogrammen, mer logiska och lättallokerade än ”Mittnytt” och ”Tvärsnytt”…!

Full Patte

Och är jag eller dom inte riktigt kloka, tänkte jag i söndags när jag kylslagen kom in efter att ha röjt sly, la mig i soffan och skrattade så jag grät när jag hamnade i Full Patte i SVT Flow.

Detta viktiga, roliga, kreativa företag ska jag lämna alldeles frivilligt! Klokt eller vansinnigt?

Jag ska inte ännu en gång redogöra för varför jag tagit detta beslut. Ni fattar. Men bara tacka för all kärlek och alla snälla mail som jag fått de två senaste veckorna. De har värmt mitt hjärta!

Rekryteringsgrupp

Styrelsen har nu utsett en liten rekryteringsgrupp för att hitta min efterträdare: ordförande Annki Celsing, vice ordförande Svante Weyler, Kerstin Alnebratt och Unionens och Journalistklubbens ledningar. 

De tänker anlita en rekryteringskonsult, som utses vilken dag som helst. Och till styrelsemötet i juni ska kriterierna för en ny SVT-chef vara spikade. Den 30 november lämnar jag. Blir det en intern rekrytering så finns den nya chefen på plats då, blir det en extern kan det bli en tf-lösning några månader.

Boka 4 oktober!

En sak till: boka redan nu lördagen den 4 oktober! Då är det dags för vår två-årliga stora företagsfest.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör