15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Judit Ek
Stafetten
Judit Ek, Avdelningschef Publicering

Publicerad 30 april 2014 07:00

Nu ska vi drömma och vara visionära 

Christina Johannesson skickade stafettpinnen vidare till Judit Ek, avdelningschef Publicering, som snart inviger den nya webbstudion och som vässat online-desken på SVT Nyheter: "Hur kommer det att märkas för publiken?"

Kris är samma tecken som möjlighet på kinesiska. Vi behöver krisen, eller i alla fall tro att det är kris, för att fortsätta sträva framåt. Om någon skulle säga att allt kommer lösa sig, att vi inte behöver oroa oss, så stannar vi upp med armarna slappt hängande utmed sidorna. Allt skulle stanna av – stämmer det?

Såg dokumentären "Politiker utan mål" av Erik Sandberg i torsdags kväll som just granskade hur politiker i alla läger de senaste 20 åren piskat in ett krismedvetande i oss alla för att vi ska förstå allvaret.

Och kriserna är många; en åldrande befolkning vi inte kommer kunna försörja, klimatförändringar som betyder slutet för mänskligheten, invandring som gör att vi inte kommer att klara välfärden och elever med så usla kunskaper att Sveriges framtid är hotad.

Kanske är precis tvärtom

Men Sandberg visar att det kanske förhåller sig precis tvärtom. Att den årliga tillväxten på dryga två procent har gjort oss ofantligt rika och tvärtemot vad politikerna säger så talar det mesta för att tillväxten kommer fortsätta. Då blir frågan istället vad vi ska göra med överflödet vi bygger upp?

Kom att tänka på min egen arbetsplats sen 20 år, SVT. Vi har också talat om kris länge. Tittarna på Rapport är så gamla att de  snart är döda allihop, framväxten av privata alternativ kommer marginalisera SVT och framväxten av Internet kommer att betyda slutet för lägerelds-TV är väl kända orosmoln.

Andra oroar sig för att webben slukar allt mer resurser vilket kommer att urholka den goda TV-journalistiken. Men inget av detta har hänt. Fortfarande dunkar runt en miljon tittare på Rapport klockan 19.30 varje kväll, Aktuellt växer och webben ökar med 20 procent varje år.

Smarta lösningar

Vårt krismedvetande har gjort att vi hittat smarta lösningar och effektivare arbetsflöden. Men precis som politikerna behöver svara på frågan om vad deras vision för framtiden är i ett land där vi alla kommer vara mycket rikare 2050, behöver vi på SVT fråga oss hur vi ska hantera att SVT står så starkt och antagligen kommer fortsätta göra det under många år framöver?

Jo, vi ska bygga våra webbstudior och fortsätta satsa på både TV och webb, allt talar för att vi klarar det.

Hur kommer tittarna märka att vi stärker online? Det är upp till alla oss på nyheterna att ha tankar om. Studion är byggd, tekniken på väg, omflyttningar gjorda och fler ska det bli.

Nu ska vi drömma och vara visionära och fylla suget efter information med det bästa innehållet.


Jag vill skicka stafettpinnen vidare till Pelle Nilsson på (stora) och lilla Aktuellt: "Vad tänker du om framtidens nyhetsjournalistik?"

Vi har också talat om kris länge. Tittarna på Rapport är så gamla att de snart är döda allihop, framväxten av privata alternativ kommer marginalisera SVT och framväxten av Internet kommer att betyda slutet för lägerelds-TV är väl kända orosmoln.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör