11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 11 april 2014 07:00 - Uppdaterad 11 april 2014 10:37

Det var en stenhård daglig kamp

Ljudet från tryckpressarna när de mullrade igång i källaren på Aftonbladet i Klara.

Lukten av trycksvärta som spreds på redaktionen när vi framåt småtimmarna kollade igenom resultatet av kvällens jobb på Arbetet i Malmö och Folket i Eskilstuna.

Det är väldigt lätt att bli medienostalgisk i tider som dessa.

Häromdagen kom det dystra beskedet att TV4 lägger ned lokal-tv-stationerna runt Sverige och att 140 journalister blir av med jobben.

För någon månad sedan meddelade Mittmedia, som ger ut 19 lokaltidningar (bland dem Örnsköldsviks Allehanda, Östersunds-Posten och Falu-Kuriren), att koncernens tidningar ska börja tryckas redan på dagtid. Vilket blir nästa besparingssteg?

Enbart digital utgivning?

Inte ens storstadspressen (som en gång i tiden hade reportrar och fotografer stationerade runt Sverige) går säker, med stadigt vikande pappersupplagor. Kommer Svenska Dagbladet att finnas kvar i nuvarande form om ett år? När övergår Aftonbladet till enbart digital utgivning?

Till att börja med, och för att undvika alla eventuella missförstånd: Nej, det var inte alltid bättre förr. Men det var definitivt annorlunda.

Och – det tror jag alla som varit med ett tag kan skriva under på –det var en ren förmån att få uppleva den tryckta dagspressens glansdagar.

Raggarbråk och pandafödslar

Själv tog jag mina första stapplande journalistiska steg som prao på Eskilstuna-Kuriren i slutet av 60-talet. Återvände sen dit som vikarie sommaren 1976 och fick skriva om allt från raggarbråk på Rademachergatan och bilolyckor på E3 till panda- och skorpionfödslar i Parken Zoo. Klassisk lokaltidningjournalistik, nära läsarna.

Ett drygt år senare fick jag mitt första fasta jobb, som redigerare och nattredaktör på Dagbladet i Sundsvall, med arbetsplats i Tidningshuset i Härnösand. I samma lokaler producerades även numera nedlagda Nya Norrland, en tidning där Niklas Silow, senare redaktionschef på Aftonbladet, var landstingsreporter.

Stenhård daglig kamp

Det här var på den tiden då journalistjobben snudd på växte på träd och den dagliga kampen mellan tidningarna var stenhård – och livgivande. David mot Goliat. Lilla Dagbladet mot betydligt mer resursstarka Sundsvalls Tidning. Fattiga Nya Norrland mot rika, annonsstinna Västernorrlands Allehanda.

Det gick aldrig att slappna av, det gällde hela tiden att vara på tå, jaga nyheter, göra en bättre tidning och framför allt spöa konkurrenten.

Lokalradion startade

Det här var även samma år som lokalradion startade och började sända från 24 stationer runt Sverige. Flera av mina klasskamrater från Journalisthögskolan i Göteborg sökte sig dit, fick jobb direkt och är fortfarande kvar inom public service.

Andra satsade på tv istället och några är idag – ett helt yrkesliv senare – kollegor med mig här på SVT.

Lokaljournalistiken monteras ned

Vi var de lyckligt lottade, vi som fick vara med om de goda åren. Det är med de tankarna snurrande i huvudet jag tänker på alla som förlorar jobben nu när TV4 monterar ned lokaljournalistiken och många landsortstidningar blöder.

SVT mår bra av konkurrens, både från TV4 och lokalpress runt landet. Nu blir det än viktigare för oss att spegla vad som händer i Sverige – både lokalt och regionalt – på allra bästa sätt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör