11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Christina Johannesson
Stafetten
Christina Johannesson, Avdelningschef, SVT Nyheter

Publicerad 9 april 2014 07:00

Vi kan inte svika vårt löfte till publiken

”Hur gjorde ni?” Den stafettfrågan skickade Fredrik Laurin vidare till Christina Johannesson på SVT:s Riksnyheter, vars team nominerades till tre guldspadar och kammade hem en på senaste Gräv. Dessutom fick de den Gyllene dynamon. Så här svarar hon:

Det är oerhört roligt att vi vunnit en Guldspade i Riks-TV-klassen! Det har inte hänt på 20 år! Vi hade dessutom flera nomineringar i klasserna för webb, lokal- och riks-tv.

Det är ett genombrott. Det här är ingen slump. Det är resultatet av en medveten satsning på egna nyheter och egen journalistik under senare år.

Vår skyldighet mot publiken

Ett arbete som i förlängningen handlar om public services existensberättigande och om vår skyldighet mot publiken.

Någon kanske tror att det handlar om tävlingsinstinkt, priser och chefers gröna ”pluppar” på en whiteboard-tavla. I själva verket handlar det om att leverera en självständig och angelägen bevakning av samhället när kvalitetsjournalistiken är hotad runt oss.

Strukturomvandling

Media är inne i en enorm strukturomvandling, andra mediekoncerner sliter med vikande annonsmarknader och sjunkande prenumerationskurvor men SVT är än så länge förskonat från samma stålbad.

Men om vi inte tvingar oss själva att granska och avslöja missförhållanden i samhället så sviker vi vårt löfte till publiken. Om vi inte visar upp verkligheten, så att licensbetalaren kan använda sin makt som medborgare, väljare eller konsumenter, så är vi inte nyttiga för dem. Den oberoende granskningen är en av demokratins grundvalar och vårt ansvar.

Ska vara oslagbara

SVT Nyheter ska vara oslagbara i breaking-news-lägen. Det kan publiken förvänta sig. Och vi är på god väg att bli det.

Men utan ett målmedvetet krav på egen journalistik så faller vi lätt tillbaka i gamla hjulspår där vi upprepar ljumma nyheter som andra redan publicerat. Men framtida licensbetalare kommer inte att acceptera att vi kopierar andra när det är så lätt och gratis att gå till originalet.

Spadarna är bra kvitto

Det här arbetet innehåller ett antal utmaningar, och spadarna är bra kvitto på att vi är på rätt väg.

  • Kunskapen hos våra medarbetare är vårt viktigaste kapital. Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg som vann Guldspaden och Kjell Lundström, Oskar Jönsson, Helena Bengtsson, Linnea Heppling, Samir Bezzazi, Sandy Hansson, Jesper Henke och Carl Larsson var nominerade. De har alla djupa kunskaper inom sitt bevakningsområde som de måste få använda. Det ger resultat.
  • Många medarbetare måste få blomma! Utan ett brett och tillåtande idéarbete finns inte heller jordmånen för den vassa nyheten. Våra nominerade visar att det inte bara är ett fåtal stjärnor som får tid att fördjupa sig.
  • Vi behöver kloka, lugna och respektingivande arbetsledare som håller i tyglarna när det behövs och har förtröstan när det känns trögt. Roger Jansson som fick Den gyllene Dynamon för sina arbetsledarinsatser, gruppchefen Maria Hedlund eller Hans Pettersson Hammer som startade Nyhetsnätverket är andra föredömen.
  • Egna nyheter kräver tid. Det behövs ett schema som skiljer på dagsproduktion och arbete för framtiden.
  • Vi måste lyssna på publiken, på alla upptänkliga sätt, där den befinner sig. Det som skiljer en reporter som får nyhetstips, och en som inte får det är att den förstnämnda ber om det, brukar en av våra grävande journalister, Mikael Grill Pettersson, säga.

Jag vill skicka stafettpinnen vidare till Judit Ek, avdelningschef Publicering, som snart inviger den nya webbstudion och som vässat online-desken på SVT Nyheter: "Hur kommer det att märkas för publiken?"

Någon kanske tror att det handlar om tävlingsinstinkt, priser och chefers gröna ”pluppar” på en whiteboard-tavla. I själva verket handlar det om att leverera en självständig och angelägen bevakning av samhället när kvalitetsjournalistiken är hotad runt oss.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör