21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Maria Groop Russel
Nyhetskrönika
Maria Groop-Russel, Divisionschef SVTi

Publicerad 28 mars 2014 07:00 - Uppdaterad 31 mars 2014 14:03

Det kommer att bli svårt att välja

Jag gillar centrifugen. SVT:s övergripande årliga process för val av kanalstrategier och utbud. Inte alla delar, så klart. Men i grunden är den bra. Jag har upplevt den från olika håll, som beställare, som ortschef och nu som Divisionschef för SVTi.

Första gången jag var med, var för 9 år sedan. Då var jag genrechef för barnutbudet. Väl förberedd med programförslag och listor gav jag mig in i arbetet, säker på att mina förslag var självklarheter för alla och att de såklart borde och skulle göras, precis så som jag föreslog.

Jag var naiv. Jag hade inte kunnat ana att alla programrader oavsett genre, skulle komma att analyseras, ifrågasättas, prövas, omprövas och väljas eller avfärdas. Och jag menar verkligen alla uppdrag, Julkalendern, Rapport, Mitt i Naturen, Sverige, Uppdrag granskning, Ada Badar…

Vad blir bäst för publiken?

Måste man göra så här? Varför? Hur? Vad blir bäst för publiken? Ekonomin? Public Service? Är detta viktigt, samtida, engagerande, kreativt, genomförbart innovativt och något som stärker nyttan av public service? 

Och sådär sker diskussionerna, ända till det finns en hel lösning. Ett förslag på hur SVT:s totala uppdrag ska uppstå och genom varje liten del bli en angelägenhet för alla som lever i Sverige nu. Mäktigt.

I år vill vi mer än tidigare. Möjligheterna är fler, både för de som sänder för dem som konsumerar. Medielandskapet ritas om jämfört med det vi är vana vid. 

Sociala medier 

SVTi:s uppdrag och ambition är för första gången helt med från början i processen. I centrifugen i år finns också mängder av tankar kring dialog med publiken på nya sätt i sociala medier.

Vad är redaktionellt innehåll av detta? Vad börjar och slutar marknadsföringen? Hur ska vi på sikt bemanna för att vara tillgängliga för vår publik och våra användare på nya sätt, på nya tider? Vem ska göra vad? I vilka verktyg?

Allt som ligger på programledningens bord nu är viktigt. Vi vill göra allt detta och mycket mer. Och frågan om vad vi ska göra framöver och hur vi ska göra saker, är viktigare än någonsin tidigare.

Det blir svårt

Det kommer att bli svårt att välja i år. Mycket svårare än när jag satt där för 9 år sedan och inte förstod varför julkalendern ifrågasattes. Och det kommer kräva förändring av oss alla.

Det finns et dansk, tror jag, inte så officiellt ordspråk som lyder som följer:

”Om man sår havre, så blir det havre. Om man säger att man ska så något annat, men ändå sår havre, så blir det havre. Om man sår något annat än havre, så blir det något annat.”

Jag tror att Centrifugen 2015 är året då vi på riktigt sår något annat. Och i juni, så kommer vi att veta vad vi har sått.  

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör