11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fredrik Laurin (foto: Sofia Sabel)
Stafetten
Fredrik Laurin, Frilansreporter på Uppdrag granskning

Publicerad 26 mars 2014 08:04 - Uppdaterad 28 mars 2014 11:18

Att komma tillbaka efter bilolyckan

Terje Carlsson lämnade över stafettpinnen till prisbelönte SVT-frilansaren Fredrik Laurin på Uppdrag granskning, som skadades svårt i en trafikolycka under julhelgen. Vilka är hans tips när man ska tillbaka till jobbet?

Tankarna blir lätt existentiella när tillvaron vänds 180 grader av en 18-åring med ett pinfärskt körkort. ”Jag är sannolikt en grönsak, hur ska vi klara detta ekonomiskt?”. ”Hur gör jag för att göra slut på det?” var mina första tankar när morfinkranen på intensivvårdsavdelningen skruvades ned och jag sakta vaknade upp efter att på annandagen varit på väg rätt in i solnedgången på motorhuven till en BMW.

Handfasta utmaningar

Tre månader senare är utmaningarna mer handfasta och handlar mer om att lära färdtjänsten hitta till ålderdomshemmet och att lära sig själv att gå igen. Men en ny storts pragmatism smyger sig obönhörligen på när ”vad får vi om vi säljer huset?, vad kostar privat rehab” blivit relevanta frågor. Råden till den som vill komma tillbaka efter en smäll, psykisk djupdykning eller en släng av cancer blir därefter:

Råd för att komma tillbaka

* Ha ett jobb. När det small hade jag fem månader kvar av ett två-årskontrakt med SVT. Tre av dem har gått och jag är kvar i vården. Eva Hamilton, Nils Hanson och Mette Friberg satt bildligt och ibland bokstavligt vid min sjuksäng från början och vände mig aldrig ryggen, men det hade varit tjänstefel av dem att skriva nytt avtal med en grönsak. Eller ens med en reporter som tappat förmågan att konfrontera Telia i Uzbekistan eller SAAB i Tjeckien. Frilansare utan kollektivavtal måste vara beredda på inkomstbortfall uppåt 50 procent under sjukdomstiden. Och rehabilitering blir helt en fråga mellan dig och din enskilda firma, som under tiden skall betala hyran på ditt kontor. Anställda har en helt annan trygghet.

* Utan partner dukar du under. Min fru sjukskrevs efter smällen, och det var tur, annars hade hon aldrig hunnit administrera pappersexercisen och hantera läkare, advokater, försäkringsbolag och griniga kommuner och dessutom ta hand om en likaledes skadad 11-åring och en 13-åring som undrade vart världen tagit vägen.

* Dra på dig rustningen. Ta fighten med försäkringskassan, konfrontera kommunalrådet som vill att du skall ligga hemma med öppna sår, begär ständigt ut kopia på din journal, ifrågasätt den som vill medicinera dig trots att medicinen tagits bort. Kräv egen nyckel när kommunen låser in dig på ett äldreboende. Din situation är full av utmaningar, underskatta dem inte. Läs DN:s Maciej Zarembas, numera gulspadebelönade, granskning av vården från våren 2013, och Eric Erfors ledarstorm ”Jag anklagar dig: Filippa”.

Var snäll mot familj och vänner

Slutligen, var snäll mot din familj och dina kompisar och skaffa mobilt bredband innan det smäller. Att trots obefintliga wifi på sjukhuset ändå kunna följa krisen i Ukraina minut för minut och få maila och umgås med mååånga vänner är det som får en att trots allt känna sig lite normal. Och var glad att du inte blev en grönsak och fortfarande kan skilja Torbjörn Törnqvist från Gulnora Karimova. 


Jag vill skicka stafettpinnen vidare till Christina Johannesson på SVT:s Riksnyheter vars team nominerades till tre guldspadar och kammade hem en på senaste Gräv. Dessutom fick de den Gyllene dynamon. Hur gjorde ni?

Tre månader senare är utmaningarna mer handfasta och handlar mer om att lära färdtjänsten hitta till ålderdomshemmet och att lära sig själv att gå igen. Men en ny storts pragmatism smyger sig obönhörligen på när ”vad får vi om vi säljer huset?, vad kostar privat rehab” blivit relevanta frågor.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

32 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör