20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lena Glaser
Ledarkrönikan
Lena Glaser, Programdirektör interaktivt utbud/plattformar

Publicerad 21 mars 2014 07:00

Nu börjar SVT Flow ta form

Jaha så var det gjort. Tärningen är kastad. Vi har börjat prata om den nya webbtv-tjänsten, som ska heta SVT Flow och lanseras i slutet av april.

Det är lite läskigt att prata om något som inte finns ännu. Men SVT Flow har funnits som idé ganska länge och nu börjar den på allvar ta form. Både när det gäller programmen och tjänsten.

SVT Flow blir en blandning av egenproducerade program, drama, inköpta serier, dokumentärer och så en kort nyhetsuppdatering på det. En del av programmen kommer att sändas första gången i SVT Flow, andra kommer att vara catch up från någon av våra kanaler. De flesta titlar kommer att publiceras med ett avsnitt i veckan, några kommer att ha flera avsnitt per vecka och ett fåtal kommer att läggas ut alla på en gång.

"Knäppa på"

Besökarna i SVT Flow kommer att kunna ”knäppa på” och följa programmen så som vi har lagt upp dem, hoppa framåt eller bakåt, eller helt avvika från ”spellistan” och välja något annat. Vad vi försöker göra är helt enkelt att gifta ihop det bästa från traditionell (tablå-)tv:s flöde med webbtv:s on demand-möjligheter.

Tjänsten är ett första steg, en sorts testballong för hur framtidens tv-tittande kan tänkas se ut. Vi är ödmjuka - vad kan man annars vara i denna just nu extremt snabbrörliga bransch? Vi kommer att lansera och sedan följa publiken och försöka förstå hur de faktiskt vill titta på TV i framtiden.

Framtidens tv-tjänster

Alla aktörer i branschen funderar ju på hur framtidens TV-tjänster kan komma att se ut. Tablå-tv:ns beryktade och extremt långdragna död står väl inte för dörren nu heller. Men det senaste året har det på allvar börjat hända saker.

Varför fortsätter vi inte då bara att utveckla SVT Play? Svaret på det är att på sätt och vis gör vi det. Alla program i SVT Flow kommer att finnas i SVT Play och tjänsten utvecklas hela tiden. Men vi tror att publiken uppskattar att ha flera ingångar, skärningar och paketeringar av vårt utbud. Att ytterligare varumärken hjälper till även på webben, trots att man där också vill ha möjlighet att nå allt på en gång.

Utvecklas vidare

Det ena utesluter helt enkelt inte det andra och SVT Play kommer även i fortsättningen att vara vårt ”moderskepp”. Och SVT Flow, så som den kommer att se ut i april 2014, kommer successivt att utvecklas vidare. I takt med publiken och i takt med tekniken.

Hur viktig är spelarupplevelsen, kontra utbudet? Hur mäter sig redaktörskapet med publikens vilja att välja själv? Detta och mycket annat hoppas vi få veta mer om allt eftersom.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör