5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Terje Carlsson
Stafetten
Terje Carlsson, Huvudredaktör för debatt.se

Publicerad 12 mars 2014 07:17 - Uppdaterad 12 mars 2014 11:12

När nivån höjs avslöjas trollen

I SVT:s policy för publiceringar i webb och sociala medier heter det att SVT ska motverka näthat.

Frans Andersson skickade därför Stafetten vidare till Terje Carlsson, huvudredaktör för debatt.svt.se med frågan: ”Hur märker ni av näthatet och hur försöker ni stävja trollen?” Så här svarar Terje:

Sedan jag tillträdde som huvudredaktör för sajten i början av året så har det hänt en hel del med kommentarsfälten. Numera är det bara möjligt att kommentera på vardagar mellan kl 9-17, och nyligen anställdes en dialogredaktör som ska utveckla kommentarsfälten.

Jobbigt hantera rasister på sajten

Det är ett jobbigt arbete med att hantera rasister på vår sajt. De missar inte en möjlighet att t ex skylla problem med järnvägen eller fotbollslandslaget på invandrare. Ibland vill jag som huvudredaktör och ansvarig för det redaktionella arbetet bara blockera och radera vartenda inlägg.

Samtidigt så är det viktigt att SVT vågar ta fajten, istället för att ge upp och låta sajter som Avpixlat, Fria Tider eller Flashback locka till sig frustrerande, osynliggjorda och bortglömda grupper av människor.

Det är vår uppgift att låta folk komma till tals, och min förhoppning är att vi kommer att se tillbaka på den här tiden som en tid av utveckling. Kommentarer på nätet är ett svårlöst problem, men vi får helt enkelt inte backa eller ge upp.

Stärka demokratin

Det finns förmodligen inga tekniska lösningar på problemet med rasister i kommentarsfälten, utan detta kräver ett långsiktigt redaktionellt arbete. Målet är att debattsajten ska bidra till att stärka demokratin och bl a bemöta fördomar med fakta. Precis som vilket annat samhällsprogram som helst inom public service.

SVT får inte behandla problemen med kommentarerna på ett naivt sätt eftersom jag vet att exakt samma personer som skriver på vår sajt (och då håller sig till reglerna), skriver med ett helt annat språkbruk på hatsajter och då med förtäckta hot refererar till Breivik.

Uppmuntrar att svara

Vi uppmuntrar numera artikelförfattare att svara på kommentarer och på sociala medier försöker vi väcka intresse bland intresserade, så att fler insatta deltar på vår sajt. Då höjs debattnivån och de värsta trollen misslyckas med att ta över sajten. När nivån höjs så avslöjas trollen.

Artikelförfattarnas medverkan i kommentarsfälten ställer också krav på oss när det gäller moderering. SVT kan förstås inte bjuda in skribenter och lämna dem åt näthatarna. Vi följer diskussionerna som uppstår och raderar osakliga inlägg.

Samtidigt är detta ett spännande sätt att låta partiledare möta ”vanligt folk”. Det hela påminner om ett torgmöte där någon enstaka tokstolle kan ropa ut sin frustration, men där alla andra ser värdet i att få möjlighet att ställa frågor direkt till makthavarna.

Detta är bra public service 2014, tycker jag.


Jag vill skicka Stafettpinnen vidare till prisbelönte SVT-frilansaren på Uppdrag granskning, Fredrik Laurin, som skadades svårt i en trafikolycka under julhelgen men som är på väg tillbaka. Vad har han för tips när man ska tillbaka till jobbet?

Det är ett jobbigt arbete med att hantera rasister på vår sajt. De missar inte en möjlighet att t ex skylla problem med järnvägen eller fotbollslandslaget på invandrare. Ibland vill jag som huvudredaktör och ansvarig för det redaktionella arbetet bara blockera och radera vartenda inlägg.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör