5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ledarkrönikan
Eva Hamilton, VD

Publicerad 7 mars 2014 07:00 - Uppdaterad 8 mars 2014 13:54

Stora händelser ska kunna nå alla

Jag skrev nyss under ett remissvar till Kulturdepartementet. Det gör jag ganska ofta. Men den här gången har vi svarat på en utredning, som har rykande aktualitet: huruvida Sverige i likhet med våra nordiska grannländer och Storbritannien ska införa en Evenemangslista.

En sådan lista stipulerar att ett antal utvalda evenemang av ”nationellt intresse” ska sändas i tv-kanaler som nästan hela befolkningen har tillgång till utan extra kostnad

Det nyss avslutade OS är ett sådant evenemang.

Trots att MTG gjorde ett urproffsigt jobb, trots att tävlingarna sändes på ”europeisk tid” och trots att de svenska tävlarna tog hem den ena medaljen efter den andra, så har tittandet på ett OS sedan 1998 aldrig visat så låga siffror.

Publiken minskade dramatiskt

Tidigare OS har under hela 2000-talet samlat 90 procent av befolkningen framför tv-skärmarna. Men 2014 från Sotji minskade den publiken dramatiskt. Bara 74 procent har sett något av OS i år.

Och även om man tar hänsyn till att fler följer tävlingar via datorn, så ändras den bilden bara marginellt. Förklaringen är sannolikt att en och en halv miljon svenskar inte har köpt tv-paketen där TV3 och TV10 ingår. Dessa kanaler har en penetration på drygt 80 procent, medan tex TV4 och SVT har nästan 100 procent.

Jag är inte sur

När jag skriver den här texten så inser jag att det är så lätt att avfärda den med att jag är sur för att SVT inte hade OS och nu vill jag ha statens hjälp att skaffa rättigheterna framgent. Det är bara det att också TV4 och TV6 ( MTG) räknas till frikanalerna… Så ”den statliga hjälpen” skulle omfatta alla de tre stora aktörerna på den svenska tv-marknaden för sporträttigheter.

Skillnaden som en evenemangslista kan göra är att identifiera ett antal stora händelser som är viktiga för det svenska folket, evenemang som fungerar som ett nationella kitt. Och att dessa händelser ska vara tillgängliga för alla. En sorts allemansrätt.

Meningslös förändring

Men allemansrätten kräver att den är tillgänglig för i princip just alla. Den utredning, beställd av kulturdepartementet efter krav från riksdagen, som nyss skickats på remiss hävdar att 80 procents penetration av en tv-kanal skulle vara tillräckligt. Det innebär i så fall ingen skillnad relativt idag. Alla större kanaler klarar kravet. Det blir en helt meningslös förändring.

Norge, Danmark och Finland kräver att "allas tillgänglighet" motsvarar en penetration på 90 procent.

Samhället delas upp

Medieprofessorn Jesper Strömbeck visar i Framtidskommissionen hur samhället håller på att delas upp mellan dem som har tillgång till och aktivt söker kunskap – och dem som lika aktivt undviker kunskap.

Allt färre unga läser tidningarna, allt färre unga ser tv-nyheterna. En stor andel av dem är ändå mer omvärldskunniga än någon annan generation tack vare Internet. Där hittar de också nyheter från de traditionella tidningshusen och från public service.

Lätt undvika nyheter

Men de andra, de som inte är intresserade? Idag är det lätt att helt undvika alla forum där samhällsdebatt förs. Man kan välja tv-kanaler som enbart visar film eller sport. Man kan ägna all sin medietid åt spel. Och möjligheten att "snubbla" på en dagstidning blir alltmer sällsynt.

Vi får ett Sverige med en del av befolkningen som besitter kunskap och som påverkar samhället genom medvetna val, och en del som varken vet hur samhället är byggt eller som röstar i allmänna val. Ett tvådelat land.

Den klyvningen förstärks ytterligare om det snart bara är Kalle Anka på julafton och Melodifestivalen som förmår att samla merparten av befolkningen till en och samma upplevelse.

Asiatiskt prestigeuniversitet

De gemensamma upplevelserna av stora sporttävlingar och eventuella svenska segrar och förluster låses in i betalkanaler som är lätta att ta sig in i och svåra att ta sig ur.

Ett annat evenemang som skulle ingå i en svensk lista är Nobel. Ska rättigheterna för sändningarna för denna svenska kronjuvel köpas av ett asiatiskt prestigeuniversitet och reserveras för den akademiska världen?

Större än att sända OS

Ser man det större sammanhanget så är en evenemangslista med krav att alla ska kunna delta en så mycket större sak, än frågan om vem som ska sända nästa OS.

Och det är detta som såväl EU-kommissionen (som bejakar nationella listor) och våra grannländer har insett.

Vi får ett Sverige med en del av befolkningen som besitter kunskap och som påverkar samhället genom medvetna val, och en del som varken vet hur samhället är byggt eller som röstar i allmänna val. Ett tvådelat land.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör