5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Frans Andersson
Stafetten
Frans Andersson, Programredaktör, SVT Programetik

Publicerad 25 februari 2014 15:40

Vi vill ge ge råd och stöd

"Varför har Programsekretariatet bytt namn till Programetik?” Ja, den stafett-frågan skickade Charlotte Niklasson vidare till Frans Andersson, programredaktör på SVT Programetik.

Så här svarar han:

Känner mig lite som Nils Holgersson ute på en underbar programetisk resa när jag börjar skriva denna krönika, på flyget mellan Luleå och Stockholm efter ett möte med Nordnytt.

Frågan dök självklart upp, för jag vet inte vilken gång i ordningen sedan namnbytet i november i fjol. Varför heter vi numera SVT Programetik?

Associerades till öststatsmodell

Programsekretariatet, PRS. Ett väl inarbetat, men smått obegripligt namn. Bland vänner utanför SVT gav det associationer till en byråkrati av öststatsmodell. Där arbetsuppgifterna förändrats men namnet bestått.

Så, av begriplighetsskäl ändrade vi namnet. En snabb process, men naturlig.

Andra public service-bolag i Norden har just startat upp ”etikavdelningar”. SVT har haft en länge, nu blir det tydligare.

Därför finns vi till

Om namnet varit lite svårförklarligt så är vår uppgift i grunden enkel. I korthet är det att ge råd och stöd i frågor kring det som styr SVT:s publicistiska verksamhet, till exempel sändningstillståndet och radio- och tv-lagen.

Vi finns till för allt från korta konsultationer om varumärken i bild till skrivande av långa yttranden till Granskningsnämnden.

Nu är inte etik i publicistiska frågor något som vi har ensamrätt på i en grå korridor i kontorshuset i Stockholm. Överväganden och diskussioner finns bakom de flesta av de publicistiska besluten på SVT. Allt från uppdateringar av en nyhetssida på text-tv, en tejpad tandkrämstub i Bolibompa och till de allra största projekten som melodifestivalen och valdebatterna.

Frågorna engagerar

Vi märker av att frågorna engagerar, både inom och utanför företaget och public service-sfären. När SVT valde att inte tablålägga Stefan Jarls film Godheten innan valet. Debatten kring Sveriges Radio och Soran Ismail.

Det är två exempel från de senaste veckorna som fått Twitter att tända till extra - och det kommer garanterat komma fler under året.

Valseminarier ordnas under våren

En möjlighet till diskussion kring de här frågorna blir det under de valseminarier som SVT Programetik erbjuder under våren. Vi besöker bland annat alla nyhetsredaktioner runt om i landet.

I april väntar ett par intensiva dagar vid vårt Friiberghsseminarium. Därav känslan av att vara Nils Holgersson.

Och ja, namnet. Även vi säger fel ibland. Så ni som fortsätter säga PRS, ni är inte ensamma!

I SVT:s policy för publiceringar i webb och sociala medier heter det att SVT ska motverka näthat. Stafetten vill jag därför skicka vidare till Terje Carlsson, huvudredaktör på debatt.svt.se med frågan: ”Hur märker ni av näthatet och hur försöker ni stävja trollen?”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör