15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Per Yng
Nyhetskrönika
Per Yng, Chef SVT Sport

Publicerad 4 februari 2014 18:00 - Uppdaterad 5 februari 2014 15:23

Lycka till med OS!

Alla snackar Sotji. Naturligt eftersom de olympiska vinterspelen invigs ikväll.

För första gången är det inte SVT som har evenemangsrättigheterna i Sverige. MTG/ Viasat har rustat länge för att klara spelen på bästa sätt.

Jag önskar lycka till - för den svenska OS-publikens skull.

Det tog onekligen en stund att vänja sig vid tanken att OS inte låg hos oss de närmaste åren. Varje olympiskt spel sedan 1960 har sänts i SVT.

Men när vi väl ”sörjt” färdigt började vi titta på vad som kunde göras från vår sida under de olympiska veckorna. Vi är skyldiga vår publik en så god bevakning som möjligt med de begränsningar som finns rättighetsmässigt.

Vi landade i följande:

  • Bilder från de olympiska tävlingarna kan i mycket begränsad omfattning sändas i alla nyhetsprogram. För sportens del innebär det att det allra viktigaste som hänt i Sotji visas i Sportnytt. Bilderna kan vi visa med hänvisning till den ”legala nyhetsrätten”. Det blir nu första gången detta regelverk testas på ett mer omfattande sätt.
  • Vi vet att vår bevakning av vintersport är mycket uppskattad. Det är våra experter, kommentatorer och programledare som är inarbetade hos publiken. Vi tror därför att pratprogrammet ”Alla snackar Sotji”under ledning av Andre Pops kommer att uppskattas. Där kommer våra experter, kommentatorer och inbjudna gäster att utifrån olika utgångspunkter gå igenom det som hänt under dagen. Jag har tjuvtittat i gästlistan och den ser vass ut.
  • SVT Sport har medvetet satsat hårt på att bygga relationen med vår publik via sociala medier. Gensvaret har varit fantastiskt och sporten är på de olika plattformarna i ständig dialog med de som har tips och synpunkter eller bara vill hänga med oss. Vi satsar givetvis extra mycket på dessa relationer under den här perioden. .
  • Det löpande nyhetsarbetet under dagarna fokuseras som alltid på SVT.se/ Sport och på Text-TV.

Idrottsvärlden fortsätter

Det är nu heller inte så att ”idrottsvärlden” i övrigt lägger ned under spelen i Sotji.

Sveriges VM-deltävling i rally körs i värmlandskogarna under innevarande vecka. Där gör SVT sin största satsning hittills med livesändningar och magasin. Rallyt är faktiskt publikt sett det största årligt återkommande evenemanget i Sverige.

Hundratusentals åskådare dräller omkring kring fur och gran för att följa förarnas kamp mot klockan.

I vår strävan till förnyelse sänder vi också under den här perioden en landskamp i innefotboll (FutSal) mellan Sverige och England och från Swedish Open i squash med världsstjärnor på plats.

Om 20 dagar är OS i Sotji slut. Några veckor därefter börjar Paralympics i samma stad. Sändande bolag?

Givetvis SVT.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör