5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Hamilton
Ledarkrönikan
Eva Hamilton, VD

Publicerad 4 februari 2014 18:27 - Uppdaterad 6 februari 2014 16:48

Jag känner en stolthet

Iförd tjock jacka och lånade täckbrallor, märkta med Umeå kulturhuvudstads leende hjärta, står jag inklämd mellan Mario Achi bakom sin kamera – också den omsvept i värmande hölje- kommunalrådet Marie-Louise och kronprinsessan Victoria med brutet skenben stödd på kryckor.

Vi balanserar alla på en ranglig åskådarläktare på stranden av Ume älv och beskådar invigningen av 2014 års europeiska kulturhuvudstad. När fyrbåkarna flammar på isen och fyrverkeriet skakar stan, ser jag att kommunalrådet bredvid mig inte längre kan hålla tillbaka tårarna. Stoltheten blir henne för stor.

Samma stolthet - men här manifesterad av immiga glasögon - finner jag några minuter senare i vår sändningsbuss. SVT i Umeå har just avslutat produktionen av två parallella sändningar, den för vår egen webb och tv och den som kunde ses via jätteskärmarna på isen.

Allt fungerade perfekt: två bildproducenter, sju fotografer, samsändning med Sápmi-tv och dialogen i hörlurarna på tysk-engelska med det inhyrda eventbolaget som svarat för den spektakulära invigningen mitt på den frusna älven.

"Worst ever"

Bara några timmar tidigare har vår sportredaktion under sex timmars Vinterstudion upplevt vad redaktören Anders Blomberg beskriver i sin blogg som ”worst ever”: 

Han skriver: ”Har precis hämtat mig efter en av de mest ”struliga” helgerna i Vinterstudions historia, om jag nu minns rätt. Jag kan inte minnas att två tävlingar ställts in tidigare under en och samma dag (i lördags). Och så blev det en liten framflyttning av starten i storslalomen igår pga dimma. En sådan här helg ställs ”organisationen” verkligen på prov."

Uppe i Umeå inser jag att också SVT:s team i dimmans St Moritz och snöovädrets Toblach har imma på glasögonen...

Västerbottnisk festmiddag

När det sen är dags för västerbottnisk festmiddag på universitetsområdet för finklädda gäster från EU-kommissionen, ambassadörer, kronprinsessparet, bygdens son författaren P.O Enquist och kulturministern, kan jag inte låta bli att diskret skicka iväg ett nervöst sms – denna gång till Mello i Malmö. ”Hur går det?” 

Det plingar strax till under duken.

Jo, Niklas Krantz på plats 120 mil bort rapporterar att grafikerna från Växjö, under Olle Sopranis ledning, klarat hela den krångliga telefonomröstningen med grafik och alla siffror. Detta via vårt hembyggda system.

Och Christer Björkman triumferar med sitt fynd av okända Ellen (som naturligtvis blev Skr-ellen på morgondagens löpsedlar). Megaproduktionen Melodifestivalen i arenan i Malmö har levererat sin första delfinal.

Brända flöjter

På Kommunikation hanterar man nu upprörda twittrare som rasar över brända flöjtar och tar hand om småtjejer i publiken som ber om autograf av Yohio, alltmedan produktionsgänget i Umeå har hunnit klippa ihop dagens alla evenemang till en timmes program, direkt efter Mello kl 21.30 i tvåan. Sportteamen sover sannolikt redan i sina hotellsängar.

Se där en (ganska) vanlig lördag på SVT!

När det sen är dags för västerbottnisk festmiddag på universitetsområdet för finklädda gäster från EU-kommissionen,ambassadörer, kronprinsessparet... kan jag inte låta bli att diskret skicka iväg ett nervöst sms – denna gång till Mello i Malmö. ”Hur går det?”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör