11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Charlotte Niklasson
Stafetten
Charlotte Niklasson, Representant för SVT i Bryssel

Publicerad 4 februari 2014 17:46 - Uppdaterad 5 februari 2014 15:21

Är förlängda armen i Bryssel

Johan Wahlberg skickade i sista papperstidningen av Vipåtv stafettpinnen vidare till Charlotte Niklasson  med frågan: "Ny på jobbet i Bryssel - vad är det du ska göra?"

Januari och regn i Bryssel. Alla på tåget verkar beredda och har kommit ihåg att packa ett paraply. Måste stoppa ner ett i väskan. Efter ca en vecka i den belgiska huvudstaden början listan över saker att komma ihåg redan bli ganska lång.

Jag har nyligen tillträtt jobbet som Representant för de sju nordiska public service-bolagen i Bryssel (SVT,SR, UR, YLE, DR, NRK, RUV). Tjänsten inrättades år 2000 och 13 år senare är verksamheten relativt intakt i relation till uppdrag.

Bolagens förlängda arm

Det är representantens främsta uppgift att agera som bolagens förlängda arm i Bryssel. Det innebär att identifiera och informera om pågående och framtida politiska processer som kan få direkt eller indirekt påverkan på public service verksamhet och uppdrag i de enskilda medlemsländerna.

Men det handlar också om att identifiera områden och processer som vi som public service bolag är angelägna att påverka eller proaktivt placera på agendan, både i relation till ett europeiskt och nationella perspektiv.

Samordning

Det nordiska kontoret på Avenue de Arts är samlokaliserat med EBU:s Public Affairs kontor, samt andra europeiska bolag som har en Bryssel-baserad representant; BBC, ZDF, ARD, Channel 4, RAI och France television.

En hög grad av samordning sker naturligtvis med flera av bolagen inom EBU, men de nordiska länderna har också, som inom andra delar av vår verksamhet, en väl fungerande process för att prioritera och driva frågor som är av särskilt intresse för oss.

Detta inkluderar under 2014 frågor som copyright, spektrum, nätneutralitet, mediapluralism etc.

Intensivt år

2014 kommer bli ett intensivt år och Bryssel tar ett djupt andetag. I maj väljs ett nytt EU-parlament och under senhösten tillträder en ny Kommission.

Politiska partier finslipar sina partiprogram och vallöften, kandidater på partiernas listor kampanjar för fullt. Lobbyorganisationer står på tårna för att formalisera sina positioner och börja uppvakta nya beslutsfattare. Så även det nordiska kontoret och de europeiska public service-kollegorna.

Målet är att sätta frågor som rör public service uppdrag och betydelse högt på den europeiska agendan med hjälp av olika inspel och events, men också att bygga nätverk och ett långsiktigt stöd för frågor som berör vår dagliga verksamhet.

Till olika former av publika framträdanden hoppas jag kunna involvera flera personer i olika roller från bolagen.

Paraply i väskan 

Med nya beslutsfattare kommer nya initiativ och kanske ser slutet av 2014 helt annorlunda ut än början. Konstanten kanske kommer vara att jag sannolikt har något paraply i väskan när vintern kommer till Bryssel igen. Men förhoppningsvis har vi kommit en bit längre på den övriga listan över saker att komma ihåg.

Kom gärna och hälsa på kontoret i Bryssel!


Stafettpinnen skickar jag vidare till Frans Andersson på "PRS" med frågan: "Varför har Programsekretariatet bytt namn till Programetik?"

...de nordiska länderna har också, som inom andra delar av vår verksamhet, en väl fungerande process för att prioritera och driva frågor som är av särskilt intresse för oss.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör