5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Johan Wahlberg
Stafetten
Johan Wahlberg, Distributionsstrateg

Publicerad 20 december 2013 16:01 - Uppdaterad 29 januari 2014 15:49

Innehållet styr teknikvalet

Martin Gunséus skickade i förra Vipåtv stafettpinnen vidare till Johan Wahlberg, distributionsstrateg på Interaktivt Utbud och Plattformar, med frågan: ”Hur ser egentligen SVT:s appstrategi ut?”

Ericsson Consumer Lab har sammanställt sin årliga rapport över konsumentbeteenden världen över, där de spår kommande trender 2014 och framåt.

En av slutsatserna Ericsson drar är att apparna förändrar samhället i grunden. Stafettfrågan jag fick av Martin ligger verkligen i tiden och app är ett modeord som används flitigt, och gärna som ett begrepp för att lösa det mesta.

Men en app i sig fyller ingen funktion, det är som alltid innehållet som ska styra teknikvalet. En special­byggd app kan vara det bästa alternativet, men det är inte självklart.

SVT har valt att fokusera på bokmärkesappar, länkappar, webbappar, wrapper-apps – kärt barn har många namn.

Vi utgår från vanliga webbsajten

Istället för specialanpassning så utgår vi från vanliga webbsajten. Runt sajten läggs ett appskal som gör att en app kan placeras i apparattillverkarens app store. Enklare att få en genväg till SVT i din apparat.

Vi särskiljer på långsiktiga utbudsappar med varumärkeshöjd och kortsiktiga programappar.

Långsiktiga utbudsappar som till exempel SVT Play eller SVT Nyheter bygger på webbsajten och runt den läggs olika former av appskal för att uppnå viss funktionalitet och närvaro i olika plattformar.

Kortsiktiga programappar kan vara mer specialanpassade då de är tillfälliga.

Då kan det paradoxalt nog ibland vara enklare att använda specialanpassade lösningar för specifika tekniska system. Grundfunktionen ska dock alltid finnas på webbsajten.

Förinstallerad närvaro

För att göra det enkelt att hitta våra tjänster eftersträvar SVT förinstallerad närvaro i olika apparater.

Om denna närvaro är i form av en länk till vår webbsajt eller specialanpassad app bedöms utifrån bland annat funktion, teknik, juridik och ekonomi. Vi bygger långsiktigt för en internetupplevelse som fungerar på apparater baserade på webbstandarder och webbläsare.

Ericsson konstaterade att appar förändrar samhället i grunden, och visst kan tekniken förändra vår vardag.

För egen del så har bland annat mitt tidningsläsande ändrats. Alla pappersprenumerationer på tidskrifter är uppsagda och jag är helt i appvärlden tack vare Readly som blivit en favorit. Morgontidningen har också landat som en bläddringsbar tidning via app.

SVT Play-appen är förstås också en favorit, men just ja, den är ju ingen riktig app utan ett skal med länk till vår vanliga webbsajt svtplay.se. Men ack så bra det fungerar ändå!


Stafettpinnen skickar jag till Charlotte Niklasson med frågan: ”Ny på jobbet i Bryssel – vad är det du ska göra?”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör