11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Hamilton
Ledarkrönikan
Eva Hamilton, VD

Publicerad 6 december 2013 16:25 - Uppdaterad 29 januari 2014 15:13

Årets stora händelser 2013

Det är bara några veckor kvar av 2013. Och jag frågar mig som vanligt så här års: Vad gjorde vi? Vad stannar kvar som avgörande gupp som knuffat SVT i den ena eller den andra riktningen och vad var bara smågrus på vägen?

Ett enskilt program är oftast smågrus, men det samlade programutbudet spelar roll. Sveriges bästa äldreboende, granskningen av friskolorna, nyskapande Musikhjälpen och Historieätarna visade (återigen) att det går att göra samhällspåverkande och spännande tv av svåra och till synes trista ämnen.

Uppdrag Granskning demonstrerar gång på gång att SVT har den mest kvalificerade grävande journalistiken, belönad med årets Stora Journalistpris.

SVT är världsledande

Eurovision Song Contest bevisade att vi är världsledande på stora direktsända evenemang. Bron och Äkta Människor har givit oss en ny erfarenhet: att vara eftersökta av utländska dramaproducenter.

Kulturprogrammet Sverige! har långsamt och målmedvetet vuxit till att idag vara en av landets viktigaste arenor. Och inte är det småsten att Veckans Föreställning under 2013 totalt haft 14 miljoner tittare eller att Doobidoo förenar två miljoner svenskar varje fredagskväll och börjar få vederbörlig respekt också bland fingranskarna?

Skifte i SVT:s högsta ledning

Under 2013 har det skett ett skifte i SVTs högsta ledning. Fyra nya personer i företagsledningen och – beroende på hur man räknar – fem-sex  i programledningen.

Tre av fyra ortschefer är också nya. Smågrus eller riktningspåverkande gupp? Tja, om vi inte har rekryterat alldeles fel, så kommer de nya idémakarna och beslutsfattarna att spela en avgörande roll för företaget under de närmaste åren.

Var det smågrus att vi långt inpå året fortfarande kämpade med den nya tekniken, som främst drabbade riksnyhetsprogrammen och som slet hårt på ett antal medarbetare?

Problem med lördagsunderhållningen

Är det smågrus att vi haft problem med att förnya vår lördagsunderhållning? Och hur ska vi räkna förlusten av OS, som visserligen skedde förra året, men som blivit allmänt känd först i år? (Jag vill se det som med Nobel, som vi ju under ett år förlorade till TV4. En parantes. Vi laddar för att ta tillbaka OS nästa gång det bjuds ut igen.)

En annan händelse 2013: vi startade Öppet Arkiv. Började sända våra kanaler live via internet. Och lanserar nu nyheterna fullt ut i mobilen.

Vi satte igång en total översyn av vårt regionala nyhetsutbud (men det får nog vänta och bli 2014 års Stora händelse).

Ett omdiskutabelt riktningspåverkande gupp detta år, det allra viktigaste, är sändningstillståndet.

Så bra det blev!

Som vi har oroat oss, förklarat, lagt fram underlag, analyserat... inför det viktiga riksdagsbeslutet i november då public service uppdrag och finansiering skulle spikas för sex år framåt. Ända fram till 2020. Och så bra det blev!

Det är inte smågrus att veta att vi nu har mandat att fortsätta att göra program Om alla, för alla. Att veta säkert hur finansieringen ska ske och att den ger en årlig uppräkning på 2 procent. Att vi har stor frihet att utveckla webben.

Alla som har varit med under denna resa, vet att detta var långt ifrån självklara resultat. Det är Årets Stora Händelse!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör