15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anders Hvidfeldt
Nyhetskrönika
Anders Hvidfeldt, Presschef

Publicerad 8 november 2013 11:16 - Uppdaterad 21 januari 2014 11:18

Milda makter vilket liv det blev!

Snacka om massivt externt genomslag och att SVT:s reportage skapar debatt – både på ledarsidor och nyhetsplats i gammelmedia och i sociala medier.

Tänker såklart på förra veckans Uppdrag granskning om friskolor som väljer och väljer bort elever.


Reportrarna Ali Fegan och Axel Humlesjö och redaktören Henrik Bergsten var trion bakom En skola för alla – och milda makter vilket liv det blev. Att något alldeles, alldeles extra var på gång var uppenbart redan om man följde chatten efter programmet på svt.se, med tittarreaktioner som ”En av de bästa granskningar jag sett” och ” Älskar er! Tack för att ni finns, ert program är ensamt värt tv-avgiften”.

Men de översvallade reaktionerna på SVT-webben var bara början. Under och efter programmet förra onsdagen twittrades, bloggades och ”facebookades” det för fullt om Uppdrag granskning-reportaget.

Enligt Malmö-företaget Notified, som SVT anlitar för bevakning av sociala medier, genererade inslaget om friskolor runt 1200 tweets, drygt 200 blogginlägg, över 800 postningar på öppna Facebook-sidor och nära 600 inlägg i olika forum. Summa summarum cirka 2800 inlägg!

Via Notified kan man även få en bild av hur många som potentiellt blev exponerade av alla tweets som skrevs om reportaget i Uppdrag granskning. En uppfattning om räckvidden på Twitter alltså. Och det var i UG-fallet...håll i er nu...mer än 1,3 miljoner personer som fick omnämnandena i sina Twitter-flöden.

Förvisso ingen exakt vetenskap, man vet ju inte hur många som de facto läste tweetsen. Men håll med om att det ändå är svindlande siffror – och ett belägg för sprängkraften i sociala medier. Det är där diskussionen förs och åsikterna om SVT:s utbud ventileras numera snarare än på insändarsidorna i dagspressen.

Detta sagt utan att på något vis förringa genomslaget En skola för alla fick i traditionella medier. Förra torsdagen, dagen efter Uppdrag granskning, ägnade Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten och Sydsvenskan sina huvudledare åt friskolereportaget. Har något program någonsin fått det genomslaget på ledarplats? Betvivlar det.

Även Svenska Dagbladets Sanna Rayman uppmärksammade UG-reportaget på tidningens ledarsida – och tackade till och med för det: ”Friskolevänner gör bäst i att släppa sargen och delta i en förändring till det bättre. Tack Uppdrag granskning för den möjligheten”, skrev hon.

En snabb koll i Retriever (sökord: Uppdrag granskning och friskolor) visar dessutom att det sedan den 30 oktober och fram till de här raderna skrivs (onsdag) publicerats 161 artiklar i tryckt press, 289 artiklar på webben och gjorts 16 radio- och tv-inslag.

Ja vad säger man? Man konstaterar att SVT behövs för att hålla igång samhällsdebatten, och man är stolt och inte så lite tacksam över att ha förmånen att få vara kollega med många av landets vassaste journalister.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör