20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Magnus Nildén
Sista ordet
Magnus Nildén, Redaktör på SVT Nyheters webb

Publicerad 18 oktober 2013 16:17 - Uppdaterad 24 januari 2014 16:22

Tid för eftertanke  – en bristvara

Livet som online-redaktör på SVT Nyheter är ett liv med många bollar i luften.

Jämfört med att vara redaktör på tv-sidan, så är det framför allt tempot som är den stora skillnaden. Dels ett konstant högt tempo  –jämfört med tv-sidan som har mer av intensiva peakar – och dels finns på online en närmast konstant omedelbarhet.

Den här ”just nu-journalistiken” kan ta närmast absurda proportioner emellanåt. Ta bara den fredagskväll nu senast då Sverige vann VM-kvalet mot Österrike på Friends arena.

Samtidigt som vi på SVT Nyheter jobbade med olika inför-puffar om matchen på de olika löpen, så ringde korrespondent Stefan Åsberg upphetsat och sa att han och fotografen äntligen – och som första svenska team – träffat och intervjuat Nobelpristagaren i litteratur, Alice Munro. Han sa också att Expressen träffade Munro direkt efter. Nu var det fråga om sekunder, vem skulle vara först med publiceringen.

SVT var först, men...

SVT var först av alla med storyn på webben, med egna pratminus från den eftersökta pristagaren.

Men kort därefter twittrade Expressen att tidningen varit först att träffa Munro. Det fick TT att skicka ut en text med Expressens möte med den eftersökta pristagaren.

I samma veva kunde Aftonbladet – som nesligt nog missade Munro – berätta att SVT just träffat henne, och återge Stefan Åsbergs uppgifter. Just då twittrade vi på webben: SVT fick före alla andra svenska medier träffa Alice Munro... 

Så fortsatte kvällen. Ny båtförlisning i Medelhavet, med ständigt nya uppgifter som leder till nya rubriker, nya vinklar, nya puffar.

Alltid ett öga på konkurrenterna – har de nå’t vi inte har?

Två italienskspråkiga kollegor

Just den här kvällen fanns genom en slump inte mindre än två italienskspråkiga kollegor på plats, det gjorde att vi kunde lyssna direkt på italienska medier, och på så sätt vara först med nya uppgifter om den nya tragedin.

Nya just nu-rubriker om olyckan, samtidigt pågick det sjukt spännande VM-kvalet – hela tiden nya vinklar.

Det är så viktigt att vara nyhetsledande. Eller? Men visst är det är en skön känsla att ha alla dessa bollar i luften, särskilt när vi då och då jonglerar bättre och snabbare än våra konkurrenter. Nyhetswebben tillåter en snabbhet vi förut bara kunde drömma om.

Vanligare att tänka efter?

Det är en fantastisk sak – men också lite läskig. Jag är ju van att alltid kunna tänka efter – före en publicering. Jag vill ha det så. Men jag misstänker att den journalistiska utvecklingen på webben kommer att innebära att det blir allt vanligare att tänka efter... efter att den senaste just nu-artikeln hetsats iväg. Kring det behöver vi fundera.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör