11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Hamilton
Ledarkrönikan
Eva Hamilton, VD

Publicerad 6 september 2013 15:13 - Uppdaterad 20 januari 2014 15:57

De nya i ledningen förändrar allting

Uppdraget är att lista alla SVT:s heliga kor. Och det går lätt. Listan fylls på i rasande takt. Även om några kossor snabbt reduceras till kalvar och andra skrivs upp med tillägget ” fast den bör vi klappa extra ömsint på”.

Platsen är en kursgård utanför Stockholm och gänget som med stor entusiasm ägnar sig åt uppdraget är den nya företagsledningen.

För även om företagsledningen i allt väsentligt är samma som före sommaren, så är det fyra nya ledamöter. Och fyra nya gör skillnad. En ensam nykomling anpassar sig till gruppen, lyssnar in tonalitet och anstränger sig för att smälta in. Fyra nya förändrar hela gruppdynamiken, valet av diskussionsämnen, vad som utlöser skratt- för att inte tala om vem man nu ska sitta bredvid runt det stora mötesbordet.

Och här på Såstaholms kursgård fanns nu Martin Österdahl, som efterträder Annie Wegelius som programdirektör för allmän-TV och sport.  Robert Olsson, som gått in istället för Jan Axelsson som programdirektör för nyheter och current affairs. Sabina Rasiwala är vår nya kommunikationsdirektör efter Helga Baagøe, som ju flyttat till SJ. Och Maria Groop-Russell är sedan några månader chef för SVTi, hon ersätter Lena Glaser som sedan nyåret har axlat ansvaret för den nya rollen som programdirektör för interaktiva medier ( Lena sköter därtill just nu också Martins jobb, tills han kommer tillbaka från sin pappaledighet).

En femte medlem, Anders Utterström,  är ju egentligen inte ny, men han uppträder nu i en för honom oprövad och utvidgad roll som ekonomidirektör slash direktör för Teknik och Utveckling.

Utöver att raddaupp skyddade kor, ägnade vi oss - som brukligt vid denna typ av höstliga kick-offer - åt att lära-känna-övningar. Bland annat genom att beskriva vår favoritlek som barn. Någon som är förvånad över att Albert Svanbergs favoritlek var att alldeles ensam organisera ett eget sommar-OS i det tomma bryggeriet utanför Kalix, med höjdhoppsribbor och längdhoppsbanor? Att Lena Glaser tillsammans med sin bästis satt på golvet och gjorde radio med en gammal bandspelare?  Eller att Thomas Nilsson som sannolikt enda invånare i hela Lidköping prenumererade på filmtidningen Variety? ( Jo, jag har kollat upp med dem om jag fick skriva det...)

Vi fotograferas –och jag tittar nu på den färdiga bilden och ser hur jag står i mitten och skiner av stolthet över min ledningsgrupp.

SVT:s företagsledning är ganska stor, 12 personer. Och jag förväntar mig att alla ska intressera sig för varandras ansvarsområden, oavsett om det handlar om hur vi skyddar våra brandmurar från ovälkomna intrång, rättighetsförhandlingar, ett nytt programformat, villkoren i sändningstillståndet, utvecklingen av en nyhetssajt, kartläggningen av löner eller kostnaderna för att flytta ett carr.

Vi ses varje tisdag på förmiddagen, äter vingummin och går igenom en lång dagordning, som stabschefen Lena Lundkvist har ställt samman. För mig är detta veckans viktigaste möte. Jag får klart för mig var det gnisslar och skaver, vilka nya planer som finns, att vi har  -eller inte har - tillräckligt med pengar att förverkliga dessa planer. Och det finns ett stort värde i att en chef för nyhetsdivisionen delar med sig av sin kunskap till allmän-tv-chefen som i sin tur får information om arbetsrätten av HR-direktören.

Under flera år har vi bjudit in unga blivande chefer och dem som under ett år fått ingå i Juniorrådet (som numera heter Nätverket) att delta i ett av företagsledningens möte. Reaktionen brukar alltid vara densamma: vad många helt olika frågor ni har att hantera, vilken komplex verksamhet detta är!

Hur gick det med de heliga korna då?  Jo: det kommer nog att visa sig att några av kossorna under 2013/14 kommer att berövas sin skyddade status....

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör