13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Hamilton
Ledarkrönikan
Eva Hamilton, VD

Publicerad 18 januari 2013 13:40 - Uppdaterad 20 januari 2014 13:59

Det flaxar fjärilar i min mage

Nu börjar årsresultaten för 2012 droppa in.

Tittartidsandelarna blev sensationellt bra, SVT svarade för 78 av de 100 mest sedda programmen och 36.5 procent av all tittad tv-tid.

Så hög andel har SVT inte haft sen 2006. (Och så hög andel får vi sannolikt inte detta år, eftersom vi varken kommer att ha OS eller VM i fotboll. Bara förbereder er, så att ni inte blir besvikna...)

SVT på webben hade i genomsnitt 2,6 miljoner unika besökare per vecka förra året. Det är en ökning med 22 procent jämfört med årsgenomsnittet 2011. Besökare via mobiler och olika sorters plattor ökade också kraftigt, men från låga nivåer.

Vi klarade ekonomin tack vare en sparsam blandning av stort och smått som gav 80 mkr i lägre kostnader, tex upphandling av billigare telefoni, inte ersätta alla som gick i pension och att Teknik&Utveckling tog över driften av Play.

Den kanske viktigaste variabeln, förtroende, mättes som vanligt av två olika institut. I den ena ligger SVT på första plats, i den andra på andra plats, med SR i topp. Inte så tokigt, någotdera...

Så jo! 2012 var ett gott år för SVT.

Men nu är det januari 2013 och jag har som alltid så här års fjärilar i magen.  Jag tycker inte vi är tillräckligt bra på nyheter i mobilen eller på webben.  Även om vi gör framsteg. Det finns dock inga skäl till varför Aftonbladet med en mindre nyhetsorganisation ibland är snabbare eller bättre än SVT. Jag tänker tex på Utöya. 

Nu sjösätter Aftonbladet också en stor tv-satsning. De kommer att avstå sådant som kräver stora rättighetskostnader, men säkert bli duktiga på snabb direktsänd web-tv från olika händelser i Sverige.

Jag får också fjärilar i magen när jag tänker på att vi under våren sannolikt kommer att fatta beslut om en stor ombyggnad av tv-huset i Stockholm. Vojne, vad sådant kan bli dyrt om man inte gör helt rätt från början...asbest, bärande balkar, kabeldragning, överklaganden av bygglov....

Och så har vi ESC i Malmö. Världens största direktsända underhållning, över 300 miljoner tittare. Vi ska göra något alldeles extra, till en budget som är en bråkdel av vad tex Norge gjorde av med när NRK sände Eurovision Song Contest 2010.

Fjärilar flaxar också inför beslutet om sändningstillstånd för public service fram till 2019, som ska beslutas i vår. Det handlar om så lång tid att det är nästan omöjligt att förutse hur mediemarknaden kommer att förändras. För sex år sen var Facebook en angelägenhet för en mycket liten skara entusiaster och SVT Play var ett rudiment av dagens, med ett utbud som mestadels bestod av nyheter. Måtte politikerna vara så kloka att de tar höjd för en motsvarande utveckling framöver!

En sak VET jag redan nu kommer att hända:  det kommer två-tre kriser under 2013, större eller mindre, där SVT är inblandat. Men så ska det kanske vara med ett företag som berör hela svenska folket. Motsatsen vore ganska förfärlig. Även om man ( jag) brukar längta efter lä de dagar då vi krishanterar inne i Helga Baagøes rum.

Kära medarbetare:  det är nog bra om ledningen för ett företag har fjärilar i magen inför ett nytt år.  Men oftare – och det är alldeles sant – får jag sammet i magen när jag tar del av vad ni har åstadkommit.  Det må vara Stenbecks-dokumentären, En pilgrims död eller implementeringen av Windows 7, likasom är migrationen av Escenic eller nytt KC. Och det är kunskapen om er kompetens, lojalitet och goda omdöme som något får fjärilarna att lugna sig.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör