19 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Artister som medverkade på första Världens Barngalan 1997.

Några av artisterna som medverkade på första Världens Barngalan 1997:Tommy Körberg, Lasse Berghagen Sten Nilsson, Eric Gadd, Wille Craford, Anders Glennmark m.fl. Värdpar är Kattis Ahlström och Ingvar Oldsberg. (Foto: Carl-Johan Söder)

Publicerad 6 oktober 2017 06:30 - Uppdaterad 6 oktober 2017 11:50

Så gick det till när Världens Barn startade

- Världens Barn firar 20 år vilket många, många som bidragit på SVT och SR under åren ska känna sig stolta över!

Det menar Hans Hernborn, som 1997 var kanalråd på SVT och kom med förslaget att olika hjälp-organisationer borde kunna samarbeta i ett stort ”Världens Barn-projekt” inom ramen för Radiohjälpen.

Här berättar Hans om hur allt började:

Hans Hernborn

Hans Hernborn

Insamlingsgalan den 24 oktober 1997 var då ett stort steg i en ny SVT-strategi för insamlingsprogram.

Planeringen för valprogram och insamlingsprogram hade i stor utsträckning hamnat på mitt bord, som "kanalråd", vid den genomgripande omorganisationen av kanalstrukturen några år tidigare.

I båda fallen behövde det samlade utbudet och programmen förändras och hanteras i flerårsplaner.

Vd Sam Nilsson

För insamlingsprogrammen gjordes en synnerligen grundlig genomgång av alla upptänkliga aspekter och en analys med förslag som PD Ingvar Bengtsson, planeringschefen Hannes Oljelund och VD Sam Nilsson gav sitt fulla stöd hösten 1995.

Utan Radiohjälpens professionella kontroll av att insamlade medel verkligen används för de av Radiohjälpen godkända ändamålen hade insamlingarna inte varit möjliga.

Förtroendet för att medlen används på korrekt sätt är a och o för givarna/publiken.

"Världens barn"-begreppet

Ingvar Oldsberg

Programledare Ingvar Oldsberg med barnen som ska vara med på den första Världens Barn-galan. (Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX)

Begreppet ”Världens barn” i olika kombinationer hade SVT använt tidigare. ”För världens barn i krig och på flykt” hade vi kallat en SVT-sänd gala i Globen i oktober 1995 med anledning av ett FN-jubileum. Fyra organisationer bidrog med insamlingskapacitet.

Liknande kampanjinriktning hade Röda korsets På flykt-gala i Sundsvall.

Jag hade samtidigt fått nya tekniska redskap att mäta vilka inslag i dessa och andra program som fick tittarna att lyfta telefonluren och ringa in penninggåvor, något som senare kom att avsevärt förbättra innehållet i såväl programledarmanus som dokumentära inslag och artistnummer.

Och möjliggöra säkrare insamlingsprognoser.

Drottning Silvia intervjuas i den första Världens Barngalan 1997.

Drottning Silvia intervjuas i första Världens Barngalan 1997 av programledarna Ingvar Oldsberg och Kattis Ahlström. (Foto: Janerik Henriksson /SCANPIX)

Lång kö

Samtidigt hade SVT och Radiohjälpen en lång kö av hjälporganisationer som var och en ville få ett eget insamlingsprogram i TV, något som inte skulle kunna bli verklighet.

Mitt förslag att organisationerna borde kunna samarbeta i ett mycket större Världens Barn-projekt inom ramen för Radiohjälpen ansågs i början ogenomförbart.

Huvudskälet var att man såg sig som konkurrenter och inte samarbetat så tidigare. Men efter några månaders betänketid kunde både Radiohjälpens kanslichef Siw Dreber och jag notera att tongångarna började svänga. Men det tog stopp och stod och vägde.

Peter Örn

Peter Örn

Efter Peter Örns beslut lossnade det. (Foto: Johan Ljungström/SR)

När Röda korsets generalsekreterare Peter Örn meddelat sin tydliga uppslutning i Världens Barn-projektet lossnade det. Organisationerna var nu heta på gröten.

I augusti 1996 fick vi alla mandat av SVT- och SR-ledningarna samt Radiohjälpens styrelse att förverkliga Världens Barn-projektet.

Inklusive det gemensamma insamlingsarbete som hjälporganisationerna utfäst sig att ställa upp med för första gången i svensk insamlingshistoria.

Första insamlingsgalan

Johan Sandström

Johan Sandström (foto: SVT)

Johan Sandström var projektledare för denna första och nya sorts insamlingsgala, en komplicerad uppgift. Många skulle arbeta på ett delvis nytt sätt och körschemat var viktigare än tidigare för insamlingsresultatet.

Johan räddade många besvärliga situationer även under sändning och bidrog genom sin utvärdering till att vi kunde uppnå ännu bättre resultat vid nästa större Världens Barn-gala i Göteborg på nyårsdagen år 2000.

Sammanlagt har SVT:s Världens Barn-insamlingar för länge sedan samlat in mer pengar än de föregående radiohjälpsinsamlingarna, t ex Röda fjädern som på sin tid satte ett klassiskt rekord med Lennart Hylands hjälp.


Skiss  över studion "En kväll för Världens barn" 1997.

Sprängskiss över studion "En kväll för Världens barn" 1997. (Foto: Illustration Björn Nordenhagen)

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494
Journalist vid SR och SVT 1966-2008

4 gillar detta