23 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Bokslukarna

Bokslukarna Tilde Molén, Ristin Kristoffersson, Rut Sandström och programledare Markus Biderholt. (foto: Ola Gerhardsson)

Publicerad 1 april 2016 07:00 - Uppdaterad 1 april 2016 17:34

Bokslukarna vill göra bokläsningen cool

Barn som tipsar andra barn om böcker de läst. Det är grunden i det nya barnprogrammet “Bokslukarna”. Ett nytt format som ska få barn att vilja läsa mer.

- Det har inte funnits ett bokprogram i Barnkanalen för den här målgruppen och det är klart att det finns en folkbildande tanke i det här. Vi vill göra bokläsningen lite cool, säger Anna Snäll, redaktör för programmet.

Vi befinner oss på ett bibliotek i Umeå på inspelningen av “Bokslukarna”. Idén till programmet föddes när Anna Snäll i Umeå gjorde programmet ”Första gången” där barn får prova på saker för första gången, till exempel skaffa sitt första lånekort på biblioteket.

Då kom Anna i kontakt med Markus Biderholt som jobbade på biblioteket och medverkade i programmet.

- Jag kände direkt att vi måste göra något mer med Markus för han var så bra med barnen och var väldigt naturlig framför kameran, säger hon.

Ett helt gäng med Bokslukare som är laddade för inspelning.

Ett helt gäng med Bokslukare som är laddade för inspelning. Fr v: Tilde Molén, Ristin Kristoffersson, Hicham Mahgoub, Vasilena Simenova, Rut Sandström och Enni Frick. (foto: Matilda Byström)

Barnen står i fokus

Grundtanken med programmet är att barnen får stå i fokus och det är de som tipsar.

- Den viktiga grejen är att det inte är något vuxenperspektiv. Markus sitter med och leder samtalen, men det ska vara barn som tipsar andra barn om böcker de läst, säger Anna.

Trots att Markus inte jobbat framför kameran tidigare var han inte sen att tacka ja.

- Det är ju böcker och barn jag jobbar med, men enda skillnaden nu är att jag gör det med en kamera, säger han och fortsätter:

- Vi får inte heller glömma att vi gör det här för en god sak. Om vi kan få någon eller några att läsa har vi vunnit!

Mellan tagningarna passar projektledaren Ola Gerhardsson på att ta lite pressbilder.

Mellan tagningarna passar projektledaren Ola Gerhardsson på att ta lite pressbilder. (foto: Matilda Byström)

Barn i bokslukaråldern

Programmet riktar sig till barn i bokslukar-åldern, alltså 9-12-åringarna.

Inspelningen sker på ett bibliotek i Umeå och det är av den enkla anledningen att det är den naturliga miljön för barnen och böckerna istället för en upplyst studio. Samt så kommer en hel del rekvisita på köpet.

Barnen som medverkar som bokslukare är mellan 10 och 12 år och har olika intressen förutom att läsa böcker.

- Det är en väldig bredd på barnen. Vi har de som älskar att idrotta, spela dataspel, pyssla, ja allt möjligt, säger Anna Snäll.

Frågade lärare

Castingen gjordes i några olika steg. Först gick det ut förfrågningar till lärare för att få in tips på barn som både gillar att läsa och som skulle kunna passa i programmet.

SVT i Umeå samarbetade också mycket med SVT i Göteborg som har stor vana av att casta barn till bland annat “Vem vet mest junior” och “Vem är smartare än en femteklassare”.

Efter det följde provfilmningar tillsammans med Markus för att se att allt stämde. För programmet går ut på ett samtal mellan Markus och Bokslukarna där de pratar om de böckerna de läst till veckans tema.

Bokslukaren Hicham Mahgoub coachas av redaktören Anna Snäll.

Bokslukaren Hicham Mahgoub coachas av redaktören Anna Snäll när han ska spela in en av sina recensioner. (foto: Matilda Byström)

Förutom samtalen om böckerna spelar Bokslukarna in längre recensioner som också kommer ligga på barnkanalen.se.

- Recensionerna är svårast, man snubblar på orden och det blir lite pirrigt, säger Ristin Kristoffersson, 12 år, som är en av Bokslukarna.

- Det är väldigt kul att vara med, men jag är jättenervös över att behöva ta massa omtagningar, säger Tilde Molén, 11 år.

Kändisar tipsar

Förutom Bokslukarnas egna recensioner kommer tittarna att hitta en hel del kul på barnkanalen.se. Inslag med kändisar som berättar vad de läste när de var små, författarskola med författarna Åsa Larsson och Ingela Korsell samt chansen att själva få delta.

Tittarna kommer att kunna skicka in sina egna Bellmanhistorier och skriva egna noveller med hjälp av författarskolan.

Tolv program spelas in under 4 dagar och för att underlätta efterarbetet har det gjorts ett gediget förarbete och man använder sig av teknik som hjälper lite extra.

Bokslukarna

Daniel Klang, A-ljud, Daniel Sävelind, TOM och Ola Gerhardsson, projektledare, bildproducerar inspelningen på plats för att göra efterarbetet lättare. (foto: Matilda Byström)

LOK-kittet

- Vi använder oss av det så kallade LOK-kittet, On Location Kit, som vi använder oss av till Dreamhack som sänds live. Här kan vi grovklippa direkt när vi spelar in, så blir det mindre jobb för klipparen som sitter med slutfinishen, säger Ola Gerhardsson, projektledare.

Bokslukarna har premiär under hösten 2016 i Barnkanalen.

Fakta:

Bokslukarna har premiär under hösten 2016 i Barnkanalen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta