23 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Deutschland 83

Bild från Deutschland 83 som börjar sändas i SVT den 12 januari kl 22.00 i SVT1.

Publicerad 22 december 2015 12:33 - Uppdaterad 22 december 2015 18:51

SVT programinköp och den växande trenden med europeiskt drama

2015 var ett år som präglades av spännande innehåll och hårda förhandlingar. Vi jobbar ständigt med att tillgodose kvalité och bredd för vår publik.

Vi har ett händelserikt 2016 att se fram emot när det kommer till nya serier. De icke-engelskspråkiga länderna fortsätter att utmärka sig som starka aktörer på marknaden, medan vår svenska fiktion fortfarande anses mycket intressant utomlands.

För bara några år sedan gick europeiskt drama in i en ny och spännande fas. Skandinaviskt drama hamnade plötsligt i fokus då Storbritannien introducerades till Stieg Larssons Millenium-trilogi, samtidigt som BBC4 vek en ny lördagsslot till att sända icke-engelskspråkigt fiktion. Serier från Sverige: Bron och Wallander, likväl danska serier som Förbrydelsen och Borgen etablerade den nya genren ”Nordic Noir”.

Europeiska dramaserier

SVT Programinköp var också tidiga med att sända europeiska dramaserier. Vi var först i världen, efter den lokala premiären, med att sända titlar som Krigets unga hjärtan (Generation War) och Gengångare.

Dessutom tog genren ”Nordic Noir” ytterligare ett kliv framåt när SKY UK och Franska Canal + köpt formatet Bron och gjorde den mycket lyckade versionen ”The Tunnel”.

Sofia Helin som Saga Norén

Sofia Helin som Saga Norén i Bron. (foto: Carolina Romare)

Detta följs även av att FOX USA producerade ytterligare en version av formatet - en amerikansk variant där historien baserar sig på gränsen mellan USA och Mexiko. Brons manusförfattare Hans Rosenfeldt står även bakom serien Marcella, hans förste produktion på engelska, som sänds under 2016 på ITV.

Sedan 2011 har serier som The Killing, baserad på danska Förbrydelsen, med Joel Kinnaman i huvudrollen, producerats i fyra säsonger för AMC/Netflix.

Även den engelska versionen av Äkta människor: ”Humans” visade sig bli Channel 4s absolut populäraste drama på 20 år, vilket ledde till att en andra säsong beställdes direkt.  

Tannbach

Tannbach (foto: Stephan Rabold/Beta Film)

Tydlig trend kring tyskt drama

Vi ser nu även en tydlig trend kring att tysk produktion har fått ett rejält uppsving. De tyska titlarna som Weissensee och Tannbach har blivit otroligt populära under året som gått.

SVT kommer redan i januari att sända spionserien Deutschland 83’ skapad av det tysk/amerikanska paret Anna och Jörg Winger. Tittarna får följa en ung kille som rekryteras från den östtyska sidan för att infiltrera fienden i väst.

Serien har ett nytt tilltal och tempo som vi hittills inte har varit vana vid med tyska produktioner. Vidare sänder vi det franska dramat Le Bureau des Légendes samt den italienska maffiaserien Gomorra II.

Gomorra

Gomorra (foto: Fandango/Cattleya /SKY)

Storsatsningen SSGB

Brittiska BBC lanserar snart storsatsningen SSGB som utspelar sig 1942 efter att Tyskland precis invaderat Storbritannien. Det visade sig att producenterna för serien fick problem med castingen eftersom så många tyska skådespelare redan var kontrakterade för serien Homeland!

Sammantaget präglas branschen av att produktionsbudgeterna ständigt ökar samtidigt som ”cross border-beställningar” blir allt mer viktiga för finansiering.

SVT har ett starkt varunamn vilket visar sig gynnsamt framförallt i förhandlingen mellan producent och köpare. Mycket händer och det är tittarna som blir de stora vinnarna då det kommer allt fler högkvalitativa produktioner med nya spännande vinklar.

Deutschland 83

Deutschland 83 (foto:Fremantle Media International)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Chef SVT Programinköp

14 gillar detta