23 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Så här såg svt.se:s förstasida ut 1999.

Så här såg svt.se:s förstasida ut 1999.

Publicerad 1 september 2015 15:31 - Uppdaterad 1 september 2015 17:06

20-årsjubilerande svt.se - en huvudentré till SVT

Den 1 september fyller SVT:s hemsida svt.se, 20 år. På två decennier har mycket hänt, men svt.se står sig än i dag stark som digital plattform för Sveriges Television.

– Det är en huvudentré till hela SVT, säger Lena Glaser, tidigare chef för SVT Webb.

I dag, för exakt 20 år sedan, tog SVT sina första stapplande steg ut i cyberrymden. Den första september 1995 kunde man för första gången surfa in på www.svt.se.

Vid själva starten var sajten relativt innehållsfattig. Det som gick att läsa var en kort nyhetssammanfattning från dagens Rapport-sändning, samt tv-tablåer och information om utvalda program.

Många skepnader under åren

Sedan dess har svt.se genomgått en lång resa och haft många olika ansikten.

En som har haft en stor roll i utvecklingen av SVT:s närvaro på nätet är Lena Glaser, chef för SVT Webb (som i dag heter SVTi) mellan åren 2002 och 2012. I dag är hon programdirektör för SVT:s interaktiva utbud och plattformar.

– Det är roligt att svt.se har funnits så länge. Det började ju i en tid då många företag startade sajter på ungefär det sättet, men svt.se har utvecklats mycket sedan dess. Den har följt både internets utveckling och företagets digitala utveckling, säger Lena Glaser.

Förutspådde SVT den kommande smarttelefonen redan 1997?

Förutspådde SVT den kommande smarttelefonen redan 1997?

Hela företaget syns

– Det är många saker som är roliga med svt.se, men en sak som är häftig är att där finns hela företaget SVT. Det är en plats där hela företaget syns: allt ifrån det som är utbudet till information om utbudet, till information om företaget. Det är en samlingsplats där allting uppstår samtidigt.

– Det gör det till en huvudentré till hela SVT.

SVT Play startade 2006

En av de viktigaste förändringarna under det 20 gångna åren är enligt Lena Glaser uppkomsten av SVT Play, som såg dagens ljus 2006.

– Svt.se var tidig med att lägga ut rörlig bild, det är ju SVT:s kärnverksamhet. Vi upptäckte att publiken tittade mer och mer på rörlig bild, och det var ur det SVT Play uppstod.

– SVT Play är fortfarande en del av svt.se, men svt.se fick en lite annan roll när mer fokus flyttade över till SVT Play. Det gör att svt.se alltid söker en ny roll, och har hittills gjort det på ett bra sätt.

SVT:s Torbjörn Jacobsson, projektledare för SVT Multi.

SVT:s Torbjörn Jacobsson, projektledare för SVT Multi, när det begav sig under 90-talet.

Pionjär

För 20 år var SVT-medarbetaren Torbjörn Jacobsson en av pionjärerna att ta med tv:n ut på nätet. Han är i dag reporter för SVT Nyheter Online och text-tv, men var under mitten av 90-talet ledare för projektet som då gick under namnet SVT Multi.

– Det känns som att det har gått väldigt fort. Jag kan knappt fatta att det är så länge som 20 år sedan.

Skapandet av svt.se var enligt Torbjörn Jacobsson en del i ett större projekt att utveckla det interaktiva arbetet med tv. Att ta sig ut på webben var heller inte en lika stor självklarhet som det kan ses i dag.

Gerillaverksamhet

– Det var lite gerillaverksamhet till en början, hos SVT som hos många andra företag. Det var en grupp entusiaster som drev det vi gjorde. Det var ett officiellt godkänt projekt, men det kanske var mer tolererat än älskat i korridorerna.

– En sak som gav oss ett försprång i början, när det gäller nyheterna i alla fall, är att vi hade varit igång med onlinenyheter i 15 år redan. Vi hade ju kört text-tv. Vi var vana att tänka på saker som är webbens särmärken: att det är användarstyrt, att det är ständigt tillgängligt, att inte ha någon deadline. Det hade vi redan på text-tv.

Hur ser svt.se ut 2035?

Mycket har som sagt förändrats på de två decennier som gått. Frågan är vad som då väntar om ytterligare 20 år. Hur ser svt.se ut år 2035?

– Bra fråga. Jag tror att sättet vi tar till oss information kommer att ha hunnit förändras så mycket, att vi som jobbar med det i dag inte skulle känna igen oss om 20 år, säger Torbjörn Jacobsson.

– Ingen aning. Om jag visste det skulle jag vara ett orakel. Tittar vi tillbaka kan man säga ”oj, vad många förändringar”, men en del är ju sig också likt, säger Lena Glaser, och tillägger:

– Att SVT kommer att ha en digital mötesplats är jag säker på, men om den heter svt.se, och hur stora likheter den har med dagens svt.se, är svårt att svara på.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta