23 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Konferencierer: Annika Lantz och Joar Bendjelloul. Programledare: Camilla Kvartoft och Anders Holmberg.

Konferencierer: Annika Lantz och Joar Bendjelloul. Programledare: Camilla Kvartoft och Anders Holmberg. (foto: Arne Hyckenberg/SR)

Publicerad 20 augusti 2015 12:56 - Uppdaterad 20 augusti 2015 14:18

Sveriges Radio firar sin 90-åriga historia

Sveriges Radio fyller 90 år i år - och det firas under hela året.

Fredagen och lördagen 21-22 augusti blir det extra mycket firande. Först stor jubileumskonsert i Berwaldhallen, som sänds som Veckans föreställning i SVT dagen efter, och därefter stor fest för Radions alla medarbetare.

Här kan du läsa om Sveriges Radios 90-åriga historia – från första sändningen och fram till idag:

1  januari 1925  sändes det första programmet från AB Radiotjänst, det företag i allmänhetens tjänst ur vilket även SVT föddes cirka 50 år senare.

Det allra första public service-programmet som sändes i Sverige var en högmässa från Jakobs kyrka i Stockholm, kl 11.00 den 1 januari 1925. Men redan kl 10.55 började sändningen då hallåmannen Sven Jerring, en av Radiotjänsts första tre anställda påannonserade vad som komma skulle.

Sven Jerring

Sven Jerring (foto: SVT Bild)

40 000 radioapparater

Vid den här tiden fanns det 40 000 radioapparater i Sverige och inledningsvis sände Radiotjänst endast några timmar per kväll i den enda radiokanal man hade.

Radiotjänst ägdes inledningsvis av TT, pressen samt av den svenska radioindustri och under de 90 åren har företaget aldrig varit statsägt, även om det hela tiden varit staten som genom riksdag och regering beslutat om organisation och spelregler för radio och TV i Sverige.

Radions hallåmän 1932.

Radions hallåmän 1932. (foto: SVT Bild)

Blev vardagsrum

Radiotjänsts verksamhet utökades snabbt, liksom även personalstyrkan och förstås också publiken! Radion blev på ett drygt decennium något av ett gemensamt vardagsrum för hela svenska folket.

En andra nationell radiokanal (P2) startades först 1955, 30 år efter grundandet. Ungefär samtidigt börjar Radiotjänsts televisionsverksamhet – ursprunget till dagens SVT – byggas upp. De första provsändningarna genomfördes på hösten 1954 och de reguljära TV-sändningarna startade 1956.

Radioteater med "Resan till Mars" 1934.

Radioteater med "Resan till Mars" 1934. (foto: SVT Bild)

År 1957 byter AB Radiotjänst namn till Sveriges Radio.

Under televisionens första 23 år i Sverige var det Sveriges Radio som sände även TV, från 1969 i två kanaler. Sveriges Radios ägare var vid denna tid folkrörelserna, pressen och näringslivet.

"Stor-SR" styckas

1978 beslutade Riksdagen att det stora företaget Sveriges Radio skulle delas upp i tre programföretag: Sveriges Television, Sveriges Riksradio och Sveriges Utbildningsradio.

Ett par år tidigare hade också det nya lokalradioföretaget Lrab bildats, i samband med uppbyggnaden av de nuvarande P4-stationerna landet runt. De fyra företagen utgjorde tillsammans SR-koncernen där det gamla bolaget Sveriges Radio var ett moderbolag utan programproduktion.

Sammanslagning

Inspelning av Rasmus 1958 med Mille Schmidt, Eskil Dalerius och Åke Grönberg.

Inspelning av Rasmus 1958 med Mille Schmidt, Eskil Dalerius och Åke Grönberg. (foto: SVT Bild)

I början av 1990-talet gjordes en ny större förändring i organiseringen av Public Service i Sverige. Företaget Sveriges Radios roll som moderbolag, bland annat åt SVT slopades. Samtidigt bestäms att Sveriges Riksradio och Sveriges Lokalradio ska slås ihop och få det nygamla namnet Sveriges Radio som då egentligen inte använts i vardagslag på nästan 15 år. Sammanslagningen av radiobolagen genomfördes den 1 januari 1993.

Ägandet ändrades

Samtidigt ändrades även ägandet av svensk Public service och förvaltningsstiftelser för varje programbolag ersatte de tidigare ägarintressenas aktieinnehav i Sveriges Radio.

Styrelserna för stiftelserna (sedan 1997 en gemensam för alla tre bolagen) utses av regeringen på riksdagens förslag.

Kring 2009-2010 bröts traditionen att alltid ha politiker som ordförande i de respektive programbolagens styrelser.

Grammofoninspelning på lackskivor på Kungsgatan 8.

Grammofoninspelning på lackskivor på Kungsgatan 8. (foto: SVT Bild)

Firar hela året

SR firar sina nio decennier i etern på olika sätt underåret, men ett gemensamt tema har kallats ”Avgörande ögonblick”.

– Sådana finns det gott om i Sveriges Radios historia. Men firandet handlar också mycket om att blicka framåt, med undertexten att vi kommer att ge våra lyssnare avgörande ögonblick även framöver, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö. (foto: Björn Dalin)

Firandet syns i programutbudet i Sveriges Radios olika kanaler hela året, men även i en omfattande poddserie. Först ut var P4 redan på nyårsdagen, på minuten 90 år efter att Sven Jerring påannonserade den första radiogudstjänsten 1925.

Fakta:

Det första public service-programmet som sändes i Sverige var en högmässa från Jakobs kyrka i Stockholm, kl 11.00 den 1 januari 1925.

"Veckans föreställning: Sveriges Radio 90 år" sänds i SVT2 lördagen den 22 augusti kl 20.00 - 22.00

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta