15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT:s dieselbilar i garaget på SVT i Stockholm.

SVT:s dieselbilar i garaget på SVT i Stockholm. (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 28 september 2016 06:55 - Uppdaterad 29 september 2016 18:54

SVT på väg mot klimatflopp?

Calle Elfström, miljö- och klimatreporter på SVT Nyheter, skriver i ett debattinlägg om SVT:s klimatmål , där bland annat utsläppen ska minska med 60% från 2007 till 2020.

Nu är det halvtid, hur går det? undrar han.

Strategichef Jimmy Ahlstrand svarar (se länk nederst).

Det är inte särskilt känt, inte ens inom företaget, att SVT har ett klimatmål. Men det finns och det är dessutom ambitiöst och tuffare än vad många andra företag har. Utsläppen ska minska 60% från 2007 till 2020.

Nu är det halvtid och hur har det gått då? Inte särskilt bra faktiskt. Om man räknar snällt så har SVT minskat utsläppen med 6,5 % sedan 2007 (2015). Men utsläppen går upp och ner och någon tydlig nedåtgående trend finns inte. Möjligheterna att halvera de kvarvarande utsläppen på fem år för att nå målet -60% får nog anses rätt hopplöst. Vi är på väg mot en klimatflopp.

Flyget största boven

De allra största utsläppen kommer från tjänsteresor (83%). Flygresorna står ensamma för 61% av de totala utsläppen. De utsläppen minskar inte heller.

I miljöpolicyn finns bara ett konkret mål för att minska utsläppen från flygresor. Där står att hälften av alla korta flygresor ska ersättas med tåg. (<50 mil). Men inte heller där är vi på väg att nå målet. Någon tydligt trend nedåt finns inte. Tvärtom gjordes det korta flygresor på sammanlagt 232.000 mil förra året. Det är 580 varv runt jorden. Det här målet finns inte ens i med i miljöredovisningen. Är det för att det går så dåligt?

Resepolicyn

I resepolicyn står ingenting konkret om att SVT-anställda ska välja tåg före flyg vid korta resor. Så kan det ju inte vara om vi menar allvar med att halvera det korta flygresandet.

Men det mesta flygandet sker på längre sträckor (85%, 3139 varv runt jorden), och här finns inga konkreta mål eller rekommendationer alls.

För mig är det uppenbart att om SVT ska kunna minska utsläppen från flygresor måste det finnas klara mål för hur det ska gå till. Det gäller förstås också långresorna. Många flygresor är säkert motiverade, t ex för nyhetsverksamhet. Men miljömålen måste peka ut vilka resor som ska strykas eller ersättas med t.ex. videomöten?

Det måste dessutom följas upp så att man vet om alla följer reseråden. Och inte minst, vilka som inte gör det.

Ingen information

Så, SVT:s klimatmål är okända. Ännu mer okänt är om företaget är på väg att klara målen. Någon information från ledningen finns inte.

I årsredovisningen förbigås miljömålen med sju rader text, och ingen sammanfattande slutsats dras om att SVT är på väg att missa det egna klimatmålet. Och den separata klimatredovisningen mörkar hur dåligt det går.

I klimatredovisningen, som gjorts av den utomstående konsulten Tricorona, noteras att SVT inte har satt något basår, dvs vilket år man ska jämföra med. Tricorona har uppenbarligen inte läst miljöpolicyn. Basåret är ju 2007.

"Greeenwash"

Det har ju gjort att Tricorona inte har lyft fram att det går ganska dåligt för SVT att nå det egna klimatmålet.

Tvärtom sägs att minskningen förra året "får ses som mycket bra". Det här skulle vi i nyhetsbevakning av andra företag kalla skönmålning eller "greenwash". Särskilt som utsläppen ökat tre år i rad innan dess. Det är klart att en konsult som får betalt av SVT att göra en miljöredovisning inte är särskilt kritisk. Det kan man väl knappas vänta sig. Men jag tycker att redovisningen ska vara tydlig med hur det går- kommer vi att klara målen?

Öppna kort

Ja, men är det nån som bryr sig kan man ju fråga? Jo, förutom de djur och människor som drabbas av klimatförändringarna så tror jag att våra uppdragsgivare licensbetalarna bryr sig.

Men det finns ett skäl till. Om vi ska kunna granska och vara kritiska till hur andra företag lever upp till sina klimatmål, tycker jag att man kan kräva att vi själva redovisar tydligt hur vi själva sköter oss och dessutom kommer med nya åtgärder för att nå de mål SVT självt har satt upp. Inget av detta gör SVT idag.

De mest ambitiösa svenska storföretagen som är samlade under Hagainitiativet har redan klarat sina klimatmål på -40 % fem år i förtid. Det visar att det är möjligt att minska utsläppen.

Så nu har jag några frågor till företagsledningen:

  1. Gäller fortfarande målet från 2010 att utsläppen ska minska utsläppen med 60%?
  2. I ljuset av den usla utvecklingen hittills, vilka ytterligare åtgärder ska genomföras?
  3. Hur ska utsläppen från flygresorna minska?

Så, SVT:s klimatmål är okända. Ännu mer okänt är om företaget är på väg att klara målen. Någon information från ledningen finns inte.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Miljö- och klimatreporter SVT Nyheter

48 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör