13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Redaktörerna Stefan Bokström och Stefan Olsson, SVT Nyheter Stockholm.

Stefan Bokström och Stefan Olsson, redaktörer för SVT Nyheter Stockholm, Södertälje och Rinkeby. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 5 april 2016 23:30

"Priset för nya lokala nyheterna har varit särskilt högt i Stockholm"

Jag är glad att mitt fack SJF nu börjat driva frågan om de svåra arbetsförhållandena för de lokala nyhetsredaktionerna efter den stora omgörningen för ett år sedan.

Vi har fått flera nya lokala nyhetsprogram runt om i landet, bland annat Södertälje och en lokalredaktion i Rinkeby. Det är fantastiskt. Men priset har varit högt - arbetsmiljömässigt, men också journalistiskt.

Särskilt högt har det varit i Stockholm. Här har programledarna den största arbetsbelastningen av alla på SVT:s lokala nyhetsprogram. De ska på samma arbetstid som kollegorna ute i landet göra nio sändningar enligt löpande band-principen varje vardagkväll. Det är de tre programmen Stockholms, Uppsalas och Södertäljes ordinarie tre nyhetssändningar.

De görs dessutom på remote - de fjärrinspelas från kontrollrummet i Norrköping som också har Östs och Sörmlands sex sändningar att spela in.

Inga studiogäster

Att som tidigare bjuda in en studiogäst för att fördjupa ett ämne eller ställa en makthavare till svars kan jag som redaktör inte begära av programledaren längre.

Knappt ens en livelänk med reporter på stan eller en insitt av en reporter i studion har vi genomfört sedan omgörningen i april för ett år sedan.

Det finns helt enkelt inte tid för en programledare som börjar kl 13.45 att förbereda och läsa på för studiogäster samtidig som smink ska klaras av och påor, löp, telegram och palinare för nio sändningar ska skrivas eller putsas på före deadline kl 17.00 strax innan inspelningarna börjar.

Stockholmsfientligt

Upplägget blir stockholmsfienligt. Att lägga den största arbetsbördan på programledaren i Stockholm, där nyhetstrycket dessutom är som störst, innebär en försämring av nyhetsbevakningen för tittarna i Stockholmsområdet.

Regionala TV-nyheter för stockholmare var styvmoderligt behandlat redan i slutet av 80-talet då just ABC var sist ut att starta av alla regionala nyhetsprogram.

Det är tråkigt att matematiken i det nya upplägget innebär att någon ort i landet måste få svarte petter - nio sändningar varje kväll. Det är att ställa kollegor mot kollegor - det känns förstås inte juste att föreslå att Norrköping tar över Uppsalasändningen. Men det skulle lätta på trycket i Stockholm.

Farligt ensamarbete

En annan sak som inte är särskilt storstadsanpassat med vårt nya arbetssätt är ensamarbetet.

Att jobba som VJ i utsatta förortsområden har redan visat sig otryggt och farligt vid ett par tillfällen i Stockholm. Upplägget med sådant ensamarbete kan vara olämpligt för alla våra storstadsredaktioner, men även för andra av våra lokala nyhetsprogram som har utsatta förorter i sina bevakningsområden.

Det finns helt enkelt inte tid för en programledare som börjar kl 13.45 att förbereda och läsa på för studiogäster samtidig som smink ska klaras av och påor, löp, telegram och palinare för nio sändningar ska skrivas eller putsas på före deadline kl 17.00 strax innan inspelningarna börjar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Redaktör SVT Nyheter Stockholm, Södertälje och Rinkeby

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör