11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Karoline Erikssons krönika i Svenska Dagbladet 1 april-15.

Karoline Erikssons krönika i Svenska Dagbladet 1 april-15.

Publicerad 7 april 2015 16:16 - Uppdaterad 7 april 2015 16:39

”Nej, vi är inte nöjda med hur det ser ut”

”Dags att ställa högre krav på SVT Drama”, skrev Svenska Dagbladets Karoline Eriksson i en krönika den 1 april om mansdominansen på SVT Drama.

Christian Wikander, programchef SVT Drama, och Hanne Palmquist, SVT:s programbeställare för drama och långfilm, svarar i SvD:s pappersupplaga den 7 april: ”Nej, vi är inte nöjda med hur det ser ut i dag.”

Karoline Eriksson lyfter i sin krönika i SvD mansdominansen på SVT Drama och att SVT:s tv-serier till övervägande del görs av män. ”Bland de serier som har premiär i år är bara en fjärdedel av regissörerna och manusförfattarna kvinnor” skriver hon, och "att de stora prestigeprojekten i regel skapas av män".

Christian Wikander, programchef SVT Drama, och Hanne Palmquist, SVT:s programbeställare för drama och långfilm, svarar så här i SvD den 7 april:


SVT svarar:

Nej, vi är inte nöjda med hur det ser ut i dag. Vårt mål är självklart att nå jämställdhet med SVT:s samlade dramautbud, både vad gäller producenter, manusförfattare och regissörer – men också, inte minst viktigt, vad våra berättelser handlar om.

Christian Wikander

Christian Wikander

I en krönika i SvD (1/4) har Karoline Eriksson synpunkter på jämställdhetsarbetet på SVT Drama. Vi välkomnar den debatten. Det ger oss ett bra tillfälle att beskriva hur vi arbetar och chansen att lyfta fram det vi ser som utmaningar för tv-dramatiken framöver.

På SVT Drama arbetar idag åtta producenter/projektledare (fyra kvinnor och fyra män) samt två manusredaktörer (en kvinna och en man). Tillsammans med programchefen för drama initierar och driver de utvecklingen.

Var och en i den här gruppen kan självständigt beställa ett första utvecklingssteg av samtliga dramaformat som SVT publicerar. De tar också emot programförslag som presenteras av externa producenter. Oavsett om förslaget kommer direkt från en upphovsman eller en extern producent utvecklas förslaget vidare enligt en fast modell. De bästa förslagen presenteras för programbeställaren och SVT:s programledning som fattar slutgiltigt titelbeslut.

Spegla samtida Sverige

Ett av flera fokus vi har är att tv-dramatiken ska spegla ett samtida Sverige. Oavsett om det sker genom Fröken Frimans krig i tidigt 1900-tal, som samhället framstår skildrat genom Blå ögon eller som i nya thrillerserien Jordskott.

Vi vill att publiken ska tycka att våra berättelser är relevanta. Inte av alla alltid men av många ofta. Här tycker vi att det idag finns både bredd och variation vad avser genus. Här är det snarare andra perspektiv som behöver stärkas.

Hanne Palmquist

Hanne Palmquist

De flesta projekten som är under utveckling just nu har kvinnliga författare. Cilla Jackert, Pia Gradvall, Maria Thulin, Martina Bigert, Sara Heldt, Pernilla Oljelund och Liv Strömquist är bara några av manusförfattarna.

När det gäller att ge fler kvinnliga producenter och regissörer chansen behöver produktionsbolagen ta ett mycket större ansvar. Ett ansvar som de delar med oss på SVT. Tillsammans måste vi driva på utvecklingen mot ett mer jämställt utbud.

Nyutexaminerade

Det finns många utmaningar att ta tag i. En av de allra största är att öka mångfalden bland berättarrösterna. En annan är att ge fler nyutexaminerade bättre möjligheter att bli en del av tv-fabriken. Det är ett stort steg mellan utbildning och att arbeta på en internationell dramaproduktion.

Tillsammans med SFI och de regionala produktions- och resurscentren driver SVT Moving Sweden-projektet, ett program för att skapa möjligheter för fler att visa sin talang. Det finns många andra initiativ runt om i Sverige – och plats för ännu fler.

Vi välkomnar den debatten. Det ger oss ett bra tillfälle att beskriva hur vi arbetar och chansen att lyfta fram det vi ser som utmaningar för tv-dramatiken framöver.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Hanne Palmquist, programbeställare drama och långfilm

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör