13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 13 november 2014 18:08 - Uppdaterad 13 november 2014 18:18

Journalistklubben vid SVT: "Tänk om, gör rätt SVT"

Journalistklubben vid SVT har gjort ett uttalande vid sitt representantskap 10-11 november där man kritiserar SVT:s ledning för att omorganisationen av den regionala nyhetsverksamheten är ogenomtänkt och uppmanar ledningen att ”tänka om och göra rätt”.

Så här lyder deras uttalande:

Uppgifterna om att kostnaden för den nya teknik som var tänkt att användas för utsändning av SVT:s regionala nyhetsprogram har spräckt alla ramar, väcker stor oro bland våra medlemmar. Den planerade kostnaden på 4,6 miljoner kronor ska enligt uppgift stigit till 14,8 miljoner kronor efter upphandlingen.

Efter detta besked har förtroendet för ledningen av den regionala nyhetsverksamheten åter kraftigt rubbats bland oss ombud vid journalistklubbens representantskap. Detta är ytterligare ett tydligt tecken på att omorganisationen är ogenomtänkt. Vi har tidigare kritiserat ledningen för ett otydligt journalistiskt uppdrag, för beslutet att ta bort alla fotografer, medarbetares bristande insyn i omgörningen och bristen på underlag vid funktions- och bemanningsförhandlingar.

Nu finns det möjligheter för ledningen att dra ner på takten, tänka om och göra rätt.

På grund av den allt för dyra tekniken stoppade SVT förra veckan genomförandet av tidigare beslut om att centralisera utsändningen till fem orter i Sverige. Istället behåller SVT i princip dagens teknik för att sända ut nyheter och fortsätter med direktsända nyheter kvällstid från elva orter. Ett bra beslut för såväl journalistiken som för tittaren.

För att klara detta nygamla uppdrag så krävs det dock personal. Personal som till stor del valt att sluta med avgångsvederlag på SVT eftersom det inte längre skulle finnas direktsända nyheter på flera av de regionala nyhetsredaktionerna från och med mars 2015.

Vi ombud vid journalistklubbens representantskap förutsätter att SVT ser över behovet av en utökning av antalet tjänster och ger medarbetare som utifrån tidigare premisser tackat ja till avgångsvederlag en chans till återanställning. Vi förutsätter också att ledningen ser över behovet av att senarelägga starten av den nya regionala organisationen för att i dialog med oss medarbetare och kommande vd Hanna Stjärne ”tänka om, göra rätt”.

Uttalande taget av ombuden vid journalistklubben vid SVT:s representantskap 10-11 november 2014 i Stockholm

Vi ombud vid journalistklubbens representantskap förutsätter att SVT ser över behovet av en utökning av antalet tjänster och ger medarbetare som utifrån tidigare premisser tackat ja till avgångsvederlag en chans till återanställning.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör