13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Erik Hsmrén

Vems var idén att förbundskapten Erik Hamrén skulle medverka i SVT under VM? Förbundets eller SVT:s? skriver Tom Alandh.

Publicerad 3 juli 2014 15:00 - Uppdaterad 3 juli 2014 15:04

Är det skillnad på SVT och SVT?

Dokumentärfilmare Tom Alandh undrar i sin insändare om det är skillnad på SVT och SVT? Hur det kommer sig att förbundskapten Hamrén kan medverka i SVT under VM, men inte i en dokumentär.

Och vad händer när VM är slut och före detta kollegan och vännen Hamrén blir förbundskapten igen och ska granskas av SVT?

Sportchef Per Yng svarar honom.


Tom Alandh skriver:

Vad är det för skillnad på SVT och SVT? Frågan låter kanske konstig men den är principiellt intressant denna VM-sommar.

I maj 2011 träffade jag Erik Hamrén för första gången. Det var en av hans medarbetare i Svenska Fotbollförbundet som skötte kontakten, och vi åt en trevlig middag i Göteborg. Därefter några minutkorta möten på Råsunda när landslaget tränade.

Den 1 augusti 2011 mötte vi Hamrén på Arlanda när han kom hem efter att VM-kvalet lottats, och vi gjorde en kort intervju, för då hade jag fått en idé: ”I huvet på Hamrén” var arbetsnamnet, eller ”Drömmen om Brasilien”.

Hur utsatt är jobbet?

Sedan skjutsade vi Hamrén till hans hotell i Solna och i bilen berättade jag om min idé. Vilka tankar finns i huvudet på en förbundskapten? Hur utsatt är jobbet? Hur klarar han pressen? Mediernas anstormning? Finns ett vardagsliv när vartenda steg han tar kommer att dokumenteras? Och vartenda uttalande diskuteras och debatteras? Hur hanterar en man som hela sitt liv stått i skuggan att ständigt stå på scenen? Och så förlusterna och vinsterna och skadorna och hur laget tas ut. Och kritiken om det går åt helvete. Och så Zlatan förstås.

Arbetet skulle ske förutsättningslöst, som vi brukar när vi följer en person. Lite då och då, och när det passar. Det var min tanke.

Gillade idén

Hamrén gillade idén men var lite tveksam inför sin egen roll. Ett porträtt på honom, var han så intressant? Hamréns ödmjukhet kändes äkta, en sympatisk man, lätt att tycka om.

Den 15 augusti, i samband med matchen Sverige–Brasilien på Råsunda 2012 satte vi i gång. Allt verkade rulla enligt planerna. Men en vecka efter Brasilien-matchen fick jag ett mejl från Jonas Nystedt, ”Chef Information och kommunikation Svenska Fotbollförbundet”, som det stod under hans namn. Han hoppades att allt var bra med mig och fortsatte: ”Jag vet inte hur långt du kommit med dina tankar om fotbollsdokumentären, men jag vill bara upplysa om att vi skriver avtal kring detta med olika parter.” Och så en vänlig hälsning.

Eftersom jag aldrig skrivit något avtal så länge jag jobbat på SVT, trots att jag gjort filmer om både Nacka Skoglund och Ingemar Johansson och Bosse Högberg och fotbolls-EM 1992 och Facit och Åtvidaberg och en hel del annat i sportens värld, så frågade jag min chef, som i sin tur frågade förhandlingschefen på SVT Sport, hur vi skulle bära oss åt. Vi hade ju bara ett muntligt avtal med Hamrén om att hänga på lite då och då. Och sedan klippa och sända filmen om den blev okej, helt oreglerat, alltså. Som vi alltid brukar göra.

Vet inget om dokumentären

Två veckor senare skriver vår förhandlingschef att han ”äntligen kommit i närkontakt med förbundet, men att de inte hört talas om dokumentären.” Dock trodde han på en lösning om de kunde få ett utkast på idén, vad filmen ska handla om och vilka som ska medverka.

Jag skrev det begärda utkastet och glada i hågen åkte vi till Malmö för att träffa Hamrén och filma Sverige - Kazakstan.

Men ett par timmar före avspark får jag ett sms från Hamrén där han skriver: ”Det är så mycket om det ena och det andra ang. din dokumentär så jag är tveksam till en fortsättning. Vi får ta ett snack efter denna samling hur vi ska göra. Så vi ställer in denna gång. Beklagar! Erik”

Tillbaka på jobbet får jag ett mejl som säger att Hamrén blivit tillsagd att han gjort fel när han haft kontakt med mig på eget bevåg för en dokumentär. En annan källa säger att Hamrén fått ordentligt på skallen. Dock förstod jag aldrig riktigt var skon klämde. Och hur skulle man få skon att passa?

Rann ut i sanden

Dagarna gick och blev till veckor, men inget besked, vare sig från Hamrén eller förbundet. Drömmen om Brasilien rann ut i sanden.

Nu är allt det där historia, men jag kan inte låta bli att tänka på ”I huvet på Hamrén” när jag ser honom stå där i SVT-studion varenda kväll.

Hur gick det till? Vems var idén? Förbundets eller SVT:s? Vilket avtal skrevs? Finns kontrakt? Några förbehåll? Vems omdöme är sämst? SVT:s eller Hamréns? Devalverar inte Hamrén sitt kaptenskap där i tv-studion?

Och vad händer när VM är slut och före detta kollegan och vännen Hamrén blir förbundskapten igen och ska granskas av SVT? Det kommer ju ett EM också. Och hur betalas Hamrén? En ny kostym har han fått och säkert också resan till Rio.

Inget av detta hade jag kunnat erbjuda honom, möjligen hade vi kunnat åka till Ljusdal tillsammans, där han växte upp.

Filmer om kungen

Om kungen gjorde vi ett par filmer för tolv år sedan, utan att huvudpersonen eller hovet krävde något avtal, även om jag kan misstänka att Tarras-Wahlberg gärna hade velat skriva ett. Och visst är väl Hamrén lite lik vår svenske monark. Visserligen yngre och med mer hår, men med samma kroppsspråk. När orden inte räcker till eller hamnar snett då tar armarna över.

Med armarna vevar de fram sitt budskap. Någon intervju med kungen fick jag tyvärr inte, den fick Skurt och ”Bolibompa” och nästan alla andra som det året sökt företräde inför majestätet.

Så visst är det en rimlig fråga: Vad är det för skillnad på SVT och SVT?

Hamrén gillade idén men var lite tveksam inför sin egen roll. Ett porträtt på honom, var han så intressant? Hamréns ödmjukhet kändes äkta, en sympatisk man, lätt att tycka om.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Dokumentärfilmare, SVT

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör