23 april

| Interntidning för Sveriges Television

 • Meny

Publiken dissar

 • Kärleksmanifestationen på Sergels torg i söndags.

  Teckenspråks-tolkningen kring rapporteringen av terrordådet


  Många har hört av sig till SVT efter fredagens och helgens rapportering kring terrordådet och varit arga och besvikna över bristen på teckenspråkstolkning.Här är några röster: ”Jag och många andra döva är så otroligt besvikna och arga på SVT. Hur är det möjligt att det dröjer FYRA timmar innan första informationen om attacken kommer på teckenspråk? Dessutom på svårhittat ställe. Endast för de av oss om har och behärskar internet och har facebook och får tipsat till oss via andra var vi kan se info. Visst finns det många som läser bra och kan följa skrivna nyheter. Men det är inte alla som kan. Många är beroende av information på teckenspråk för att förstå till fullo. Eller för att kunna förstå alls. Det är en skam att ni inte använde er av tolk direkt! Det är så enkelt. Bara ta en tolk och ställ den bredvid er. Det behöver inte göras någon speciallayout i rutan som det är vid t ex melodifestivalen och liknande, utan tolken kan bara helt enkelt stå bredvid den talande reportern och teckna..."
  "Samtidigt när ni utvärderar teckenspråkstolkning vid extrema nyhetslägen, passa på och utvärdera bildproducentens ansvar och roll, hur en ska tänka vid val av bild. Så att vi inte behöver se kamerapersonen stå med ryggen vänd mot teckenspråkstolken vilket var fallet igår vid kärleksmanifestationen."
  "Fy skäms på er att ni valde att inte visa teckenspråkstolk på tv. Vi som inte få vara delaktig o terrordådet ni sände hela helgen. Fy skäms. Bättring tack"
  "Fint att ni direktsände från kärleksmanifestationen tidigare idag i Stockholm. Men! Vi är många som blev både provocerade och väldigt ledsna när SVT inte valde filma teckenspråkstolken trots att kamerapersonen stod halvmeter från tolken. Public service och otillgänglighet rimmar illa. Hur tänkte ni när ni exkluderade tusentals människor?"
  "Jag är besviken på SVT för ni inte tänker på oss som använder teckenspråk! En teckenspråkstolk som ställer upp helt ideellt och tolkar manifestationen och SVT filmar inte tolken som står bredvid alla som håller i mikrofonen? Är det så svårt att ta tolken med i bilden? Vi som har Facebook har förmånen att ta del av tolkningen via Facebook live men de som inte har Facebook får inte ta del av detta 😔 Jag är besviken på SVT som inte tänker på oss som använder teckenspråk!"
  "...Idag kl 14 var det en kärleksmanifestation på Sergels torg som jag åkte till dövföreningens lokal för att se då jag inte har någon egen tv. Döm till vår stora förvåning och enorma besvikelse när den utlovade tolkningen uteblev?! Tolk stod där på plats och tolkade allt som sades och sjöngs, men SVT vägrade filma henne??!!! Döva på plats försökte få SVT att filma henne men lyckades inte. Det var så löjligt. Ni hade gjort så att det var tre rutor i tv-rutan, en på blommor och en på de som stod och pratade och en på något annat. Där hade ni kunnat ha en av rutorna till tolken istället."
   Från Tittarservice svarar man: ”Vi har pratat med ansvariga för teckenspråkstolkningen och dessvärre hade vi inte kunskap förrän mycket sent om att det skulle finna en teckenspråkstolk på plats (på Kärleksmanifestationen /reds anm). Så snart vi nåddes av den informationen försökte vi hitta en lösning. Det var tyvärr inte möjligt på så kort varsel. Det är självklart mycket tråkigt och vi beklagar naturligtvis att vi inte lyckades med att nå ut i full utsträckning. Vi kommer att utvärdera våra rutiner för extrema nyhetslägen när det gäller teckenspråkstolkningen.”
 • I tältet bakom huset i Motala öppnar Eleonor och Robin den stora släktfesten och bil efter bil rullar in med gäster.

  Eleonors resa


  Många, många från resandefolket har ringt och är mycket upprörda över programmet.
  ”Det här programmet går ut med en lögn om resandefolket. Vi lever inte så här, de pratar inte rätt språk och Eleonor pratar om familjer som hon inte känner. Ni måste gå ut tydligt med att det handlar om en enda familj och deras släkt och att de inte är representativa för oss andra. Vi resande lever som vilka svenskar som helst. Tror ni att vi äter trafikdödade djur?”
  ”Många av våra släktnamn nämns som hon inte har något samröre med. Det framgår inte av programmet att det är påhittat. Ni måste ha en förtext till programmet att det bara handlar om en familj och inte handlar om gruppen resande som helhet. SVT cementerar gamla fördomar mot oss. Vi har varit trakasserade i århundraden. Nu börjar det om.”
  ”Hur kan ni visa detta?!!!!”
  ”Hon är en Gajo (icke-rom)!”
  ”Man känner sig kränkt!”
  ”Ni tar upp släktnamn som inte finns, ni säger att språket är romani. Ni får oss att framstå som ett folk som röker, dricker, stjäl och vägrar arbeta! Ni visar en väldigt skev bild.”
  ”Hur kan ni sända ett sådant fruktansvärt skamligt program ?”
  ”Jag kan inte se den här skiten, efter det här kommer våra barn att bli retade i skolan!”
  ”Det här programmet känns inte äkta. Eleonor talar ett språk som inte finns!”
  Vi är en hel släkt som har tittat på det här programmet och vi är alla lika rosenrasande!”
  ” Ni skämmer ut oss romer! Vi framställs som mindre vetande ”
  ” Programmet är rena diskrimineringen mot vår folkgrupp!”
  ”Jag skäms ihjäl när jag ser Eleonor Frankemo. Alla resande som ser programmet mår dåligt. SVT borde be om ursäkt offentligt.”
  "Snälla lägg ner resterande avsnitt av Elenors resa då hon skämmer ut ett helt folkslag det hon säger o gör är inget som resande står bakom. Vi är vare sig nervsjuka eller är narkomaner eller beter oss på ett sådant sätt som dom beskriver. Sedan språket som dom har hittat på är ingen romani som talas av riktiga resande"

 • Robin Bengtsson i Melodifestivalen

  För mycket svordomar i SVT


  Tittarservice har tagit emot många negativa kommentarer att ordet "fucking" var med i ett av bidragen i Melodifestivalen.
  "Hur tänkte ni när ni tog med en låt som upprepar "fucking" som ett mantra (Bengtssons)? Hur förväntar ni er att den ska sändas i de civiliserade delarna av Europa? En ren förolämpning, helt obegripligt att ni inte förstår att det dels inte har i ett familjeprogram att göra, dels är en högst problematisk låt att visa upp för andra länder."
  ”Jag har barn som tittar och ni bör påverka att F-ordet inte får användas?!”
  "Har inte hört ordet fucking så ofta på tv sen jag av misstag lyssnade på en raplåt."
  ”Snart är det bara en massa slang och engelska. Dessutom: Måste det sväras så jättemycket i programmen. Ibland är det ju knappt en mening utan en svordom” Det stora fågeläventyret”Tråkigt att ni inte kan be de medverkande att INTE SVÄRA när de ska vara med i tv! Det låter så fruktansvärt illa. Det vore väl en enkel sak att be de medverkande att TÄNKA på att de ska vårda sitt språk? Men ni kanske inte tycker det är ett problem?” ”Hälsa den där Bagge att han borde sluta svära så mycket! När han sitter och är domare eller så i andra program som han är med i, då svär han inte, så då kan han väl låta bli att svära när han är med i det här fågelprogrammet?!”

 • Fosterland

  Fosterland


  Flera tittare visar sitt stora missnöje med SVT:s hållning och agerande i frågan om den fällande domen mot reportageteamet bakom ”Fosterland”. Det har blivit en av de stora frågorna på Tittarservice u... "Min fråga är; om jag åker fast för brott så får jag sparken från mitt företag – varför gäller inte detta på SVT? Var går gränsen? Kan man smuggla in droger för att hjälpa en cancersjuk vän med smärtlindring? Licenspengar ska lindra fallet. Journalistiskt är det totalt haveri."
  "Betalade ni rättegångskostnaderna när Bobbo Krull körde rattfull för 10 år sedan också? Nej, just det, han fick inte vara kvar i rutan… det är skillnad på folk och folk, helt klart!"
  "Jag tycker det är HELT FEL att public service inte sköter detta ordentligt! Ni ska INTE betala advokater för era medarbetare när de medvetet begår brott! Ni har NOLL trovärdighet kvar."
  "Det här blir som ringar på vattnet…jag tror inte att de ansvariga på SVT förstår vidden av vad de ställt till med. Förtroendet för SVT får sig en knäck helt klart."
  "Nu har ni vrängt till det här ordentligt! SVT går ut med att det är ok att begå brott, ja i vart fall om man är anställd av SVT. Ni uppmuntrar alltså till brott genom att inte markera. Jag har stor respekt för journalisterna som nu fällts i domstol, dom har handlat etiskt riktigt men det är inte det de handlar om här, det handlar om företagets renommé, public service trovärdighet. Ni måste upplysa journalisterna om vilken enormt stor skada dom tillfogat televisionen. Jag är illa berörd av detta och jätteledsen för vad dom ställt till."
  "Alla med statlig anställning kan nu i lugn och ro ägna sig åt människosmuggling utan att få något straff det har idioterna på SVT visat. Hur kan SVT:s ledning ställa sig bakom detta? Det vittnar om en brist på respekt för vanligt folk, det är ju för fan vi som får betala för den person som SVT:s journalister smugglat in i vårt land. Att ni försvarar lagbrott som görs av era anställda under arbetstid är faktiskt skandalöst dåligt."
  "Om Önnevall själv betalar för den insmugglade pojkens uppehälle och skolgång skulle jag inte säga något om saken men nu flinar han bara trots fällande dom. Han bör avskedas!"
  ”Hur kan SVT betala advokatkostnader med mina och folkets licenspengar när era medarbetare begår kriminella handlingar?” ”Tror ni att andra arbetsgivare betalar advokatkostnader när en anställd blir dömd före en kriminell handling? Det är inte rätt att ni använder våra licensmedel till människosmugglarna.” ”Jag är en hederlig privatperson i Sverige och vill inte betala för SVT:s kriminella verksamhet. Jag säger upp TV-licensen.” ”Jag vill å det bestämdaste protestera mot att ni låter licensbetalarna bekosta Fredrik Önnevalls advokatkostnader.”
  SVT-bloggen med svar från SVT-cheferlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Från Pirr i Barnkanalen

  Pirr i Barnkanalen


  ”Vi har slutat titta på Barnkanalen helt och hållet! Ni kan döpa om er till porrkanalen!”
  ”Det är respektlöst att visa detta för dagisbarn! Ska de få veta hur det känns att ta på sig själv? Det är sjukt!”
  ”Min fyraåring springer runt här hemma och skriker kuk nu efter att han sett det här programmet på Barnkanalen kl 16.30. Direkt efter att vi kommit hem från dagis. Detta är inte ok!” ”Jag tycker att programmet i sig är bra MEN inte såhär tidigt på dagen… Kan ni snälla lägga detta program (och liknande) senare? Ni pratade om utlösning, kuk och onani på Barnkanalen när mina små barn som är alldeles för små för att förstå sitter och tittar på Barnkanalen. 16.30 är en mycket olämplig tid för program som uppenbart riktar sig till lite äldre barn.”

 • Donald Trump

  "Ingen objektiv bevakning"


  "Upplever inte SVT som objektiva när ni framför rapporter från USA och President Trump. Märk väl – jag är personligen inte förtjust i Trump men SVT måste tänka mera på Public service-uppdraget"

  "Ni måste försöka bli lite mera balanserade när det gäller rapporteringen från USA och President Trump. Ni ska absolut granska och ifrågasätta – men som sagt balans annars blir ni inte trovärdiga. USA har haft val och Donald Trump blev vald till president – ni måste acceptera det"
  SVT Forum – Trump och omvärlden: "Tittade idag på en debatt från Utrikespolitiska institutet där sex "experter" diskuterade Trump. Alla hade i stort sett samma åsikter. Jag är väl medveten om att inte SVT arrangerade denna debatt men det innebär ju inte att ni inte har något ansvar. Ni har ju ansvar för VAD ni sänder ut! Min undran är naturligtvis hur man inbjuder till debatt med personer av samma åsikt – då blir det ju ingen debatt".
 • President Barack Obama håller sitt sista tal.

  Obamas avskedstal


  "Jag är en man på 75 år och jag har INGEN aning om vad fan en app är! Jag vill se Obamas avskedstal på en vanlig hederlig TV-apparat! Ni hänvisar till någon jävla app, va fan är det för något?!
 • Dokument utifrån: Rysslands återkomst

  Dokument utifrån: Rysslands återkomst


  "Dokumentären Rysslands återkomst fick mig att sluta betala TV-licensen. Något mer Putinvänligt och vinklat får man leta länge efter."
 • Allt för Sverige

  Allt för Sverige


  "Jag tycker det är så onödigt och löjligt att göra detta som en tävling där de medverkande kastas ut en efter en. De är ju alla här för att de har sina rötter i Sverige – kan de då inte få syssla med detta allihop, att leta efter sina släktband? Att det måste göras till en tävling är liksom bara onödigt, och som tittare sitter man mest och tycker synd om de som inte fick gå vidare till slutet av serien. Det blir en dålig smak i munnen av sånt tycker jag"
 • Från SVT:s valvaka.

  USA-valet: "Varför hejar ni på Clinton?"


  Tittarservice skriver i sin dagsrapport om tittarreaktioner som man har fått på SVT:s bevakning av USA-valet och valvakan: tråkig rapportering, partiskhet, pro-Clinton, otydlig grafik, förvirrande bil... ”Tycker nyheterna rakt igenom har varit fientliga mot Trump. Ni småler och talar ironiskt. Ni ska vara neutrala i sann Public serviceanda!”
  ”Börjar bli orolig för SVT:s nyhetsrapportering – speciellt när det gäller USA-valet. Ni ska vara neutrala – det är viktigt för tittaren att känna detta så vi kan lita på er. Just nu har mitt förtroende för SVT skadats.”
  ”Varför hejar ni på Clinton? Jag trodde inte att det var så lämpligt att man lägger ut sin åsikt om vem man hejar på? Varför håller ni på en part, har ni ett samarbete med Clinton Foundation kanske?”
  ”Det känns tråkigt att titta som Trumpsupporter, är jag inte välkommen att titta på SVT?
  "Bör jag överhuvudtaget att titta på er kanal? Jag är överlycklig att Trump vann. Kan ni börja lyfta fram hans positiva sidor?”
  ”Det verkar som valvakan är en likvaka. Vart är glädjen? Ni ska vara opartiska! Det finns gott om människor som är glada över det här.”
  ”Statsminister Löwen intervjuades idag i nyheterna. Han har tidigare uttalat sig negativt om Donald Trump. Nu när vi ser valresultatet söker han och Margot Wallström samarbete! Borde inte då frågan komma varför han vill det nu – när Trump tidigare var så omöjlig! Det är sånt här som gör att vanligt folk vill protestera!”
  ”Valutgången i USA är en enda stor protest från folket i en av världens största demokratier – varför pratar ni inte om detta faktum!?”
  ”Jag tycker att bevakningen av det amerikanska är överdriven, måste man verkligen prata om det i VARJE program?! Sådan här bevakning är det ju inte på vårt egna val.”
  ”Varför visar ni inget av segrarsidan och alla som är glada över att Trump vann! Jag vill gärna se bilder från det. Det verkar inte som ni i Stockholm har fattat det där som vi har fatta ute i landet.”
  ”Jag tycker att det är allvarligt att de inte översatte intervjuerna. Det måste reportern göra eller att Anna Hedenmo översätter. De är ofta äldre som inte kan engelska men de har också betalat sina licenser. Jag har aldrig klagat förut. Det här var fel. Det är nästan att de borde be om ursäkt.”
  ”Ni intervjuar men översätter inte vad de säger. Hellre att ni inte intervjuar alls.”
  ”Det är bra att översätta de man intervjuar, exempelvis Marine Le Pen var inte textad och blev inte översatt.”
  "Förvisso är presidentvalet oerhört viktigt för människor över hela jorden, men i den utsträckningen som det nu görs i SVT är chockerande överdrivet. SVT's utbud är präglat av nordamerikansk kultur. Journalisterna försöker efterlikna sina amerikanska kollegor. Kanske är vad publiken vill ha? Svenskar känner sig kulturellt närmare USA är den europeiska kontinenten. För mig är det dock upprörande att presidentvalet får ta upp så mycket utrymme i SVT och i SR. Skulle vara tacksam om jag kan få en motivering för denna extrema upptagenhet vid den politiska scenen i USA".
  "Återigen, precis som förra gången, förfasas jag över vilken otrolig plats presidentvalet får ta upp i SVT´s nyhetsrapportering. Jag hoppas att EU, som påverkar oss dagligen, hade fått ta bråkdelen av den plats som presidentvalet i USA får ta. Jag hoppas att EU-rapporteringen får lika stor plats, för det är väl inte så att SVT reportarar hellre sitter i NY än i Bryssel?"
  ”Bevakningen av USA-valet är ofattbart vinklad. Jag är ingen stor Trump-fantast men någon balans kan man ändå begära av Public Service. Först ett inslag om allt hemskt som Trump gjort och sen en okritisk hyllning till Clinton, som följs av ett partsinlaga från Philadelphia där Clinton framställs som räddningen för USA:s homosexuella…”
  ”Grafiken med resultatsiffrorna var urusel! Jag fick gå fram till tv:n för att kunna tyda siffrorna men det gick knappt då heller. Jag tycker det är skandal när ni satsar så stort! Jag fick titta på TV4 istället, där var det klart och tydligt!”
  ”Det rullar en text hela tiden i underkanten och det är irriterande med alldeles för hög kontrast.Jag var tvungen att byta kanal. Och måste den rulla hela tiden?”


Tidigare tittarna tycker