24 april

| Interntidning för Sveriges Television

 • Meny

Tittarna tycker

 • Direktsändning

  "Tack SVT för er fantastiska insats!"


  Många tittare har hört av sig under helgen till Tittarservice och framfört sitt tack för SVT:s nyhetsrapportering från terrorattacken i fredags i Stockholm.Här är några röster: ”Jag vill tacka för er fantastiska arbetsinsats under så tunga omständigheter. ” ”En eloge till nyhetsrapporteringen om det fina sättet att tala om det som hänt i Stockholm i dag. Det är svåra saker, lätt att piska upp. Viktigt att visa mod, att besinna sig. Fast det är svårt. Vi får hålla ihop. Vi behöver varandra.” ”Tack för det fantastiska arbete ni gör. Det är ett tufft jobb att arbeta när man är i chocktillstånd. Ni gör det så bra!” ”Jag är fylld av beundran för era insatser under gårdagskvällen. Speciellt Ted Wigren är fantastiskt duktig och viken arbetsinsats. Jag såg honom på eftermiddagen och sen när jag varit ute med hunden och slog på TV:n efter midnatt så satt han där fortfarande. En stor eloge till hela redaktionen!” ”Toppenbra nyhetsrapportering!” ”Vilka HJÄLTAR ni var i fredags! Det var så förbannat bra att jag aldrig sett något liknande. Trots att ni hade så lite information att gå på lyckades ni upprätthålla en relevant nyhetssändning från tretiden till sen kväll! Fantastisk uthållighet! En stor eloge till Anna Hedenmo, Karin Hübinette, Mats Knutson och alla andra på nyhetsredaktionen! JÄTTEBRA!” ”En eloge till SVT medarbetare och de journalister som arbetat under helgen. Tack SVT!” ”Nyhetsrapporteringen från det hemska attentatet har ni skött föredömligt. Jag är stolt och nöjd över hur SVT har klarat sin uppgift denna gång." "Det har iof blivit många omtag i era sändningar men trots det så har ni gjort ett mycket bra jobb." ”Stor eloge för rapporteringen efter händelserna. Flaggan i topp för SVT. Men - samsänd inte i båda kanalerna! Det skapar bara en skräck hos befolkningen. Många mår inte bra av att titta på sånt här. Man ska få välja.” "Det är första gången ni gjort ett tillfredsställande jobb som nyhetskanal. Tack så mycket för ett kanonjobb!" "Återigen; jag är SÅÅÅÅ imponerad över er på SVT! Att så snabbt få folk på plats, sminkade, pålästa, adekvata experter, mitt i stressen... Bugar! Stor eloge!! ❤️ "" "Tack för ni har Hans Brun i studion. Han är så vettig och inger ett lugn. Han ställer rätt frågor och förklarar varför polisen gör som de gör." "Tack Svt för det heltäckande nyhetsflödet angående terrorattacken!" "Tack snälla Sveriges Television för en proffsig bevakning av terrordådet." "En stor eloge till alla er som jobbade med sändningarna direkt efter attacken 💐 Det kan inte ha varit lätt att t.ex stå ute på stan och live-rapportera precis efter. Starkt och bra jobbat!!" "SVT Nyheter, Kärleksmanifestationen ”Jag vill verkligen tacka er för att ni sände kärleksmanifestationen från Sergels Torg på eftermiddagen. Det värmde och gav hopp i allt elände.”
  "Det var ett fint ögonblick att få hedra alla som har hjälpt till vid attacken som berörde vårt Sverige. ""Stort tack SVT för livesändningen av kärleksmanifestationen på Sergels torg idag, så att jag kunde "vara med" från andra sidan jorden. Mycket uppskattat!" Tyst minut för offren"Tack för att ni sände den ,det var så mäktigt att se både kungahus ,stadsminister, partiledare och alla andra vara så deltagande i ceremonin genom att vara klädda i svart och på så sätt visa sin vördnad. Fina tal och musik. Pampigt att höra klockorna i Stadshustornet .Verkligen en allvarsstund som kändes ända in i märgen och även en liten tår rann utmed kinden." 
 • Det stora fågelöventyret

  Det stora fågeläventyret


  ”Det bästa program som ni har visat på länge. Alla medverkande och programledarna är så trevliga. Fler sådana program!” “Bra jobbat, Anders o partner! Oerhört trevligt program - följt med och lärt mig en massa..”
  “ Äntligen ett program som lärt mig så mycket och gett mig nya ögon när jag är ute i naturen. Synd att inte få se det fler gånger.”
  “Ett toppenprogram! Väldigt trevligt jag har verkligen fått upp ögonen för pippi!” “Ska det läggas ner? Nej! Bästa på länge, ovanlig och rolig programidé som man dessutom lär sig något av i varje avsnitt. Och nu vill jag bara ge mig ut och skåda fåglar!”
  “Snälla ni, lägg inte ner ett program som är så uppskattat! Äntligen ett program som är både underhållande och lärorikt! ”

 • Kontrapunkt

  Kulturfrågan Kontrapunkt


  ”Det här är första gången jag ringer er men nu måste jag verkligen berömma er! Så fantastiskt roligt att detta program är tillbaka! Jag är ingen nörd på klassisk musik och sånt men det här var verkligen roligt att titta på!” "Heja bildningen! Äntligen ett program som tar höjd!" ”Först tänkte jag 'vad in i h-e är det här?' Sedan började vi titta och insåg att man både kan lära sig något och ta det lugnt samtidigt!” "TACK för ett jätteroligt program!" "Jättebra! Kommer att fortsätta titta." "Frågesportprogrammet #Kulturfrågan kontrapunkt var kul, lärorikt och intressant. Bra @svt #svtkultur" Tack för Kontrapunkt! Ni på SVT behöver inte oroa er för att det inte "finns något för alla"! Reklamkanalerna 3 och 4 m.fl. tar hand om skrikskrattavdelningen på ett föredömligt sätt så ägna er gärna åt kvalitet, som ikväll.” ”Nu har ni verkligen lyckats göra bra TV!! Blev mycket positivt överraskad när jag såg den nygamla satsningen på "Kontrapunkt!" Mycket bra!! Äntligen ett underhållningsprogram som utmanar något mer än celler och muskler befinnandes strax nedanför ryggslutet!... Glädjande nog hade jag något rätt i varje fråga som ställdes i kväll men framför allt lärde jag mig mycket!! Så ska public-service-TV fungera!! Som folkbildare!! Snälla SVT!! Fortsätt på inslagen väg och låt oss slippa alla dess idiotiska underhållningsprogram som ni envisas med att sända men som ingen vill ha!! Måste också få säga att "Planet Earth" är väldigt bra!!” ”Strålande på alla punkter! Verkligen intressant, trevligt och roligt!
  God fortsättning!”
  ”Tack för Kontrapunkt! Äntligen ett jättebra tävlingsprogram där man får skärpa sig och lära sig! Mer sånt!”
 • Domstolen

  Domstolen


  "Dags för svenska domare att stå upp för #rättsäkerheten. Neka häkningar med restriktioner. Se till att #åklagarna gör jobbet innan. @svt"
  "Mycket bra program. Skrämmande hur staten pga långa utredningar håller människor som sen visar sig oskyldiga häktade i år. För att sen få en spottstyver i skadestånd. Skäms på er Staten!!!!!"
  "Tack för ett jättebra program! Vore intressant att klargöra skillnaden mellan domstolsförhandling i Sverige och övriga Europa eftersom vi har behov av så långa häktningstider."
  "Intressant program!"
  "Väldigt bra och intressant program. Tack SVT." "Bra program men skrämmande!" "Tack för program som avslöjar sanningar om svenska förhållanden, som detta. Blev mycket illa berörd av hur människor behandlas i Sverige. Man skulle tro att det var i nån diktatur."
 • Morgans mission

  Morgans mission


  "Tack för att du tar upp detta! Har levt med mobbing på arbetsplatsen till och från."
  "Tack @svt för att ni än en gång visar vad som är viktigt i Morgans program om #mobbning länk till annan webbplats."
  "Tack för ett viktigt och nödvändigt program! Berör ALLA!"
  "Härligt!! Så Viktigt ämne!!! 💖 "
  "Mycket bra, förekommer på varje arbetsplats, och chefer som inte gör nåt och försvarar dom som utför mobbning"
  ”Tack för att ni gör ett program som belyser smärtan av att bli mobbad på en arbetsplats. Har själv varit med om det för tre år sedan men sorgen och smärtan gör sig påmind varje dag.”

 • Kärleksmanifestationen på Sergels torg i söndags.

  Teckenspråks-tolkningen kring rapporteringen av terrordådet


  Många har hört av sig till SVT efter fredagens och helgens rapportering kring terrordådet och varit arga och besvikna över bristen på teckenspråkstolkning.Här är några röster: ”Jag och många andra döva är så otroligt besvikna och arga på SVT. Hur är det möjligt att det dröjer FYRA timmar innan första informationen om attacken kommer på teckenspråk? Dessutom på svårhittat ställe. Endast för de av oss om har och behärskar internet och har facebook och får tipsat till oss via andra var vi kan se info. Visst finns det många som läser bra och kan följa skrivna nyheter. Men det är inte alla som kan. Många är beroende av information på teckenspråk för att förstå till fullo. Eller för att kunna förstå alls. Det är en skam att ni inte använde er av tolk direkt! Det är så enkelt. Bara ta en tolk och ställ den bredvid er. Det behöver inte göras någon speciallayout i rutan som det är vid t ex melodifestivalen och liknande, utan tolken kan bara helt enkelt stå bredvid den talande reportern och teckna..."
  "Samtidigt när ni utvärderar teckenspråkstolkning vid extrema nyhetslägen, passa på och utvärdera bildproducentens ansvar och roll, hur en ska tänka vid val av bild. Så att vi inte behöver se kamerapersonen stå med ryggen vänd mot teckenspråkstolken vilket var fallet igår vid kärleksmanifestationen."
  "Fy skäms på er att ni valde att inte visa teckenspråkstolk på tv. Vi som inte få vara delaktig o terrordådet ni sände hela helgen. Fy skäms. Bättring tack"
  "Fint att ni direktsände från kärleksmanifestationen tidigare idag i Stockholm. Men! Vi är många som blev både provocerade och väldigt ledsna när SVT inte valde filma teckenspråkstolken trots att kamerapersonen stod halvmeter från tolken. Public service och otillgänglighet rimmar illa. Hur tänkte ni när ni exkluderade tusentals människor?"
  "Jag är besviken på SVT för ni inte tänker på oss som använder teckenspråk! En teckenspråkstolk som ställer upp helt ideellt och tolkar manifestationen och SVT filmar inte tolken som står bredvid alla som håller i mikrofonen? Är det så svårt att ta tolken med i bilden? Vi som har Facebook har förmånen att ta del av tolkningen via Facebook live men de som inte har Facebook får inte ta del av detta 😔 Jag är besviken på SVT som inte tänker på oss som använder teckenspråk!"
  "...Idag kl 14 var det en kärleksmanifestation på Sergels torg som jag åkte till dövföreningens lokal för att se då jag inte har någon egen tv. Döm till vår stora förvåning och enorma besvikelse när den utlovade tolkningen uteblev?! Tolk stod där på plats och tolkade allt som sades och sjöngs, men SVT vägrade filma henne??!!! Döva på plats försökte få SVT att filma henne men lyckades inte. Det var så löjligt. Ni hade gjort så att det var tre rutor i tv-rutan, en på blommor och en på de som stod och pratade och en på något annat. Där hade ni kunnat ha en av rutorna till tolken istället."
   Från Tittarservice svarar man: ”Vi har pratat med ansvariga för teckenspråkstolkningen och dessvärre hade vi inte kunskap förrän mycket sent om att det skulle finna en teckenspråkstolk på plats (på Kärleksmanifestationen /reds anm). Så snart vi nåddes av den informationen försökte vi hitta en lösning. Det var tyvärr inte möjligt på så kort varsel. Det är självklart mycket tråkigt och vi beklagar naturligtvis att vi inte lyckades med att nå ut i full utsträckning. Vi kommer att utvärdera våra rutiner för extrema nyhetslägen när det gäller teckenspråkstolkningen.”
 • I tältet bakom huset i Motala öppnar Eleonor och Robin den stora släktfesten och bil efter bil rullar in med gäster.

  Eleonors resa


  Många, många från resandefolket har ringt och är mycket upprörda över programmet.
  ”Det här programmet går ut med en lögn om resandefolket. Vi lever inte så här, de pratar inte rätt språk och Eleonor pratar om familjer som hon inte känner. Ni måste gå ut tydligt med att det handlar om en enda familj och deras släkt och att de inte är representativa för oss andra. Vi resande lever som vilka svenskar som helst. Tror ni att vi äter trafikdödade djur?”
  ”Många av våra släktnamn nämns som hon inte har något samröre med. Det framgår inte av programmet att det är påhittat. Ni måste ha en förtext till programmet att det bara handlar om en familj och inte handlar om gruppen resande som helhet. SVT cementerar gamla fördomar mot oss. Vi har varit trakasserade i århundraden. Nu börjar det om.”
  ”Hur kan ni visa detta?!!!!”
  ”Hon är en Gajo (icke-rom)!”
  ”Man känner sig kränkt!”
  ”Ni tar upp släktnamn som inte finns, ni säger att språket är romani. Ni får oss att framstå som ett folk som röker, dricker, stjäl och vägrar arbeta! Ni visar en väldigt skev bild.”
  ”Hur kan ni sända ett sådant fruktansvärt skamligt program ?”
  ”Jag kan inte se den här skiten, efter det här kommer våra barn att bli retade i skolan!”
  ”Det här programmet känns inte äkta. Eleonor talar ett språk som inte finns!”
  Vi är en hel släkt som har tittat på det här programmet och vi är alla lika rosenrasande!”
  ” Ni skämmer ut oss romer! Vi framställs som mindre vetande ”
  ” Programmet är rena diskrimineringen mot vår folkgrupp!”
  ”Jag skäms ihjäl när jag ser Eleonor Frankemo. Alla resande som ser programmet mår dåligt. SVT borde be om ursäkt offentligt.”
  "Snälla lägg ner resterande avsnitt av Elenors resa då hon skämmer ut ett helt folkslag det hon säger o gör är inget som resande står bakom. Vi är vare sig nervsjuka eller är narkomaner eller beter oss på ett sådant sätt som dom beskriver. Sedan språket som dom har hittat på är ingen romani som talas av riktiga resande"

 • Robin Bengtsson i Melodifestivalen

  För mycket svordomar i SVT


  Tittarservice har tagit emot många negativa kommentarer att ordet "fucking" var med i ett av bidragen i Melodifestivalen.
  "Hur tänkte ni när ni tog med en låt som upprepar "fucking" som ett mantra (Bengtssons)? Hur förväntar ni er att den ska sändas i de civiliserade delarna av Europa? En ren förolämpning, helt obegripligt att ni inte förstår att det dels inte har i ett familjeprogram att göra, dels är en högst problematisk låt att visa upp för andra länder."
  ”Jag har barn som tittar och ni bör påverka att F-ordet inte får användas?!”
  "Har inte hört ordet fucking så ofta på tv sen jag av misstag lyssnade på en raplåt."
  ”Snart är det bara en massa slang och engelska. Dessutom: Måste det sväras så jättemycket i programmen. Ibland är det ju knappt en mening utan en svordom” Det stora fågeläventyret”Tråkigt att ni inte kan be de medverkande att INTE SVÄRA när de ska vara med i tv! Det låter så fruktansvärt illa. Det vore väl en enkel sak att be de medverkande att TÄNKA på att de ska vårda sitt språk? Men ni kanske inte tycker det är ett problem?” ”Hälsa den där Bagge att han borde sluta svära så mycket! När han sitter och är domare eller så i andra program som han är med i, då svär han inte, så då kan han väl låta bli att svära när han är med i det här fågelprogrammet?!”

 • Fosterland

  Fosterland


  Flera tittare visar sitt stora missnöje med SVT:s hållning och agerande i frågan om den fällande domen mot reportageteamet bakom ”Fosterland”. Det har blivit en av de stora frågorna på Tittarservice u... "Min fråga är; om jag åker fast för brott så får jag sparken från mitt företag – varför gäller inte detta på SVT? Var går gränsen? Kan man smuggla in droger för att hjälpa en cancersjuk vän med smärtlindring? Licenspengar ska lindra fallet. Journalistiskt är det totalt haveri."
  "Betalade ni rättegångskostnaderna när Bobbo Krull körde rattfull för 10 år sedan också? Nej, just det, han fick inte vara kvar i rutan… det är skillnad på folk och folk, helt klart!"
  "Jag tycker det är HELT FEL att public service inte sköter detta ordentligt! Ni ska INTE betala advokater för era medarbetare när de medvetet begår brott! Ni har NOLL trovärdighet kvar."
  "Det här blir som ringar på vattnet…jag tror inte att de ansvariga på SVT förstår vidden av vad de ställt till med. Förtroendet för SVT får sig en knäck helt klart."
  "Nu har ni vrängt till det här ordentligt! SVT går ut med att det är ok att begå brott, ja i vart fall om man är anställd av SVT. Ni uppmuntrar alltså till brott genom att inte markera. Jag har stor respekt för journalisterna som nu fällts i domstol, dom har handlat etiskt riktigt men det är inte det de handlar om här, det handlar om företagets renommé, public service trovärdighet. Ni måste upplysa journalisterna om vilken enormt stor skada dom tillfogat televisionen. Jag är illa berörd av detta och jätteledsen för vad dom ställt till."
  "Alla med statlig anställning kan nu i lugn och ro ägna sig åt människosmuggling utan att få något straff det har idioterna på SVT visat. Hur kan SVT:s ledning ställa sig bakom detta? Det vittnar om en brist på respekt för vanligt folk, det är ju för fan vi som får betala för den person som SVT:s journalister smugglat in i vårt land. Att ni försvarar lagbrott som görs av era anställda under arbetstid är faktiskt skandalöst dåligt."
  "Om Önnevall själv betalar för den insmugglade pojkens uppehälle och skolgång skulle jag inte säga något om saken men nu flinar han bara trots fällande dom. Han bör avskedas!"
  ”Hur kan SVT betala advokatkostnader med mina och folkets licenspengar när era medarbetare begår kriminella handlingar?” ”Tror ni att andra arbetsgivare betalar advokatkostnader när en anställd blir dömd före en kriminell handling? Det är inte rätt att ni använder våra licensmedel till människosmugglarna.” ”Jag är en hederlig privatperson i Sverige och vill inte betala för SVT:s kriminella verksamhet. Jag säger upp TV-licensen.” ”Jag vill å det bestämdaste protestera mot att ni låter licensbetalarna bekosta Fredrik Önnevalls advokatkostnader.”
  SVT-bloggen med svar från SVT-cheferlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Från Pirr i Barnkanalen

  Pirr i Barnkanalen


  ”Vi har slutat titta på Barnkanalen helt och hållet! Ni kan döpa om er till porrkanalen!”
  ”Det är respektlöst att visa detta för dagisbarn! Ska de få veta hur det känns att ta på sig själv? Det är sjukt!”
  ”Min fyraåring springer runt här hemma och skriker kuk nu efter att han sett det här programmet på Barnkanalen kl 16.30. Direkt efter att vi kommit hem från dagis. Detta är inte ok!” ”Jag tycker att programmet i sig är bra MEN inte såhär tidigt på dagen… Kan ni snälla lägga detta program (och liknande) senare? Ni pratade om utlösning, kuk och onani på Barnkanalen när mina små barn som är alldeles för små för att förstå sitter och tittar på Barnkanalen. 16.30 är en mycket olämplig tid för program som uppenbart riktar sig till lite äldre barn.”

 • Gösta Ekman som Papphammar.

  Mer Gösta Ekman


  Med anledning av Gösta Ekmans bortgång hörde många tittare av sig och önskade ett minnesprogram över Gösta Ekmans gärning.Många önskande också repriser på program där Gösta Ekman medverkat. ”Att det ledande tv-bolaget i Sverige inte ens kan sätta samman ett program som en hyllning till Gösta Ekman är både respektlöst och dåligt. Har inte SVT bättre resurser inför en situation när en av landets största komiker gått ur tiden då får ni faktiskt skärpa er..." ”Skitdåligt, okultiverat och uselt att ni inte visar någon film eller program om Gösta Ekmans stora betydelse för vårt land. Det finns väl knappast en svensk som inte har en relation till denna stora personlighet – det här borde ni tagit på allvar! Många människor känner en sorg av dödsbudet och det borde ni på SVT begripa. Jag är oerhört missnöjd! ”En av de största komikerna och en hyllad skådespelare har avlidit. Jag hade nog trott att ni skulle ha något form av extrainsatt program i afton, vi är besvikna SVT! ”Botten att ni inte har respekten att hylla Gösta Ekman!” "Snälla, gör något ordentligt av Göstas bortgång nu. Vik en lördag och kör bara filmer med honom. Det är han värd! "Visa långfilmen "En vandring i solen" med bl a Gösta Ekman." "Sänd En dåres försvarstal med Gösta Ekman och Bibi Andersson." "Visa Gösta Ekmans filmer + Jönssonligan (inte enbart i SVT Play och Öppet arkiv)." "Visa Beckfilmerna med Gösta Ekman." "Visa Mumlan med Gösta Ekman." "Men snälla SVT, kan ni inte återutsända den intervjuserie med Gösta Ekman som framlidna journalisten Ingela Agardh gjorde för styvt 10 - 15 år sedan. Det var så länge sedan, men jag minns den fortfarande med förtjusning. Den gav en så fin och helgjuten bild av honom.   Eller ligger den på Öppet Arkiv? Men sänd den som minnesprogram! Eller gör den åtminstone tillgänglig på Play."

 • Kiss

  Mer hårdrock i SVT


  "Kiss spelar i Sverige i år, det skulle vara något om ni kunde visa det. Sen vad som skulle vara riktigt roligt vore om ni nu har kvar rättigheterna till att köra festivalen från Dortmund 1983. Vi var många som satt och såg detta, med band som OZZY, MAiden, Preist, MSG o Krokus. Ett annat förslag är ju att göra en ny Hårdrocksnatt, som gick för ett antal år sedan, det var en fröjd. Ni kan även visa Lemmy."

 • Gary Moore

  Mer Gary Moore


  Drygt 100 personer har skrivit in och önskat att SVT sänder Gary Moore-dokumentären "White knuckles and blue moods". "Gary Moore, kanske en av världen främsta gitarrister. Vi är många som berörts av denna toppartist. Ser verkligen fram emot att få se dokumentären." "En dokumentär om Gary Moore vore en perfekt uppföljning till den om Thin Lizzy som ni sände förra året. Ett lysande beslut av SVT då. Med förhoppning om Gary Moore i rutan." "Önskar ödmjukast att ni sänder dokumentären om Gary Moore. Genom hans långa karriär, spelade han inom många genrer och inspirerade ännu fler spirande gitarrister i Sverige och utomlands." "Visa dokumentären om en av, eller kanske den främste gitarrist som funnits. Gary hade allt och dessutom var han en spännande personlighet. Vi som betalar licenspengar vill se lite kvalitetsmusik till skillnad från Mello som ni vräker över oss."

 • Wild kids

  Syntolka Wild kids


  "Jag önskar en syntolkad version av På Spåret och Wild Kids i SVT Play.”
 • Hédi Fried

  Ge Hédi Fried ett eget program


  "Ett eget program med Hédi som deltog i Skavlan" "Sänd hennes föreläsningar."