7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kärleksmanifestationen på Sergels torg i söndags.

Kärleksmanifestationen på Sergels torg i söndags. Teckenspråkstolken till höger syns knappt i bild under sändningen. (foto: SVT)

Publicerad 11 april 2017 10:31 - Uppdaterad 11 april 2017 12:24

Teckenspråks-tolkningen kring rapporteringen av terrordådet

Många har hört av sig till SVT efter fredagens och helgens rapportering kring terrordådet och varit arga och besvikna över bristen på teckenspråkstolkning.

Här är några röster:

”Jag och många andra döva är så otroligt besvikna och arga på SVT. Hur är det möjligt att det dröjer FYRA timmar innan första informationen om attacken kommer på teckenspråk? Dessutom på svårhittat ställe. Endast för de av oss om har och behärskar internet och har facebook och får tipsat till oss via andra var vi kan se info. Visst finns det många som läser bra och kan följa skrivna nyheter. Men det är inte alla som kan. Många är beroende av information på teckenspråk för att förstå till fullo. Eller för att kunna förstå alls. Det är en skam att ni inte använde er av tolk direkt! Det är så enkelt. Bara ta en tolk och ställ den bredvid er. Det behöver inte göras någon speciallayout i rutan som det är vid t ex melodifestivalen och liknande, utan tolken kan bara helt enkelt stå bredvid den talande reportern och teckna..."

"Samtidigt när ni utvärderar teckenspråkstolkning vid extrema nyhetslägen, passa på och utvärdera bildproducentens ansvar och roll, hur en ska tänka vid val av bild. Så att vi inte behöver se kamerapersonen stå med ryggen vänd mot teckenspråkstolken vilket var fallet igår vid kärleksmanifestationen."

"Fy skäms på er att ni valde att inte visa teckenspråkstolk på tv. Vi som inte få vara delaktig o terrordådet ni sände hela helgen. Fy skäms. Bättring tack"

"Fint att ni direktsände från kärleksmanifestationen tidigare idag i Stockholm. Men! Vi är många som blev både provocerade och väldigt ledsna när SVT inte valde filma teckenspråkstolken trots att kamerapersonen stod halvmeter från tolken. Public service och otillgänglighet rimmar illa. Hur tänkte ni när ni exkluderade tusentals människor?"

"Jag är besviken på SVT för ni inte tänker på oss som använder teckenspråk! En teckenspråkstolk som ställer upp helt ideellt och tolkar manifestationen och SVT filmar inte tolken som står bredvid alla som håller i mikrofonen? Är det så svårt att ta tolken med i bilden? Vi som har Facebook har förmånen att ta del av tolkningen via Facebook live men de som inte har Facebook får inte ta del av detta 😔 Jag är besviken på SVT som inte tänker på oss som använder teckenspråk!"

"...Idag kl 14 var det en kärleksmanifestation på Sergels torg som jag åkte till dövföreningens lokal för att se då jag inte har någon egen tv. Döm till vår stora förvåning och enorma besvikelse när den utlovade tolkningen uteblev?! Tolk stod där på plats och tolkade allt som sades och sjöngs, men SVT vägrade filma henne??!!! Döva på plats försökte få SVT att filma henne men lyckades inte. Det var så löjligt. Ni hade gjort så att det var tre rutor i tv-rutan, en på blommor och en på de som stod och pratade och en på något annat. Där hade ni kunnat ha en av rutorna till tolken istället."

 

Från Tittarservice svarar man:

”Vi har pratat med ansvariga för teckenspråkstolkningen och dessvärre hade vi inte kunskap förrän mycket sent om att det skulle finna en teckenspråkstolk på plats (på Kärleksmanifestationen /reds anm). Så snart vi nåddes av den informationen försökte vi hitta en lösning. Det var tyvärr inte möjligt på så kort varsel. Det är självklart mycket tråkigt och vi beklagar naturligtvis att vi inte lyckades med att nå ut i full utsträckning. Vi kommer att utvärdera våra rutiner för extrema nyhetslägen när det gäller teckenspråkstolkningen.”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör